Jump to content

Vijg loopt te hard uit


Nvw

Recommended Posts

Ik heb 3 jaar geleden een vijgen stek geplant, die doet het al 3 jaar best goed. Deze staat nog in een pot en binnen (uiteindelijk gaat hij wel de tuin in maar dan moeten we eerst een huis naar ons zin vinden)

Nu heb ik hem begin van de winter helemaal terug gesnoeid tot 1 stam.

Dat is een hele tijd geleden maar inmiddels zijn er uit de stam 3 flinke scheuten gegroeid, echter zijn deze heel lang met maar minimaal blad (ik denk dat hij te hard gegroeid is). En nu doet hij al een hele tijd niks meer.

 

Het probleem is een beetje dat die lange scheuten nu gaan hangen, ondanks dat hij genoeg water krijgt.

Kan ik deze scheuten tot de helft terug knippen?

 

Wanneer het beter weer word gaat de pot naar buiten

Link to comment
Share on other sites

Misschien ook een foto plaatsen.

Ik kan enkel wel spreken over vijgenbomen buiten, geen ervaring met een vijg binnen. Dat de vijg weinig blad heeft, kan komen doordat de vijg te weinig licht krijgt. Er is vaker ook een probleem met overbewatering dan onderbewatering van planten binnenhuis.

Vijgen krijg je normaal op kort vruchthout. Daarom snoei ik nu in de winter de lange nieuwere groei weg en dan in de zomer de nieuwe scheuten innijpen of torsen zodat je de groei remt, normaal krijg je dan meer kort vruchthout en minder lange groei.

Link to comment
Share on other sites

Begin van de winter naar binnen gehaald , teruggesnoeid ( dus geen blad meer ? ) en dan nog water blijven geven, dan verzuip je de vijg denk ik ? Geen blad meer = nauwelijks verdamping.

 

Dan; op wat voor plek heb je de plant binnen gezet ? Op kamertemperatuur ? In het donker ?

 

De vijg had je beter buiten kunnen laten, ergens luw tegen het huis aan waar hij ook droog blijft. Met de echte vorst, kan je zo'n boompje wel even binnen zetten omdat ie in een pot staat, maar dan gelijk weer naar buiten als het overdag niet meer vriest. Boompje kan best wat vorst hebben.

Binnen krijgt hij de verkeerde prikkel. Die denkt dat het in december voorjaar is. Binnen is het veels te warm. Gaat uitlopen en ontvangt dan veel te weinig licht ( december = 8 daglicht ), waar je hem ook zet.

 

kortom : water. te veel ? Licht : te weinig. Temperatuur: veels te hoog en te weinig verschil tussen nacht en dag temperatuur, te gelijkmatig dus.

 

en inderdaad : foto ? : hoe-foto-s-op-het-forum-plaatsen-t324.html

Link to comment
Share on other sites

Bedankt voor de reacties tot dusver.

 

Hierbij een foto:

image18211521360311.jpg

 

Hij stond in een donkerdere hoek in de woonkamer, ook niet direct bij een radiator. Ik heb hem nu verplaatst omdat hij zo slap werd.

 

Ik geef hem echt maar minimaal water, kijk van te voren altijd goed of de aarde niet nog vochtig is.

Link to comment
Share on other sites

Kan me vergissen, maar denk eigenlijk dat deze witte pot een overpot is ? Een pot, zonder gaatjes onderin dus. Dan kan het soms lijken dat de plant geen vocht meer heeft, dat de grond aan het uitdrogen is, maar dan is de kluit onderin nog zeiknat.

advies : haal de hele plant eens voorzichtig uit zijn pot, en bekijk de onderkant van de kluit eens. Ik ga er een beetje vanuit dat het daar allemaal aan het rotten geslagen is.

Dan : de plant staat veels te warm en veels te donker dus ja. Helaas, het is niet anders.

 

voorlopige oplossing : herpotten in een pot waar gaatjes in zitten, de kluit eerst goed laten uitdruipen. echt spaarzaam water geven voorlopig. Zo licht mogelijk zetten en zo koel mogelijk. Nu niet naar buiten nee, dat trekt ie nu niet meer. In april eerst es een weekje naar buiten in de luwte en uit de zon, daarna in mei aan de zon laten wennen. Bij vorst in april maar weer heel even naar binnen. Ding is nu wel extra kwetsbaar.

 

De hangende bladeren geven aan dat de plant echt te nat staat. ( je denkt wellicht het tegenovergestelde )

Link to comment
Share on other sites

Ik zit op detzelfde golflengte als Bit.

 

Torsen tonen is veel gemakkelijker dan beschrijven. Torsen is een vorm van wringen, het is de jonge scheut tussen jouw rechterduim/wijsvinger met de klok mee te draaien (of omgekeerd) en het tegenovergestelde draaien met je linkerhand en de handen zijn tegen elkaar. Wanneer je sterke wintersnoei doet, kun je best ook snoeien of torsen in de zomer bij kleinfruit dat op kort vruchthout vruchten geeft. De getorste scheuten zouden dan een groeistilstand krijgen en het jaar nadien meer vruchten dragen.

Guy de kinder heeft dat advies gegeven op een snoeiles van Velt.

Link to comment
Share on other sites

Bedankt voor de reacties, was er al een beetje bang voor.

Ga vandaag een pot met gaatjes kopen en hem overzetten.

 

Edit: ik verwacht dat niet alle aarde meekomt als hij zo nat is is het een idee om dat eruit te laten en in de nieuwe pot wat droge nieuwe aarde te doen?

Link to comment
Share on other sites

Hij staat inmiddels in een nieuwe grotere pot (met afwatergaten).

Hij was inderdaad zeiknat onderin, ik heb zoveel mogelijk de oude aarde er af geklopt en daarna in nieuwe potgrond gezet.

 

Hoop dat hij het gaat redden

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...