Geplaatst: 13 oktober 20241 j Ik deed ook zoiets (10 tot 14 dagen). Hoe langer je het laat staan hoe zuurder het wordt. Ik verdunde de mijne vaak met wat spa rood. Ik heb wel eens maanden gewacht en dan krijg je een hele traaggroeiende scoby die nog net genoeg voeding heeft om ietsje te groeien. Zolang de scoby onder de vloeistof staat en er geen schimmel op staat is er niks aan de hand. Een nieuw filmpje op het oppervlak, terwijl de rest van de scoby wat lager in de pot zit is vaak door temperatuurschommeling. Ik heb ook wel eens flessen in de koelkast bewaard en daar ontstond op de bovenkant ook een filmpje/prop. Mulch! Moeder natuur houdt niet van kale grond.
Geplaatst: 6 juli6 Jul Hoe voorkom je nieuwe scobyvorming in de fles na 2e fermentatie? De koelkast helpt onvoldoende, zodat ik ieder glas voor inschenken moet zeven.
Geplaatst: 6 juli6 Jul Ik heb geen idee hoe het te voorkomen. Tenzij je alle suiker hebt verbruikt en je waarschijnlijk hele zure ondrinkbare kombucha hebt, gaat de scoby ook in de koelkast gewoon door met het omzetten, zij het langzaam. Ook na zeven blijven er normaal altijd wat celln achter in de vloeistof en waar voedsel is, blijft vermeerdering.Ik zeefde het gewoon altijd door een theezeefje en de fliebertjes gaan gewoon door de gootsteen. Mulch! Moeder natuur houdt niet van kale grond.
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.