Jump to content

janterharmsel

Members
 • Posts

  44
 • Joined

 • Last visited

Converted

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Hoi, Er lijkt vrij weinig ruimte te zijn voor de tuien. Een andere optie is schoren aan de binnenkant. Die moet je dan niet te laag plaatsen anders komt de paal omhoog als er spanning op komt. Met tuien zou ik er twee maken vanuit 1 grondanker.
 2. Grotendeels eens met Weknow. Indien je de samenstelling zou weten dan zou je misschien gericht kunnen inzetten. Bijvoorbeeld zou je met stikstof de grasgroei in het vroege voorjaar kunnen bevorderen, omdat bij lage temperaturen de mineralisatie van stikstof in de bodem erg laag is en dat de remmende factor voor de groei vormt.
 3. Euhm als ik vragen mag, Jane hoe is de financiering geregeld? Als ik het laag aanhoud: 150ha X 15000 Euro/ha = 2.250.000,00 Euro. De waarde van zoveel grond is meer dan 2 miljoen euro. (oostduitse prijzen)
 4. Ik vind 1. Zelf snoeien is veel interessanter, je moet elk jaar weer snoeien, en leert daarbij van je fouten. 2. Van de hovenier s hier zou ik niemand in mijn fruit willen hebben. 3. Probeer in contact met een hoogstam werkgroep te komen voor advies of hulp.
 5. Net de bestelling afgerond. Als vaste waarden gekozen voor Anais, Annabelle, Alouette en Texla. Daarnaast probeer ik Celine rood en Cammeo uit.
 6. Ja nu gaat het ineens over het verspreiden van vijgenstekken. Daar gaat het toch niet om als je een leuke variatie aan kruisbessen of zwarte bessen voor jezelf wil samenstellen? N.B. Ik ben er ook nog steeds niet van overtuigd dat de aantijgingen tegen Lubera echt hout snijden (afgezien van de commerciële insteek). Van vele variëteiten bestaan sowieso al een hele reeks aan synoniemen. Ook geven ze zelf op hun site aan dat het een selectie is uit een grote reeks van variëteiten die er op zijn getest of ze geschikt zijn voor een iets kouder klimaat. Voor zover ik kan zien wordt er niet beweerd dat het eigen kweek producten zijn.
 7. @Stan WIk wil er niet te veel woorden aan wijden. Maar alleen dit meegeven. Geef het een kans. Ik denk zelf wel dat het unieke soorten betreft. Want waarom zouden ze dan bij veel andere producten wel de originele namen gebruiken zoals frambozen walnoten of peren en appels.
 8. De eerste zelf geteelde witlof ever. Vorig jaar voor het eerst geprobeerd, maar toen waren alle wortels enorm gesplitst. Dit jaar waren de wortels beter. Wortels in een bloempot in een emmer in de kelder.
 9. Ik denk niet dat die paar bolletjes van jou het verschil gaan maken. (er zit vrijwel zeker gif in, dat wel). Je zal deze wel gekregen hebben, koop zelf biologisch in het vervolg, dat is voor je geweten beter. En daarmee maak je duidelijk naar de handel toe dat het voor jou anders moet.
 10. I.t.t. Weknow ben ik van mening dat Swa op deze manier prima compost zal kunnen maken. 'het verdwijnt gewoon' lees ik als: er ontstaat een massa waarin de oorspronkelijke bronnen niet meer zijn te herkennen.
 11. Hangt er van af😁. Vanuit het gezichtspunt van behoud van mineralen kun je er van uit gaan dat je mest het beste op een hoop kunt zetten. En dan in het voorjaar inwerken. Zo doe ik het in de moestuin.
 12. Hier gaat ook 'alles' uit de tuin op de composthoop, inclusief snoeihout (kortgeknipt, niet dikker dan een cm of 3) en heel veel eikenblad op het einde van het jaar. De hoop wordt een paar keer keer omgezet, als ik tijd heb. (wel belangrijk: vochtig houden ) En begin juni begin ik aan een nieuwe hoop voor volgend jaar. De bestaande hoop wordt ongeveer nu verdeeld over het bloemengedeelte, het vruchtgewasgedeelte en dahliagedeelte deel van volgend jaar (3/8 deel). Word in het voorjaar door de grond gefreesd en moet daar dan maar verder humificeren. In mijn optiek brengt jonge compost veel leven in de bodem itt oude compost. Maar ik geef al vast toe dat mijn compost zeker niet aan de definitie voldoet. Ik heb gelukkig geen last van knolvoet in de kruisbloemigen, zou ik dat wel hebben dan zou ik de wortelresten van deze planten niet op de hoop gooien.
 13. Je zou misschien eens op proeftuin(.)EU kunnen kijken. Heb er nooit wat besteld maar ze hebben een interessante site Van lubera heb ik rode bessen in 4 soorten. Waarvan 2 goed bevallen. Daarnaast doet hun braam Big And Early het erg goed, lekkere smaak. Ook framboos naschmich doet het goed.
 14. Ik heb een aantal appel en perenrassen staan die ik heb gekocht bij Lubera. Gezien hun prijzen is het voor de meeste liefhebbers veel interessanter om hun fruit bij bijvoorbeeld de batterijen of fruittuin.com te bestellen, maar als je daar al uitgekeken bent heb je hier nog wat meer. Over een aantal soorten ben ik best tevreden. Daarom later ook besloten zwarte bessen en kruisbessen bij hun te bestellen. De kruisbessen vallen mij erg tegen beetje weeïg zoet van smaak. Daarnaast heb ik als oud ras ook Achilles (denk ik) staan En die is in grootte en smaak en opbrengst veruit beter, maar heeft inderdaad wel een dikke schil. De Lubera kruisbessenstruiken vallen ook snel uit door een soort van kroonrot of hoe het ook heten mag. De zwarte bessen: Neva heeft de betere smaak, Noiroma is vroeg en geeft wel lekker sap. Beide heb ik nu twee jaar staan en de bessen barsten erg makkelijk, en dat gaf dit jaar veel schimmel, en geen oogst. Als je alleen zwarte bessen voor de sap/jam wilt dan heb je veel meer aan Obeyin. Ik heb deze bessen staan op een droogtegevoelige niet al te beste zure zandgrond, waar ik niet veel aan heb verbeterd.
 15. @Swa - We doen het voor ons plezier! (En het moet mooi uit zien volgens mijn wederhelft) - Tractor met klepelmaaier rijdt bodem en struiken kapot. - Tapijt van tijm vrij houden van onkruid lijkt me op den duur ook veel werk. Afgezien of de standplaats er wel geschikt voor is. - Frambozen en bessen staan op hun eigen plekken. - Als je beplanting mixt dan kun je niet meer schoffelen en zul je met de hand ongewenste planten weg moeten halen. Op zon oppervlak is dat onbegonnen werk. (ik verwijs ook weer naar punt 1, het oog wil ook wat) - Landbouwdoek is spuuglelijk - Frezen bevalt ons prima, het leven in de grond herstelt zich snel genoeg. - We zijn begonnen op totaal verzuurd en verslempt maisland. De bodem en het bodemleven gaan nog jaarlijks vooruit.
×
×
 • Create New...