Jump to content

amerikaanse wijnbes


henkspit

Recommended Posts

Beste forumgangers!

 

Heeft iemand ervaring met de Amerikaanse wijnbes (rubus parviflorum)? Heb hem nu voor het tweede jaar, mooi gebloeid, mooi in het blad. Maar misschien tips? Hoe te stekken? Af leggen, of kan het ook met een stek snijden en met stekpoeder oppotten? Hoe is de smaak van de vruchten? Dat soort dingen. Ben benieuwd!

Link to comment
Share on other sites

Ik niet maar hij staat wel op het verlanglijstje. Om te vermeerderen zou ik kiezen voor afleggen. Dus eenjarige scheuten naar de grond buigen, klein stukje de grond open trekken en een baksteen erop leggen. Succes gegarandeerd.

Waar heb je deze vandaan? Ik wilde hem vorig jaar al kopen bij de kruisbessenproeftuin maar hij was toen op

Link to comment
Share on other sites

Ik weet er wel een aantal te staan (verwilderd), maar om een of andere reden ontwikkelen de bloemen zich nooit tot vruchten. De plant groeit net als een framboos met ondergrondse uitlopers, die je kunt afsteken.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb begrepen dat ze iig deels zelfincompatibel zijn, dus slecht zelfbestuivend. Maar het kan ook zijn dat het bij de planten die ik gezien heb ging om een hybride met roodbloeiende framboos, Rubus odoratus. Van Rubus odoratus bestaat een witbloeiende vorm die nauwelijks van Rubus parviflorus is te onderscheiden, en volgens sommigen is dat dus eigenlijk een hybride tussen de twee, zulke hybriden zijn vaak onvruchtbaar.

Link to comment
Share on other sites

Ja, nu ben ik toch ook zeer benieuwd. Ik heb ongeveer twee jaar geleden, van iemand op Marktplaats, drie stekjes gekocht. Diegene beweerde dat hij Canadees was, en de plantjes uit, door hemzelf uit Canada meegebracht zaad had opgekweekt. Hij noemde het "thimbleberry", en die heeft hij ook inderdaad geleverd.

Een stekje overleed vrij snel, een ontwikkelde zich langzaam, en is nu een gezond ogend plantje van breed, lang en hoog 40cm. De derde is nu een grote plant van minstens een vierkante meter, en ook zo hoog, waar ik al wat uitlopers, van heb genomen, waarvan een het heeft overleefd, en floreert. Inderdaad volop bloemen, maar nog geen door ontwikkeling naar echte vruchtjes. Ik hoop dat er daarvoor een oplossing wordt gevonden, want volgens de filmpjes van Youtube zijn het zeer lekker smakende framboosachtige besjes. Ik heb wel een kleine "odoratum" in de buurt staan, maar ik weet niet of die bloesem had,als ze aleen rolspelen in dit verhaal. Ik zal eens kijken, of daar vruchtjes aan zit.

Het zijn sowieso mooie grond bedekkende planten. Als er geen oplossing is, dat kan ik de bladeren misschien gebruiken, om mijn kont mee af te vegen. Een volksnaam is"cowboy toiletpaper", net zo als bij stalkaars.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...