Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Te ruil: bijenwas


Jorieke123

Recommended Posts

Ik heb voor de 2e keer van kennissen een bak met bijenwas gekregen. Heel goor, met de dooie bijen er nog in (wist ik van te voren, geen probleem verder). De 1e keer heb ik al alles gesmolten, door een zeef gedaan, en tot een handzaam blok gemaakt. Ik heb er alleen nog steeds verder niets mee gedaan of mee gemaakt.

Deze 2e keer ga ik het ook weer helemaal schoonmaken, wat best een goor klusje is, alles komt onder de was te zitten Maar ook wel weer leuk hoor, dat kliederen

En ik kan er nog kleinere stukken van maken van een bepaald gewicht ofzo? Om te ruilen op de MTFD. Met als voorwaarde dat ik dan wel wil weten wat je er mee doet of van maakt. En hoe dat bevalt. Er zijn zoveel mogelijkheden, dat ik niet weet waar te beginnen. Sowieso is het iets om in de winter te gaan doen, als er geen tuinwerk is enz. Dus hopelijk ga ik deze winter toch echt even aan de slag met recepten.

 

Wie wil, en hoeveel heb je dan nodig? Bij veel cosmetica-recepten is het grammenwerk, voor kaarsen etc. gaat het al gauw te hard want zoveel heb ik nou ook weer niet uit te delen als ik zelf nog wat wil doen

 

bijenwas-smelten-en-schoonmaken-t21078.html?

Link to comment
Share on other sites

Ikke calendula en inhalatie zalf

 

Ik zou graag ook nog een klein stukje hebben...vertel wel even wat je ervoor wil hebben.

Ik heb eventueel ook propolis tinctuur tegen die tijd...mischien kunnen we die ruilen?

 

P.s kunnen die kennissen van jou daar ook aan komen? Propolis? En dan het ruwe spul en niet het opgeschoonde?

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Ha,

 

Voor warme packings. Voor een rug of buik heb je veel nodig. Maar kleintjes kunnen prima op een beurze knie.

 

En om beeldjes me te maken. Als kind speelde ik ermee. Het was gekleurd met natuurlijke pigmenten.

 

Om krijtjes mee te maken om mee te tekenen.

 

Om aan mijn stiefvader te geven. Zodat hij zijn bijenkasten kan isoleren en kieren dichtmaken.

 

Nouja, und so weiter .

 

 

Gwen

Link to comment
Share on other sites

Ah, er is dus interesse

 

Ik heb al 1 keer gesmolten en gore zooi afgeschraapt, nu smelt het weer. @Ciska: dat moet ik even opzoeken hoor, ik weet niet wat het is. Maar deze mensen wonen in België, dus we zien ze niet zo vaak. Vorig jaar hebben ze biggen bij ons gekocht, en nu gisteren weer. Verder contact via het web

 

IMG186327721505650224.JPGIMG186798771505650230.JPGIMG186820771505650236.JPG

Link to comment
Share on other sites

Propolis zou een soort natuurlijk antibioticum/ontstekingsremmer zijn. Bijen gebruiken het als een soort *kit* voor kieren (die houden schijnbaar niet van tocht) wanneer de honig gewonnen wordt, dan schrapen ze de propolis eraf met een paletmes...dit is dan het ruwe spul met allerlei verontreinigingen (houtsplinters, vleugels van bijen of zelf dode bijen of ander troep) je lost het op in alcohol en laat het twee weken in het donker staan, elke dag schudden en dan door een zeef of filter...tataaaa propolistinctuur....

 

Honing gebruiken ze vaak ook ter genezing van wonden. Ik maak dan van de propolis een tinctuur en daarvan gebruik ik het in een soort " honingzalf" gewoon ter genezing van sneetjes of prikken van die *ahum* doorns en geloof mij dat zal ik nodig hebben. Verder gaf een tuinbuurman aan het bij een ontstoken keel te gebruiken (brokken malen en dan met wat suiker) en dan daarop sabbelen....ik las ook dat het zou helpen tegen koortsblaren. Als je googelt probeer de Engelstalige sites .....krijg je meer info. Hier in Nederland zijn ze soms wat zuinig met recepten....

 

Erg nuttig dus als je zou kunnen vragen... heel graag....

 

Btw: een erg mooi stuk jorieke....daar kun je wel wat mee...

Link to comment
Share on other sites

Beetje topic vervuiling want ik wil geen bijenwas, maar Joriekes post doet me eraan herinneren dat ik ook nog bijenwas heb liggen. Voor kaarsen en die handige doekjes inderdaad. Alweer glad vergeten. Moet alleen nog een keer uitsmelten. Doe jij dat au bain marie Jorieke? Of gewoon hoppa in een oude pan?

 

4ef1224e0222254ba3471ac861eef5d3.jpg

 

(En wat ruikt dat spul toch godzalig. Heel warm ofzo. Mmm!)

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

Zie de link in mijn 1e bericht hier Charly. Alleen nu doe ik het volgens de tip van Pieter1, namelijk met regenwater in een oude pan (geen snelkookpan). En dan steeds weer laten afkoelen en de zooi er af schrapen. Het zit nu voor de 3e keer in de pan, vanmorgen zag het er zo uit:

 

(onderkant)

IMG189855801505724419.JPG

 

(bovenkant, daar dreef dus ook nog het 1 en ander)

IMG190096991505724424.JPG

 

Nu de 3e keer smelten, en dan doe ik het denk ik wel door een kaasdoek. Vorige keer (vorig jaar) ging dat voor geen meter omdat er zoveel troep in zat en dan stolt de was alweer voordat het er doorheen loopt. Nu na een paar keer zuiveren zal dat minder zijn. En ook is het nu sowieso dunner door het water wat er door zit.

Link to comment
Share on other sites

Ja het is al gauw niet te snijden als het is afgekoeld. En ik had em weer wat laten smelten maar de stap tussen nog een beetje vloeibaar van binnen, en keihard, is blijkbaar klein.

Ik smolt steeds met water er bij, dat werkt erg fijn, maar dan kan je het niet in bakjes gieten want er zit nog water bij. Puur de bijenwas smelten en overgieten is een moeilijk klusje, dat doe ik met de kaaswas ook vaak en dat druppelt en stolt en doet... bah. Gloeiend hete was in kwarkbakjes gaat vast ook niet goed

Maar ik heb wel van die siliconen muffinvormpjes.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...