Jump to content

Appelboom planten


Bas-K

Recommended Posts

Hallo allemaal,

 

Ik ben op zoek naar wat info over het planten van een appelboom. Ik heb sinds kort een nieuwe tuin en nu kan ik eindelijk een appelboom planten wat ik al heel lang wil echter ontbreekt bij mij de kennis dus hoop dat jullie mij wat info kunnen geven.

 

Ik woon in een rijtjeshuis dus wil een halfstam appelboom planten deze zal in een verhoogde border komen te staan in de hoek van mijn tuin dit is ook de zon kant.

 

Alleen hoe ver zou ik hem vanaf mijn schuur/hek af moeten zetten zodat hij genoeg ruimte heeft ? of kan je hem nog redelijk sturen aangezien midden in mijn tuin geen optie is.

 

En kan je de hoogte ook beperken door het snoeien of groeit hij gewoon door ?

 

Alvast bedankt

Link to comment
Share on other sites

Heel kort advies en een link.

 

1. Plant in november.

2. Vraag geen `halfstam`, tenzij je een meter of 5 groot en een gelijke doorsnede na een aantal jaren prima vindt. (Wie zegt dat een halfstam kleiner blijft, kletst maar wat. Kan, onder heel bepaalde voorwaarden soms, ja...maar dan moet je heel goed kunnen snoeien en geldt alleen voor sommige rassen en/of op zeer arme gronden). Heb je beperkte ruimte, overweeg dan een zgn. "struik" (of laagstam) Ook die worden minimaal 2,5 a 3 meter.

3. Probleem van bestuiving. Staan er diverse appelbomen binnen 50 a 100 meter van je tuin, dan zal het geen probleem zijn. Anders heb je minstens 2, beter 3 rassen nodig. (Echt zelfbestuivende appels bestaan niet. Laat je dat niet wijsmaken. Ja er zijn er enkele die op het einde van de bloei, als ze nog weinig bestoven zijn, hun bloemen een beetje ontvankelijk kunnen maken voor eigen stuifmeel...stel je er niet echt vruchtbaarheid bij voor!)

4. Een goed alternatief zou kunnen zijn dat je iets meer uitgeeft en 3 a 4 verschillende zuilappels = ballerina's = kolomappels aanschaft. Die blijven smal, kun je op afstanden van 100 cm tot zelfs 50 cm. in rij planten. Op dit forum goede info over te vinden. Gebruik zoekfuctie rechtsboven met trefwoorden die ik gaf.

 

Sowieso meer info op dit forum en talrijk op internet. Bijvoorbeeld:http://www.fruitbomen.net/informatie/p/18/een-appelboom-kopen-planten-en-verzorgen/

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Alleen hoe ver zou ik hem vanaf mijn schuur/hek af moeten zetten zodat hij genoeg ruimte heeft ? of kan je hem nog redelijk sturen aangezien midden in mijn tuin geen optie is.

 

Hoe ver je hem van de schuur wilt zetten hangt onder andere af van wat mag in jouw gemeente. Minimale afstand van een boom welke hoger dan de schutting wordt. Dus dat even controleren in de APV(Algemene Plaatselijke Vordering)van de gemeente.

 

Voor de rest hangt de afstand af van hoe hoog je het boompje laat worden, en daarmee dus ook hoe breed uit ze gaan staan.

rorror.png

Gebreksverschijnselen in paprika of pepers

18 gewassen gebreksverschijnselen (english only)

Heb je oude moestuin-, chilipeper-, voedingsstoffen-, plantphysiology boeken over die je niet meer gebruikt? Dan ontvang ik deze graag als donatie. Stuur mij een privebericht voor de adresgegevens. Boeken worden gebruikt als naslag werk om antwoorden te geven, en voor de ontwikkelen van de encyclopedie voor op deze website. 

Link to comment
Share on other sites

Bedankt voor de info allemaal.

Dus een halfstam word toch ook zo groot dat is minder. Maar kan je die niet in model houde dat ie niet zo groot word vind namelijk een echt boom model juist zo leuk.

 

En hoeveel oppervlak aan aarde moet je ongeveer aanhouden voor de wortels ongeveer ?

 

Nogmaals bedankt allemaal voor de hulp.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...