irenevb Geplaatst: 9 oktober 2019 Geplaatst: 9 oktober 2019 hallo, vanuit de professionele teelt is er sinds kort een nieuw en zeer besmettelijk virus gesignaleerd in tomaten en paprika/peper; het "Tomato Brown Rugose Virus"/ToBRFV. Zie bijvoorbeeld https://www.eppo.int/ACTIVITIES/plant_quarantine/alert_list_viruses/tomato_brown_rugose_fruit_virusIk heb het nog niet gezien op mijn tomaten en paprika, hoe zit dit bij jullie? Quote
appelvrouw Geplaatst: 9 oktober 2019 Geplaatst: 9 oktober 2019 Hier gelukkig niet zeg. Ik heb er ook niets over gehoord van andere telers, ik zal zaterdag eens vragen op de tuinclub. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
paddestoelengek Geplaatst: 9 oktober 2019 Geplaatst: 9 oktober 2019 gelukkig ook een stukje gevonden in het Nederlands :https://royalbrinkman.nl/kennisbank-gewasbescherming/ziektes/tobrfv-bestrijden de kans dat we er in onze tuintjes mee te maken krijgen lijkt mij uiterst gering Quote moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden
appelvrouw Geplaatst: 9 februari 2020 Geplaatst: 9 februari 2020 Toch meer nieuws over het nieuwe virus. Hier op de tuinclub gehoord gisteren, men maakt zich in Frankrijk zorgen over het virus. Het tomaten Brown Rugosa Fruit Virus, ToBRF. Er wordt hier aangeraden geen planten te kopen in tuincentra en alleen eigen gezaaide planten te gebruiken. Ook om geen tomaten te kopen uit landen waar het virus al meer actief is omdat het zich ook via de vrucht kan overdragen. Misschien een storm in een glas water, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Afgelopen dinsdag stond er een artikel in La Libération wat ik door Google vertaal heb gegooid dus wees gewaarschuwd voor rare of kromme zinsbouw .: Rood alarm voor tomaten, paprika's en paprika's. De expertise van de reclame van dinsdag, het National Health Aid Agency, het ministerie van Transport en Reizen (ANSES) met een garantie voor onbetwist virus dat de plantages aantast. Vernoemd naar de zoete naam van ruw tomaten bruin fruitvirus (ToBRFV), is het bijzonder gevaarlijk voor hen. Voor het eerst geïdentificeerd in het Midden-Oosten en in 2014, is het zich aan t verspreiden over de hele wereld, inclusief en in Europa. Als het Frankrijk nog niet heeft bereikt, maakt ANSES zich zorgen over een 'groot risico op introductie en verspreiding van het virus' in het land, 'met een mogelijk gevolg voor de gewassen, zowel voor de professionele sectoren alleen voor familieproducties die aanzienlijke volumes vertegenwoordigen ”. En beveelt de implementatie van preventieve maatregelen aan. Interview met Philippe Reignault, directeur plantengezondheid bij ANSES: En wat is dit nieuwe virus gevaarlijk?U geeft eerst aan dat deze, die behoort tot het geslacht tobamovirussen, alleen planten aanvalt: er is geen risico op besmetting door dieren, mensen, consumenten. Als we het samenvatten, zou je zeggen dat het om twee redenen gevaarlijk is. De eerste is dat er momenteel geen effectieve behandeling is voor infecties met dit virus en dat er geen variëteit is die ertegen bestand is, noch tomaten, paprika's, noch pepers. Het is ook formidabel omdat het gemakkelijk wordt overgedragen, door zaden, planten- en fruitinfecties, evenals door eenvoudig contact. Het kan overleven op de grond, op het oppervlak van kleding, gereedschap, enz., Gedurende enkele weken of zelfs maanden, en zijn infectieuze kracht behouden. Het virus kan de hele plant infecteren, van de punt van de stengel tot de wortels. Symptomen worden op de bladeren uitgedrukt, met verkleuring, gele gebieden, groene gebieden, zogenaamde mozaïeken, vlekken, dus de fotosynthese van de plant is aangetast. Er zijn ook symptomen in de organen die verband houden met de bloem, met bruine vlekken, donkere vlekken. En fruit, tomaten, paprika's of paprika's, waarvan het rijpingsproces is veranderd, vertonen verkleuring, vervorming en soms een vrij karakteristiek ruw oppervlak. Dat maakt ze niet verhandelbaar. In Jordanië waren er 100% besmette planten. In minder getroffen landen heeft het virus 8-10% schade aangericht, maar u moet weten dat 10% verlies voor een professionele tomatenproducent economisch al ondraaglijk is. Zelfs in het minst ingrijpende scenario is het risico moeilijk, zo niet onmogelijk te dragen door de professionele sector. Kunnen we deze vruchten nog steeds eten?Zelfs als het geen risico voor de menselijke gezondheid oplevert, is het moeilijk om ze te consumeren omdat hun rijping volledig van streek is, onregelmatig. Ongeacht het esthetische uiterlijk, lijken deze vruchten alleen erg op rijpe tomaten of paprika's. Is het virus zeer aanwezig in Europa?Ja, het is aanwezig in een groot aantal buurlanden. Er zijn uitbraken in Spanje, Italië, Nederland, Griekenland, het Verenigd Koninkrijk ... Op Europees niveau is mobilisatie algemeen. We zijn erg waakzaam, omdat het risico groot is. Wat raden jullie aan?Het sleutelwoord is preventie. Door middel van noodmaatregelen die in november zijn vastgesteld, willen de Europese voorschriften ervoor zorgen dat alle tomatenplanten en alle zaden die in de EU circuleren vrij zijn van dit virus. En als er ondanks de nauwgezette toepassing van deze voorschriften een uitbraak optreedt, is het noodzakelijk om zo snel mogelijk in te grijpen en een uitroeiingsprocedure te implementeren. Dit betekent dat verontreinigde planten worden ontworteld en vernietigd door ze te verbranden. Deze uitroeiingsmaatregelen zijn met succes uitgevoerd in de Verenigde Staten en Duitsland. Hoe gemakkelijk is het om de aanwezigheid van het virus te detecteren?Ja en nee Als u zaden koopt die commercieel zijn gecertificeerd, is het eenvoudig. In de context van kortsluiting, zaaduitwisseling tussen buren, tussen mensen die elkaar kennen, zijn er ook relatief weinig risico's. Aan de andere kant, als u op internet koopt, zonder zekerheid over de oorsprong (vooral geografisch), wordt het risiconiveau veel hoger. Wat kunnen amateur-tuiniers doen om zichzelf te beschermen?Wees waakzaam. En in geval van symptomen die bij de planten worden waargenomen, meld dit aan de regionale voedseldienst , de regionale federatie voor verdediging tegen ongedierte of aan de plaatselijke landbouwkamer. Bestaat er geen risico dat de symptomen van dit virus worden verward met die van andere ziekten?Het hangt allemaal af van wie de observatie doet. Een amateur-tuinier heeft niet noodzakelijkerwijs het oog van een specialist in tomatenvirussen, die vrij talrijk zijn. Dus er kan een risico van verwarring zijn, ja. Maar het is beter om maximale voorzorgsmaatregelen te nemen en planten voor niets uit te roeien, in plaats van het tegenovergestelde. Enfin dat was het artikel.Ik was eigenlijk van plan dit jaar veel planten te kopen omdat ze hier vorig jaar zoveel mooie heirloom soorten aanboden. Dat werd me dus wel zwaar afgeraden door mijn Franse tuinclubvrienden :thumbdown Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
paddestoelengek Geplaatst: 9 februari 2020 Geplaatst: 9 februari 2020 https://www.trouw.nl/economie/hardnekkig-virus-bedreigt-tomaten~bfe78439/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F Quote moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden
paddestoelengek Geplaatst: 9 februari 2020 Geplaatst: 9 februari 2020 recentste bericht dat ik heb kunnen vinden: https://www.tuinbouwalert.nl/content/docs/Dossiers/ToBRFV/200207_Update_4_ToBRFV.pdf p.s.de oplossing om tot resistente rassen te komen (zie mijn vorige post) doet mijns inzien de bio-diversiteit een ernstig tekort. Quote moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden
Flup Geplaatst: 9 februari 2020 Geplaatst: 9 februari 2020 Door de globalisering verspreiden virussen, invasieve planten en dieren enz. zich veel gemakkelijker. Zelf richt ik mij steeds meer op soorten uit Duitsland en Nederland (maar ook ik koop graag in het buitenland of planten / zaadgoed van uitheemse herkomst). Het is een kwestie van tijd voordat het virus ook bij de hobbytuinder aankomt, denk ik. Quote
Waaslander Geplaatst: 9 februari 2020 Geplaatst: 9 februari 2020 de oplossing om tot resistente rassen te komen (zie mijn vorige post) doet mijns inzien de bio-diversiteit een ernstig tekort.Ik was eigenlijk van plan dit jaar veel planten te kopen omdat ze hier vorig jaar zoveel mooie heirloom soorten aanboden. Dat werd me dus wel zwaar afgeraden door mijn Franse tuinclubvrienden :thumbdown Ik heb de indruk dat diversiteit zowel van tomaten planten als tomaten zelf de laatste jaren erg aan het vergroten was in de handel ? Terug naar af door dat men zich gaan toeleggen aan residente rassen om risico te verminderen ? Quote
irenevb Geplaatst: 18 september 2021 Auteur Geplaatst: 18 september 2021 Op 9-2-2020 om 20:24, Flup zei: Het is een kwestie van tijd voordat het virus ook bij de hobbytuinder aankomt, denk ik. Ik heb er tot nu toe geen last van gehad, iemand wel getroffen? Quote
RobO Geplaatst: 19 september 2021 Geplaatst: 19 september 2021 nee maar wel maatregelen gelezen, is niet te doen mi linkje Quote
irenevb Geplaatst: 19 september 2021 Auteur Geplaatst: 19 september 2021 Inderdaad RobO, het moet wel leuk blijven 😊 Quote
redzebra Geplaatst: 22 september 2021 Geplaatst: 22 september 2021 Dat is wel begrijpelijk voor de professionele teelt, ik zou ook schrik hebben als mijn inkomen ervan afhangt, het is natuurlijk maar 1 linkje, er zijn er ook die het zonder spuitschema proberen. Zoals @Flup hier voorheen aanhaalde moeilijk tegen te houden. Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.