Jump to content

Wat te doen met zuring


veuvecouderc

Recommended Posts

Wat doen we met zuring?

 

Voorheen scheurde ik wat blaadjes af voor door de sla, maar de zuring werd wat groot en uitgedroogd van de zon dus ik heb de hele planten afgesneden zodat ze opnieuw kunnen beginnen. Van de oogst hield ik laten we zeggen 50 gram frisse blaadjes over. Niet echt een berg maar met het oog op de toekomst en de nieuwe lading (fris van de regen) ging ik maar eens op zoek hoe ik van meer zuring af kom. Het lekkerste leek mij om een variatie te maken op 'paling in het groen', maar alleen kan ik hier niet aan paling komen .

 

Voor zover ik het heb begrepen kun je grote hoeveelheden zuring niet echt in 1 keer kwijt. Het wordt nog wel eens gecombineerd met spinazie in een taart of soep of toegevoegd aan allerlei gerechten voor een 'frisse' smaak. Zuring heeft ook een beetje hoog oxaal gehalte dus echt goed is het niet voor je in grote hoeveelheden.

 

Affijn, uiteindelijk heb ik besloten om mijn 50 gram te offeren aan een droogexperiment. Geinspireerd door de djeroek poeroet die mijn verkering nogal eens in de keuken gebruikt dacht ik, wie weet kun je met gedroogde zuring ook je oosterse gerechten 'opfrissen'. Wat de uitwerking in die gerechten is weet ik nog niet, maar na 10 uur drogen (op 40%) heeft de zuring een behoorlijk deel van zijn bekkentrekkendezuurkracht verloren. Het smaakt nog steeds zuur (genoeg) maar laten we zeggen dat de helft van het zure weg is.

 

Nu maar wachten wanneer de chef weer eens sajor lodeh of gado-gado gaat maken, met de gedroogde zuring!

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Link to comment
Share on other sites

Hey Leslie, dat is een verrassende toepassing. Ik denk niet dat het iets voor mij is..als ik iets Indisch maak koop ik lekker gemakkelijk weg een boemboe bij de toko. Maar misschien ga ik wel een klein bosje drogen voor iets anders waar ik nu nog niet opgekomen ben .

Hier in de Lorraine maken ze wel zalm met zuringsaus, best lekker en in Zuid Frankrijk heb ik wel eens omelet met zuring geserveerd gekregen..ik ga het recept maar eens op internet zoeken.

.

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Gevonden.

Ik vond verschillende recepten, in grote lijnen twee verschillende, recepten met en zonder toevoeging van peterselie en kervel.

Hier de simpele variant met alleen zuring:

Voorbereiding: 10 min

Kooktijd: 5 à 15 min

 

Ingrédienten (voor 4 personen) :

- 8 eieren

- 150 g zuring

- 1 eetlepel melk

- 50 g boter

- zout en peper

 

Bereiding :

 

Was en snij de zuring klein.Laat goed uitlekken

 

Klop de eieren met de melk en het zout en peper.

 

Laat de boter in een koekenpan smelten en voeg dan de zuring toe, laat 5 minuten slinken onder regelmatig roeren. Voeg vervolgens de eieren toe en laat de omelet gaar worden naar eigen smaak ( nog wat vochtig van binnen of stevig).

Als je peterselie en kervel wilt toevoegen doe je dat als je de eieren toevoegt aan de pan.

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Goeie tip! Een lekkere omelet is nooit weg, gaat ook best wat zuring in zo te zien!

 

Ik vond op een website die hier al eens eerder voorbij is gekomen veldzuringpannekoekjes. Heb ze nog niet gemaakt maar toch maar even het recept.

 

Veldzuringpannenkoekjes, bron http://www.kruidjes.be

 

Ingrediënten: 500 g bloem

½ liter water

1 ei

1 liter melk

een sprits zout

30 g boter of olijfolie

100 g veldzuringblaadjes

 

Afwerking: 250 g platte kaas

5 eetlepels fijngesnipperde bieslook

een snuifje peper

 

Was de zuringblaadjes en laat ze 2 tot 3 minuten blancheren.

Laat ze uitlekken. Ze zijn dan heel zacht en vallen bijna uit elkaar.

 

Het deeg:

Doe de bloem, het ei, melk, water en zout in een kom.

Meng alles en laat wellen (=dik worden).

Doe er nadien de zuring onder en mix die in het deeg fijn.

Doe een klontje boter (of olijfolie) in je pan en bak goudgele pannenkoekjes.

Serveer ze met de kaas, gemengd met peper en fijngesnipperde bieslook

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Link to comment
Share on other sites

kan je veel mee doen......ook een groene saus mee maken voor bijv bij vis (omdat zuring toch iets citrussig is)

en soep maar dat is al genoemd.

salade.

tapenade/ pesto

zuringmoes ...ook al eens ergens tegengekomen, als spinazie.

in risotto...

 

zuring is gewoon veelzijdig!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...