Jump to content

Hoe bescherm je je kolen tegen het koolwitje?


chrisappleseed

Recommended Posts

Je kan ook spuiten tegen rupsen, als je er op tijd bij bent.

Op mijn 'oude'tuin heb ik eigenlijk mooit rupsenplagen. Ik denk dat de omgeving en de tuin zelf gevarieerd genoeg zijn, Zodat de rupsen blijkbaar voldoende worden bestreden door hun natuurlijke vijanden. In individuele gevallen bestrijd ik eventueel met de hand, of haal sterk aangetaste planten weg.

Op mijn 'nieuwe' tuin had ik dit jaar de kolen onder een vogelnet geplaatst omdat de houtduiven er zicht aan te goed deden. Later konden de koolwitjes door de mazen heen en in een korte tijd ontwikkelde zich een zodanige plaag dat ik mij genoodzaakt voelde tegen de rupsen te spuiten. Ik heb dit nog 1 keer herhaald en dit bleek afdoende te zijn.

Echt noodzakelijk was dit misschien niet, omdat mijn broer in mijn tuin ook een stukje in gebruik heeft, hij had ook enkele koolplanten staan (4 rode kool, 8 spruitkool en 8 boerenkool). Zijn kolen werden ook behoorlijk belaagd. Hij heeft ervoor gekozen om regelmatig de rupsen weg te vangen, en zijn kool heeft zich uiteindelijk nog aardig ontwikkeld.

Link to comment
Share on other sites

ik overspan mijn kolen met soort gordijngaas welk ik koop in het tuincenrtum, Het wordt verkocht per meter en gaat verschillende jaren mee. Dit is veel beter dan vogelnetten of dergelijke netten waar de vlinders gewoon hun eitjes nog steeds door kunnen leggen. Het is misschien wat duurder bij aankoop maar veel doeltreffender.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...