Jump to content

kleinblijvende walnotenboom?


astrid123

Recommended Posts

Bij de herinrichting van mijn tuin zou ik graag een kleinblijvende walnotenboom (zelfbestuiver? Hoewel ik wel een krulhazelaar in de buurt heb staan...doet die het ook?) willen planten. Wie kan mij advies geven welke soort ik hiervoor het best kan gebruiken? (hij mag max 3-4 meter groot worden)

Link to comment
Share on other sites

Neen: Hazelaar en walnoot zullen elkaar zeker nooit bestuiven.

 

Voor zo een speciale walnotenboom moet je echt naar de een of twee specialistische kwekers gaan in Nederland die dat kunnen leveren. Daar krijg je ook alle advies en uitleg. Dit is een van de echte specialisten:https://www.desmallekamp.nl/nl/2-ongecategoriseerd/32-wat-u-moet-weten-over-walnotenbomen

 

Er zijn er misschien nog een of twee...maar als je met Google zoekt op "walnootboom kopen" krijg je 2 a 3 pagina's met nutteloze links naar stunters of bedrijven die van alles een beetje hebben en meestal niet zelf kweken (en een goede babbel om je iets aan te smeren dat ze hebben staan, bijvoorbeeld dat de boom klein zal blijven, wat na 8 a 10 jaar dan NIET zo blijkt te zijn) maar waar jij met je specifieke vraag niet gemakkelijk zult slagen.

 

Je zoekt eigenlijk een dwergvorm...en die bestaan, maar moeilijk te vinden. Plovdivski en (roodvlezige) Purpurea zijn rassen die misschien aan je wensen beantwoorden. Evt is ook enting op een bepaalde onderstam nodig om bomen zo klein te houden? Maar in hoeverre die zelfbestuivend zijn, weet ik niet. Walnoten bestuiven vooral via de wind en over vrij grote afstand (tot enkele kilometers), dus als er in je ruime omgeving meerdere bomen staan zal die zelfbestuiving niet nodig zijn misschien.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Minimultiflora is ook een kleinblijvende, deze blijft echt heel klein tenopzichte van veel andere rassen. Dan praat je over een paar meter en sommige zeggen 3 meter na een jaar of 10. Dit ras geeft veel noten en heeft een lange bloei. de noten zijn niet enorm groot maar is wel vruchtbaar en geeft voor een kleine boom redelijk wat noten vanaf het 3e jaar. We hebben ze eind juni weer beschikbaar. ( even eerlijk gebrabbel )

Create your own edible landscape http://www.eetbaargoed.nl (Bijzondere eetbare fruitstruiken e.d.)

Link to comment
Share on other sites

Och Fruitige Esther....jullie bedrijfje staat toch ook niet (gekocht) op de eerste pagina's zoekresultaten van Google. Daar vind je grote verzendbedrijven en tuincentra-ketens. Zelden de goeie plek voor specifieke en minder gangbare soorten en ook niet voor een echt goed advies. Anderzijds ben je ook geen gespecialiseerde walnootkweker lijkt me (want dat vraagt o.a. zeer specialistische ent-voorzieningen) en verkoop je wat je elders inkocht...dat zal veelal uit Oost-Europa zijn, vermoed ik. Daarmee is niets mis en is je aanbod best bijzonder, maar is er ook het risico dat allerlei beloften nog niet zo lang door jezelf in de praktijk zijn getoetst. Ik vind het erg goed dat een winkeltje als dat van jullie er is en wens je veel succes.

 

Het kan best dat die Minimultiflora een goede keuze is voor topicstarter Astrid. Zelf zou ik me liever eerst wat breder oriënteren om dan te beslissen welke het gaat worden: die of toch misschien beter een andere? Je zegt trouwens nog niets over de (zelf- ??) bestuiving van de boom.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Was de vraag naar verkooppraatjes Zelf zoek ik nog even wijselijk verder, zoals Weknow schrijft al was het een pijnlijke reactie wel een zeer eerlijke directe

Wij zoeken nog heel wat fruit- en notenbomen en struiken voor in de tuin en bij de kips.

Link to comment
Share on other sites

Even op de site van de smallekamp in de catalogus kijken. Er zijn een aantal dwergrassen waaronder de mini multiflora maar ook iets met karlik dwarf ofzo?? Als ik me goed kan herinneren. En dan ook nog meerdere nummers erachter dus er bestaan er een paar. Pak de catalogus erbij en je weet het precies

Link to comment
Share on other sites

Bij eenjarige walnoot-enten vind ik het risico op afsterven van de ent te groot. Geënte walnoten zijn aan de prijs vanwege de doorgaans grote uitval in de eerste jaren. Op een ander tuinforum hadden mensen bij de Smallekamp geïnformeerd naar de prijs van dwergsoorten en kregen bovenstaande prijzen.

Link to comment
Share on other sites

Als je mooie enten kiest is er niks aan de hand hoor. Ik ben heel tevreden over de smallekamp. Had 1 ent mee die was erg lelijk en toen zei ik al van ik durf deze niet. Was de laatste van dat ras. Toen zeiden ze joh als ie het niet doet krijg je een nieuwe. En die deed het inderdaad niet en nu krijg ik een nieuwe. Verreweg de meeste slaan prima aan.

Link to comment
Share on other sites

Ik ben ook erg tevreden over de Smallekamp. Ook leuk om een keer te bezoeken. Vriendelijke en kundige mensen, veel keuze in ras en budget en zij zullen je vast eerlijk adviseren.

Ik zou er (als het niet te ver is) een keer langsrijden en informatie inwinnen. Kun je dan alsnog beslissen iets aan te schaffen of niet...

 

Succes, Groeten jds

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...