Jump to content

Grote engelwortel


Spitskool

Recommended Posts

In mijn tuin staat een grote engelwortel die nu zijn tweede seizoen ingaat. Ik weet dat de naam het al zegt, maar hij is GROOT. Dus ik moet er maar wat van oogsten.

 

Ik lees dat alles van de plant wordt gebruikt voor van alles. Wortels, stengels, blad, nerven worden gebruikt om drank, gebak, groente, keukenkruid of thee te maken, You name it.

 

Wiki: Een van de huishoudelijke gebruiken van Angelica is het koken, als selderij, van de malse hoofdnerven van de bladeren. In Lapland beschouwt men de stengels als een delicatesse en in IJsland worden zowel de wortels als de stengels rauw gegeten met boter. In Finland eet men de stengels graag geroosterd in de warme as en drinkt men de gezonde, stimulerende thee getrokken van gedroogde of verse bladeren, die aan Chinese geurthee doet denken. Het enigszins bitter smakende blad kan worden gekookt en als spinazie worden gegeten. Fijngehakt geeft het een muskusachtige smaak aan rabarber. Bladeren en stengel zijn ook een aromatisch toekruid in visgerechten. De jonge en fijngehakte bladeren worden gebruikt in salades, sauzen en soepen. De overlangs doorgesneden stengel, gevuld met zachte kaas vormt een verrassend aperitiefhapje. De Noren maken van de wortels een soort brood en banketbakkers over de hele wereld gebruiken de zaden en gekonfijte stengels in gebak en suikerwerk. Wegens het doordringend aroma en de gifgroene kleur vormen ze een aantrekkelijke garnering van gebak en puddingen. De sterke, vluchtige olie bevindt zich vooral in de wortel. Hiervan kan, net als van het zaad, een tonicum worden getrokken dat de eetlust op zou wekken. Na de maaltijd kan het aftreksel ter bevordering van de spijsvertering gedronken worden. Een infuus van delen van de grote engelwortel zou baat kunnen brengen bij verkoudheid en koorts, daar het een lichte transpiratie zou kunnen veroorzaken. “Angelicalikeur” wordt door sommige mensen erg lekker gevonden.

 

Afijn, mij duizelt het inmiddels en ik kan me niet meer herinneren wat ik met deze plant van plan was een seizoen geleden. Wie heeft deze plant ook in de tuin staan en wat doen jullie ermee, qua oogst, maar ook qua verzorging? (Ik las namelijk dat je de bloemstengels in het tweede jaar voor de bloei weg moet knippen, dan gaat de plant een jaar of vier mee.)

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link to comment
Share on other sites

Groot is het juiste woord. Erg groot. Ik heb de mijne vorig jaar op de compost gekieperd. Nam zo veel plaats in en ik deed er niks mee. Van de stelen kan je gekonfijt fruit maken. Een keer gedaan. Maar zo'n struik maakt massa's stelen... Ik ga niet alle twee dagen gekonfijte maken. Gekonfijt fruit met een selderachtige smaak.

Citroenkruid ook om die reden weggedaan: zo groot en ik doe er niks mee.

Ik denk er nu ook aan mijn lavas buiten te gooien... Ik ben geen fan van selder (tenzij bleekselderij) en lavas smaakt als selder x 10. Neemt veel ruimte in en geeft veel schaduw. Kan ik makkelijk een courgetteplant voor in de plaats zetten.

Geen echt hulp voor je, mijn antwoord

Link to comment
Share on other sites

De plant stopt niet met groeien, dus ik moet maar snel een beslissing nemen wat ik ermee ga doen.

 

Ik denk dat ik de stengels eens een keer bij mooi weer op BBQ-kooltjes rooster, zoals ze (volgens Wikipedia) in Finland doen in warme as. Of misschien jam maken van de stengels zoals in de commentaren onder dit blog staat? (https://icecook.blogspot.nl/2011/05/stewed-angelica.html)

 

De bladeren zal ik maar drogen en door een theemengsel doen, lijkt me wel zo makkelijk.

 

Ik zal het hier wel laten weten als een of ander een doorslaand succes is.

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link to comment
Share on other sites

Wortels van de engelwortel voor tinctuur( ik wil graag! de (gedroogde) wortels geoogst aan het begin van het tweede jaar voor wie hem eruit gooit), blad en zaad voor de thee( matig gebruiken en niet in zwangerschap gebruiken) , wortel en zaden voor de likeuren Ratafia Chartreuse en Benedictine.

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Laten we dan even contact houden @appelvrouw. De stelen en bladeren maak ik zelf op, maar de wortels niet (denk ik zo). En het is nu het begin van het tweede jaar.

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link to comment
Share on other sites

Het is mooi om te zien hoe de plant op veel punten opzwelt en grote bulten krijgt. Bulten die blijkbaar de bloemen herbergen. Zo mooi om te zien, dat hij nog heel even mag blijven voor de bloei. Ik ben toch benieuwd hoe dat er uit ziet.

 

965EFB83-BECB-406A-93D3-0875315966BD30611525525717.jpeg

 

Wortels van de engelwortel voor tinctuur( ik wil graag!.

 

Wil je de wortels per se aan het begin van het tweede jaar? (Want dat is nu.) Of is halverwege, of eind van het tweede jaar of begin derde jaar ook goed?

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link to comment
Share on other sites

Je doet mij twijfelen. Ik zoek straks eens op of ik hem het derde jaar op de compost gemikt heb (het jaar na de bloei) of het tweede (terwijl hij er nog gaaf uitzag, maar hij dus vanzelf zou afsterven moest ik hem hebben laten staan).

Link to comment
Share on other sites

De plant is wel een hele imposante bloeier. Uit het niks komen de grote trossen uit vreemde gezwellen op de steel tevoorschijn. En veel ook!

 

41978E1E-379A-47E1-B3F5-A4D20C976DF348671525797359.jpeg

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Blijkbaar zijn de door ratten afgeknaagde engelwortels dit jaar gewoon weer opgekomen. Als je volgend jaar de wortel wil, help me dan t.z.t. even herinneren @appelvrouw.

 

14E97A66-E484-409A-9EE8-0E6C81DD7E7259931528641207.jpeg

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...