Jump to content

Lukkenbak op mexicaan oventje


Ludo

Recommended Posts

Recept :

140 à 150 wafeltjes

 

1 kg bloem

1 kg kristalsuiker (redelijk harde wafels), 700 gr kristalsuiker (beter - is minder hard)

4 eieren

500 gr echte boter of margarine(=beter van smaak)

een beetje water

scheutje cognac

 

Smelt de boter zonder ze te verhitten.

Meng in een grote kom de bloem, de suiker en de eieren en roer er vervolgens beetje bij beetje de gesmolten maar afgekoelde vetstof onder. Beetje water en scheut cognac toevoegen.

Goed mengen en kneden tot een vast deeg ontstaat.

Deeg één nacht (in de kelder) later rusten.

 

Maak van het deeg kleine rolletjes van ongeveer 25 gram. Zo krijg je bij het bakken de typische lukken-vorm.

 

Bak de lukken in een echt antiek lukken-ijzer, galetijzer of wafelijzer met de fijnste ruitjes. In een modern elektrisch wafelijzer kan het dus ook, maar je vindt moeilijk (of niet?) de goede bakvorm en het is moeilijk om de wafeltjes zo dun te bakken, je moet namelijk genoeg druk kunnen uitoefenen op het bakijzer…

Bewaar de lukken na afkoelen in een goed gesloten doos.

Smakelijk!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Er is een bovenstuk bij ja, maar voor de wafeltjes moest dat er af. Om eerlijk te zijn, de stenen oventjes zijn niks waard, bij een beetje te veel hitte barsten ze langs alle kanten. Beter zijn de modelletjes in gietijzer. In een tuincenter vindt je ze wel !

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...