Jorieke123 Posted September 16, 2017 Share Posted September 16, 2017 Ik heb voor de 2e keer van kennissen een bak met bijenwas gekregen. Heel goor, met de dooie bijen er nog in (wist ik van te voren, geen probleem verder). De 1e keer heb ik al alles gesmolten, door een zeef gedaan, en tot een handzaam blok gemaakt. Ik heb er alleen nog steeds verder niets mee gedaan of mee gemaakt. Deze 2e keer ga ik het ook weer helemaal schoonmaken, wat best een goor klusje is, alles komt onder de was te zitten Maar ook wel weer leuk hoor, dat kliederen En ik kan er nog kleinere stukken van maken van een bepaald gewicht ofzo? Om te ruilen op de MTFD. Met als voorwaarde dat ik dan wel wil weten wat je er mee doet of van maakt. En hoe dat bevalt. Er zijn zoveel mogelijkheden, dat ik niet weet waar te beginnen. Sowieso is het iets om in de winter te gaan doen, als er geen tuinwerk is enz. Dus hopelijk ga ik deze winter toch echt even aan de slag met recepten. Wie wil, en hoeveel heb je dan nodig? Bij veel cosmetica-recepten is het grammenwerk, voor kaarsen etc. gaat het al gauw te hard want zoveel heb ik nou ook weer niet uit te delen als ik zelf nog wat wil doen bijenwas-smelten-en-schoonmaken-t21078.html? Quote Veldvee-facebook Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ciska Posted September 16, 2017 Share Posted September 16, 2017 Ik gebruik bijenwas voor mijn zalven......is inderdaad grammetjes werk. Maar wel erg leuk.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nasuada Posted September 16, 2017 Share Posted September 16, 2017 Ik heb nog bijenwas,heb er madeliefjes & brandnetel zalf van gemaakt.Super leuk om in de winter een keer samen te freubelen. Quote https://www.deblijehoeve.nl/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ciska Posted September 16, 2017 Share Posted September 16, 2017 (edited) Ikke calendula en inhalatie zalf Ik zou graag ook nog een klein stukje hebben...vertel wel even wat je ervoor wil hebben. Ik heb eventueel ook propolis tinctuur tegen die tijd...mischien kunnen we die ruilen? P.s kunnen die kennissen van jou daar ook aan komen? Propolis? En dan het ruwe spul en niet het opgeschoonde? Edited September 17, 2017 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gwen Posted September 17, 2017 Share Posted September 17, 2017 Ha, Voor warme packings. Voor een rug of buik heb je veel nodig. Maar kleintjes kunnen prima op een beurze knie. En om beeldjes me te maken. Als kind speelde ik ermee. Het was gekleurd met natuurlijke pigmenten. Om krijtjes mee te maken om mee te tekenen. Om aan mijn stiefvader te geven. Zodat hij zijn bijenkasten kan isoleren en kieren dichtmaken. Nouja, und so weiter . Gwen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yuras Posted September 17, 2017 Share Posted September 17, 2017 Hoi, mag ik klein stukje hebben? Dit voor boomwonden af te smeren..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
speets Posted September 17, 2017 Share Posted September 17, 2017 Ik maak er van. Dat scheelt weer plastic Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted September 17, 2017 Author Share Posted September 17, 2017 Ah, er is dus interesse Ik heb al 1 keer gesmolten en gore zooi afgeschraapt, nu smelt het weer. @Ciska: dat moet ik even opzoeken hoor, ik weet niet wat het is. Maar deze mensen wonen in België, dus we zien ze niet zo vaak. Vorig jaar hebben ze biggen bij ons gekocht, en nu gisteren weer. Verder contact via het web Quote Veldvee-facebook Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted September 17, 2017 Share Posted September 17, 2017 Top Jorieke. Ik wil ook wel wat om een wasdoekzak te maken. Denk ik, Speets kan je recept geven hoe je dat doet? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ciska Posted September 17, 2017 Share Posted September 17, 2017 Propolis zou een soort natuurlijk antibioticum/ontstekingsremmer zijn. Bijen gebruiken het als een soort *kit* voor kieren (die houden schijnbaar niet van tocht) wanneer de honig gewonnen wordt, dan schrapen ze de propolis eraf met een paletmes...dit is dan het ruwe spul met allerlei verontreinigingen (houtsplinters, vleugels van bijen of zelf dode bijen of ander troep) je lost het op in alcohol en laat het twee weken in het donker staan, elke dag schudden en dan door een zeef of filter...tataaaa propolistinctuur.... Honing gebruiken ze vaak ook ter genezing van wonden. Ik maak dan van de propolis een tinctuur en daarvan gebruik ik het in een soort " honingzalf" gewoon ter genezing van sneetjes of prikken van die *ahum* doorns en geloof mij dat zal ik nodig hebben. Verder gaf een tuinbuurman aan het bij een ontstoken keel te gebruiken (brokken malen en dan met wat suiker) en dan daarop sabbelen....ik las ook dat het zou helpen tegen koortsblaren. Als je googelt probeer de Engelstalige sites .....krijg je meer info. Hier in Nederland zijn ze soms wat zuinig met recepten.... Erg nuttig dus als je zou kunnen vragen... heel graag.... Btw: een erg mooi stuk jorieke....daar kun je wel wat mee... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted September 17, 2017 Author Share Posted September 17, 2017 Jet, Speets gaf een link naar een Youtube filmpje. Of kan je die niet openen? Ciska: ik heb er meteen even om gevraagd, kan ik het niet vergeten. Het klinkt interessant. Ik lees vanavond even wat verder. Quote Veldvee-facebook Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ciska Posted September 17, 2017 Share Posted September 17, 2017 Ah ben benieuwd wat je ervan vind... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
speets Posted September 17, 2017 Share Posted September 17, 2017 Jet: anders deze link? Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Charly Posted September 18, 2017 Share Posted September 18, 2017 Beetje topic vervuiling want ik wil geen bijenwas, maar Joriekes post doet me eraan herinneren dat ik ook nog bijenwas heb liggen. Voor kaarsen en die handige doekjes inderdaad. Alweer glad vergeten. Moet alleen nog een keer uitsmelten. Doe jij dat au bain marie Jorieke? Of gewoon hoppa in een oude pan? (En wat ruikt dat spul toch godzalig. Heel warm ofzo. Mmm!) Quote wees bevriend met kleine dingen Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted September 18, 2017 Author Share Posted September 18, 2017 Zie de link in mijn 1e bericht hier Charly. Alleen nu doe ik het volgens de tip van Pieter1, namelijk met regenwater in een oude pan (geen snelkookpan). En dan steeds weer laten afkoelen en de zooi er af schrapen. Het zit nu voor de 3e keer in de pan, vanmorgen zag het er zo uit: (onderkant) (bovenkant, daar dreef dus ook nog het 1 en ander) Nu de 3e keer smelten, en dan doe ik het denk ik wel door een kaasdoek. Vorige keer (vorig jaar) ging dat voor geen meter omdat er zoveel troep in zat en dan stolt de was alweer voordat het er doorheen loopt. Nu na een paar keer zuiveren zal dat minder zijn. En ook is het nu sowieso dunner door het water wat er door zit. Quote Veldvee-facebook Link to comment Share on other sites More sharing options...
Charly Posted September 18, 2017 Share Posted September 18, 2017 Aha, had link over het hoofd gezien sorry. Je was ziet er goed uit al zeg! Wauw! Nou. Ik ga eens regenwater verzamelen. Dat wordt nog zoeken... Quote wees bevriend met kleine dingen Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted September 18, 2017 Share Posted September 18, 2017 Dank je inderdaad niet gezien Jorieke... Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mellie Posted September 18, 2017 Share Posted September 18, 2017 Ziet er prachtig uit zeg inmiddels! Ben dol op de geur van bijenwas. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cupcakeje Posted September 20, 2017 Share Posted September 20, 2017 Heb je toevallig nog een stukje? Ik ben al een tijdje opzoek naar ruwe bijenwas inplaats van die korrels. Wil er graag calendula zalf van maken ( eerste keer) of een kruidenzalf. Maar de waxdoeken van dit topic klinken ook wel gaaf ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted September 20, 2017 Author Share Posted September 20, 2017 Ik heb een flink blok, dus reken maar even uit wat je zoal nodig hebt? Ik moet alleen nog even zien hoe ik er kleinere stukken van zaag/hak/snijd/breek? Quote Veldvee-facebook Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted September 20, 2017 Share Posted September 20, 2017 Misschien wederom smelten en in lege kwarkbakjes gieten? Of is dat teveel gedoe? Snijden zal wel lastig zijn? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted September 21, 2017 Author Share Posted September 21, 2017 Ja het is al gauw niet te snijden als het is afgekoeld. En ik had em weer wat laten smelten maar de stap tussen nog een beetje vloeibaar van binnen, en keihard, is blijkbaar klein. Ik smolt steeds met water er bij, dat werkt erg fijn, maar dan kan je het niet in bakjes gieten want er zit nog water bij. Puur de bijenwas smelten en overgieten is een moeilijk klusje, dat doe ik met de kaaswas ook vaak en dat druppelt en stolt en doet... bah. Gloeiend hete was in kwarkbakjes gaat vast ook niet goed Maar ik heb wel van die siliconen muffinvormpjes. Quote Veldvee-facebook Link to comment Share on other sites More sharing options...
angela Posted September 21, 2017 Share Posted September 21, 2017 Kun je hem niet raspen?En dan uitdelen in zakjes? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cupcakeje Posted September 21, 2017 Share Posted September 21, 2017 Raspen of in muffin vormen gieten klinken als een goede oplossing. Ik zou rond de 150 gram nodig hebben kan dat ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
speets Posted September 21, 2017 Share Posted September 21, 2017 Als ik jou was zou ik er flink met een hamer op slaan (onder een doek) en dan per brok-gewicht verhandelen.Dat is het makkelijkst. Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.