Jump to content

Cornus mas zaaien ervaringen?


muls80

Recommended Posts

Beste mensen,

 

Ik heb een twintigtal pitten van de gele kornoelje, cornus mas. Ik wil deze zaaien en later in de tuin zetten. Heeft iemand van jullie een tip voor het zaaien? Ik lees hier bij andere steenvruchten dingen over stratificatie. Moet ik ze gewoon twee maanden in de koelkast leggen, of komt het allemaal veel nauwer? Of is stratificatie helemaal niet nodig bij deze plant?

 

Ik hoor graag tips en ervaringen!

 

Muls

Mijn voedselbos onder dit topic

 

Link to comment
Share on other sites

Is een moeilijke. Ik heb vele bomen en struiken met succes gezaaid, maar deze lukte nog niet. Vraagt zeer lang geduld. Kan tot 3 jaar als ik de literatuur moet geloven. Afwisseling van meerdere maanden koude stratificatie en vervolgens warmer staan en dan weer koud enz. Ook scarificatie vooraf, 2 dagen in heet water of zo en/of aanschuren met een vijl om zo de harde pit gemakkelijker doordringbaar te maken zou wat kunnen helpen. Probleem is bovendien dat de goede voorbehandeling voor elke batch zaad ook nog kan verschillen. Vandaar nogal uiteenlopende adviezen als je in gespecialiseerde boeken of serieuze websites kijkt. Ik heb diverse pogingen gedaan met gekocht zaad, zonder succes tot hier toe. Had het geluk dat ik in mei j.l. bij een gespecialiseerde kwekerij een 50-tal overwinterde zaden onder diverse bomen van diverse rassen kon oprapen, dus al ruim een half jaar buiten gelegen in wat het weer was, en die liggen nu een maand of 3 in de koeling na een aantal weken gewoon vochtig warm. Let ook op dat je ze licht vochtig in schoon medium laat stratificeren, anders veel kans op groene schimmel.

 

Overigens had ik dit jaar met Cornus kousa, het broertje van de Cornus mas en niet minder makkelijk om te laten kiemen wel succes. Waren enkele zaden ergens uit een tuin en gekochte bij het Engelse Chiltern Seeds en van beide staan er nu boompjes van een 30 cm hoogte in potten. Was blij met dit succes omdat C. kousa dure planten zijn als je ze wil kopen en stekken erg moeilijk gaat. Wat dat betreft zou C. mas iets makkelijker moeten zijn. Als je geen speciale grootvruchtige rassen wilt van C. mas, (daarvoor betaal je makkelijk ca. 15 a 20 Euro per plant) zou je nog kunnen overwegen om C. mas ergens als zgn. "bosgoed" aan te schaffen. Dan betaal je niet meer dan 0,75 a 1,25 per plant afhankelijk van de grootte.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Wat ik lees is dat ze eerst een week of 12 warm (20 graden) behandeld moeten worden en vervolgens zeker 12 weken op 4 graden. Maar dat is maar een bron.

 

Bedankt voor jullie opmerkingen en deze link. Dat helpt! Ik moet mijn verwachtingen dus laag houden. Eerst dus maar eens een lange kunstmatige herfst nabootsen, en daarna in potjes buiten planten.

 

Ik begrijp ook dat het tot tien jaar duurt voordat ze eventueel vrucht dragen, dus dit is vooral voor fun en beetje kennis opdoen. Ik heb een grootvruchtige in mijn voedselbos staan (Jolico) Dit doe ik vooral voor het experiment, ook goed voor de kruisbestuiving. Als het lukt kan ik mijn haag er mooi mee verrijken.

 

Ik houd jullie wel op de hoogte!

Mijn voedselbos onder dit topic

 

Link to comment
Share on other sites

Is niet moeilijk om die te laten ontkiemen, vergt alleen geduld. Heb het zelf al diverse keren gedaan met een goed kiemingspercentage.

 

Zaad heeft eerst een periode van een aantal maanden van warmte nodig, gevolgd door een periode van een aantal maanden van koude. Warmte is in deze een temperatuur die ligt tussen de 15 en 25 graden. Koude is temperatuur tussen 0 en 10 graden. Temperaturen zijn natuurlijk relatief: als het een tijd warmer of kouder is dan heeft dat niet direct een nadelig effect op het kiemingspercentage. Het beste is het om Cornus mas te zaaien in april of mei en het zaaisel buiten te plaatsen. Zaaisel afdekken met fijn grind om onkruid en mosvorming tegen te gaan. Wel zorgen dat het zaaisel niet uitdroogt en beschermen voor muizen en spelende kinderen! Dat het zaaisel in de winter kan bevriezen is niet erg. Kieming volgt dan doorgaans het jaar daarop. Zaai je in het najaar dan volgt kieming in de regel anderhalf jaar later. Soms is een extra warme/koude periode nodig (geduld is een schone zaak!)

 

Ik heb geprobeerd om zaad van Cornus mas op kunstmatige wijze sneller te laten ontkiemen door het eerst een aantal maanden vermengd met licht vochtige zaaigrond in huis (rond 20 graden) de warme stratificatie-periode te geven en daarna voor enkele maanden in de koelkast te leggen voor de koude stratificatie. Kiemingspercentage was nihil. Het kan zijn dat het zaad van Cornus mas fluctuerende temperaturen nodig heeft om tot ontkieming te komen (nabootsing dag/nacht temperatuur.

 

Belangrijk is dat het zaad niet te oud is. Als je Cornus mas zaad koopt heb je daar geen zicht op (en papier is zeer geduldig!). Het beste uit betrouwbare bron of zelf oogsten.

 

Cornus-mas-Germination-April-201814031567938233.JPG

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...