Jump to content

watervoorziening


Rootman

Recommended Posts

Hierbij een beschrijving van mijn watervoorziening op de tuin.

 

Het bestaat uit 2 vaten van 1000 liter, bij elke kas, een ondergronds leidingsysteem met tappunten en drainage/ overloop. En in de zomer een 4 takt pomp die water via de sloot in het leidingsysteem kan pompen. De pomp is s´winters opgeborgen, de aansluitslang kan dan gebruikt worden om de regentonnen leeg te laten lopen zonder een modderbende te veroorzaken

 

De waterleidingen bestaan uit zwarte tyleenbuis gevonden in containers, of anders E1-2.-/m. Ingegraven, waar mogelijk onder de tegelpaden, Er zijn tyleen koppelstukken verkrijgbaar; de tappunten zijn cv-pijp 22m met een kraan. Elke 10 m een tappunt, waarop een brand- of bouwslang kan worden aangesloten. Voor sproeien of voor bijvullen van de vaten.

 

De vaten worden met hemelwater gevuld via de goten. Als het heel droog is kunnen ze via de tappunten en een slang bijgevuld worden. De vaten staan op zeer zware, zelfgemaakte hardhouten tafels; van vierkante azobé schuttingpalen.

Dat geeft wat waterdruk en maakt het makkelijk een gieter of emmer te vullen. Door de 50 mm uitstroomopening met kogelkraan duurt dat 3 seconden.gutter284981540848151.jpgIMG085530511540848228.JPG[img-rotate=]IMG2016082808353513621540848450.jpg[/img-rotate]

Link to comment
Share on other sites

De goten heb ik gemaakt van verzinkte ´studs´ voor gipsplaten, die in kantoren wegens brandveiligheid worden gebruikt, Met een blikschaar, waterpomptang, siliconenkit en wat parkertjes is er een mooie goot van te maken, die geen beugels nodig heeft, niet verkleurt of bros wordt. Hij gaat zeker 10 jaar mee voordat hij doorroest. En is goedkoop.

 

De zwarte waterleiding moet liefst onder het pad omdat je hem anders elk jaar wel ergens doorspit. Vaak liggen in containers resten PVC strook die de gemeentewerken voor hetzelfde doel gebruikt. Het is zeer aan te raden dit te gebruiken waar de leiding niet onder een pad ligt. De leiding moet ruim een steekdiepte liggen. Is tunnelen onder een gemeenschappelijk pad nodig, dan is het slim om het in een stevige mantelbuis van PVC te leggen: daar kunnen dan later evt andere leidingen of kabels en drainage doorheen zonder alles weer op te moeten graven.

 

De tappunten liggen minder dan 10 m van elkaar: een langere slang is loodzwaar en verwoest plantjes tijdens het sproeien. Bovendien is hij vrijwel niet op te rollen. Ik gebruik GEKA koppelingen voor de slangen. Emmers tegen een muur zijn prima haspels. In de winter gaan alle slangen opgerold in een blauwe ton.

 

De 1000 litervaten hebben een 60mm ´ECB´ dop. Met wat zorg is daar een 1 1/4 of een duims aansluiting in te maken:

 

Gat voorboren (opzoeken in een tabel) in de ECB dop. Een ijzeren male gasdraad bochtje of dop is geschikt om een tap van te maken: zaag met een ijzerzaag enkele groeven er in, maar zorg dat er een scherpe snijkant aankomt (voorzichtig schuin zagen).

 

Het is maar een plastic dop, dus met wat zorg is daar zo een gasdraad in te tappen. Op deze manier heeft men een tappunt met een flow vergelijkbaar met een ouderwetse handpomp. Doppen met PVC aansluiting zijn ook verkrijgbaar, maar duur.

Link to comment
Share on other sites

Het groen gewapende kassenfolie is met strips van lopende bandmateriaal (voor de voedselindustrie) op het dakframe en in de goot gefixeerd. Het dient boven de 20 graden te zijn om het strak te spannen. Alle latten en balken zijn wat afgerond, anders komt er door wapperen op scherpe kantjes voortijdig schade. Daarom is het zachte lopende bandmateriaal ook zo geschikt. Om inwateren, ook door condens en capillair (droogt nooit meer op), te voorkomen ligt er een strook van het folie over elk balkje onder de dakbespanning.

Link to comment
Share on other sites

Glas kan breken! Dit folie geeft bovendien geen brandschade door UV licht. En met ca E 3.- / m² ( Rol is 2m breed) is het goedkoop. Met 2 man is het op een mooie meidag in een paar uur geplaatst.

 

https://www.foliewinkel.com/kassenfolie/product/kassenfolie-250-gram-met-spijkerrand-afmeting-50-x-2-m

 

NB: dit is van google afbeeldingen geplukt. Onze vereniging biedt het nu zelf aan ter verkoop, en ik weet niet waar ze het bestellen. Er zijn nl. kwaliteitsverschillen tussen aanbieders.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...