Jump to content

Aardbei in vervuilde grond?


NCE

Recommended Posts

Beste allemaal,

 

Ik heb een vraagje. Vorig jaar heb ik 2 soorten aardbeien in een grote pot gepoot. De Rosana en Senga Sengana. Nu heeft de buurman eind van de zomer zijn huis geschilderd(en dus ook geschuurd) en zijn deze verf/stof resten tussen mijn planten gekomen. In eerste instantie had ik dit niet gezien, maar nu ik goed tussen de planten kijk(het blad is nu zo goed als dood) zie ik allemaal verf/stof resten liggen. Mijn planten staan hier dus al enkele maanden in. Nu heb ik 2 vragen;

1. Moet ik mijn aardbei en daarbij alle stekjes weggooien. Of kunnen deze verfresten niet schadelijk zijn voor de plant, en diegene die de aardbeien opeet.

 

2. In hoeverre kan ik de grond nog gebruiken. Is het voldoende als ik de bovenste 10cm van de grond weg schep, of zou de grond helemaal besmet zijn door bijv. regenwater. Dieper in de grond kom ik namelijk geen verf tegen. Heb namelijk een speciale mix gemaakt dus vandaar dat ik de grond graag wil gebruiken aankomend jaar.

 

Met vriendelijke groet,

 

NCE

Link to comment
Share on other sites

Welke verf is het?

Mij lijkt dat een beetje stof niet schadelijk voor de gezondheid is mits het op waterbasis. En zelfs terpetenen vervliegen. Gezond is het niet, maar schadelijk is denk ook niet hoor. De tijd dat er lood gebruikt werd in bijv meni is al lang geleden.

 

Ik heb een spuitlicentie en daar heb ik iets geleerd, en dan denk je misschien, wat is dat voor een verhaal :

 

Resten bestrijdingsmiddelen wat in spoelwater zit word tegenwoordig door een natuurlijk filter gedaan.

Dit filter bestaat uit organisch verterende compost en dat word gecirculeerd door het telkens het lekwater over de compost te spoelen. IOp deze manier is na verloop van tijd het spoelwater onschadelijk doordat bodemleven het helemaal afbreekt.

Plastic deeltjes verdwijnen niet zo snel, maar al niet de gezondheid schaden.

 

Als je veldje met aardbeien een goed bodemleven heeft zal een groot deel van de stoffen al onschadelijk worden lijkt me.

Het laagje stof is zo miniem in vergelijking met de hoeveelheid grond, dat zal snel vermengen. Gewoon een laagje stro rond de planten leggen in het voorjaar zodat het bodemleven nog meer op peil komt. Het dode blad van de aardbeien is overigens normaal voor de tijd van het jaar, hier zijn ze helemaal in rust!

 

Ik ben overigens blij dat er mensen wel goed met de bodem begaan zijn! Er word wat gerommeld overal.. En we hebben maar 1 bodem.

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link to comment
Share on other sites

Hallo, ik heb zelf een volkstuin, die op ongeveer 15 meter van de weg af begint. Ik heb daarom vooraf, wat onderzoek gedaan, naar grond,- en luchtvervuiling. Er zijn best wel wat onderzoeken, die aantonen dat er niet snel grote nadelige gevolgen zijn van vervuilende stoffen, uit de omgeving en zelfs de bodem. De meeste planten transporteren eenvoudig weg niet de giftige stoffen, door de plant. Dus (juist) ook niet naar de vruchten. Sommige paddenstoelen zouden daarin een uitzondering zijn. Het grootste probleem, zou zijn, om met blote handen in vervuilde grond te werken. Dus je plan van aanpak lijkt goed te zijn. Eventjes de handschoenen aan, aan het werk, misschien nog een beetje extra spoelen. En daarna gewoon de aardbeitjes opeten.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Bedankt voor jullie reactie! Daar heb ik zeker wat aan! Dan laat ik de aardbeien nu nog even staan, en wanneer de meeste kans op vors achter de rug is, haal ik de aardbeien uit de grond om de grond goed te kunnen reinigingen(in ieder geval het oppervlak) om vervolgens de plantje weer terug te plaatsen. Nu wordt dat namelijk belemmerd doordat je nauwelijks grond af kan scheppen omdat de stekjes best dicht opeen staan.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...