Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Vruchtwisseling


PnavE_81

Recommended Posts

Ik snap helemaal dat je in een moestuin aan vruchtwisseling moet doen om de grond niet uit te putten en tegen ziekten enzo.

Hoe relevant is dit echter voor mijn minituintje? (Zie foto)

2019082512235964221566731651.jpg

 

Ik kan hem wel netjes gaan opdelen in verschillende percelen enzo, maar als ik hem omspit ligt de helft van de grond van het ene perceel alweer in een ander perceel zo klein is het. Dus hoe relevant is het dat ik mijn 1-2 koolplanten elk jaar in een ander hoekje zet dan het jaar ervoor?

Link to comment
Share on other sites

ik zou wel wisselen, niet elk jaar hezelfde kweken, bijv kool om de 3 jaar

of je kweekt kool in grote potten met verse grond die je ingraaft

 

(zoeen kool maakt een uitgebreid wortelstelsel zie plaatje, 1 hokje is 30x30 cm)

 

Untitled85351567057255.jpg

Link to comment
Share on other sites

Bij kool zijn mensen vooral beducht voor knolvoet, maar ik heb mij daar zelf nooit zo in verdiept. Misschien moet je zelf even googlen op knolvoet om te zien wat er wordt aanbevolen m.b.t. vruchtwisseling.

 

Ik begrijp wel helemaal je twijfels over het nut van rotatie, zeker op een kleine oppervlakte. Hier is een filmpje van iemand die er geen waarde aan hecht: https://www.youtube.com/watch?v=ki2Xc8s44sI. Ik ben geen fan die gast, maar ik ben wel evenzeer kritisch op de manier waarop we in de praktijk vruchtwisseling uitwerken. Dat komt meestal neer op het ieder jaar iets anders indelen van de tuin dezelfde jaarlijkse gewassen. Voor sommige problemen is dat lang niet rigoreus genoeg, en soms is gewoon onnodig omdat de problemen die een andere indeling wenselijk maken er niet zijn.

Er worden nogal wat ingenieuze rotatie modellen bedacht die vervolgens als de bijbel worden beschouwd. Dat leidt ook wel eens tot blindheid voor wat er werkelijk gaande is op een tuin. Vergeet nooit te observeren vanuit de belangen van je planten.

Link to comment
Share on other sites

het zelf googlen bracht me juist tot de conclusie dat vruchtwisseling zo'n beetje het allerbelangrijkste was...maar mijn gezond verstand zei toch dat dat op zo'n klein oppervlak nauwelijk uit kan maken. (1 keer omspitten en grond ligt deels aan andere kant van de tuin) Vandaar mijn vraag hier. Het filmpje dat je linkt geeft me echter wel de geruststelling dat ik er niet zo op hoef te letten. Ook de vele reacties van mensen daarop stellen gerust. Nu even snel doorgebrowsd, zal het vanavond nog even verder uitgebreid bekijken.

Sowieso is het wisselen haast niet te doen. Een deel van mijn minituintje staat ook nog eens de gehele dag in de schaduw van het huis. Alleen wat je vooraan op de foto ziet krijgt direct zonlicht gedurende de dag. Denk dat het belangrijker gaat zijn om daar meer op te letten dan op de jaarlijkse wisseling.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Ik probeer wel aan vruchtwisseling te doen, maar daar ben ik niet zo fanatiek in. Bij mijn weten is het vooral van belang dat de aarde wel elk jaar opnieuw goede voeding krijgt, zodat er geen kans is op zwakkere gewassen. Daar let ik uiteraard wel op.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...