Jump to content

irenevb

Members
 • Content Count

  14
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  //

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Mocht je een e-reader hebben: https://1lib.nl/book/5157147/2f6319 https://1lib.nl/book/2072261/07ea86
 2. Kaasboerderij Buitenhoeve in Haaften: http://kaasboerderijdebuitenhoeve.nl/ Naast hun eigen kaas en andere melkproducten verkopen ze ook vlees, eieren, groente & fruit, sappen, jams etc. van boeren uit de buurt.
 3. Hallo @oscardevos, Voor zover ik weet gaan de meeste wespen 's nachts meestal allemaal naar hun nest. Heb jij toevallig wel eens gezien of de Franse veldwespen 's nachts in hun nest rusten of ook enigzins actief zijn en/of aan hun nest bouwen? Ik hoor overdag vaak veldwespen 'knagen' aan mijn tokinstokken, een verrassend hard geluid. 's Nachts hoor ik op zolder een vergelijkbaar knagend geluid, en ik vroeg me af of dat zou kunnen komen door een wespennest. Bedankt!
 4. Tip van Monty Don (Gardeners World): op warme dagen water op het pad gieten, dit verlaagt de temperatuur en verhoogt de luchtvochtigheid.
 5. hier: https://www.ikea.com/nl/nl/p/hyllis-stellingkast-binnen-buiten-verzinkt-00278578/ staat volgens mij dat deze HYLLIS serie voor binnen en buiten is, dus ik denk dat het wegroesten van de kast mee zal kunnen vallen. Of het PE van de hoes UV bestendig is, geen idee. Misschien kun je één kast en meerdere hoezen kopen voor de 'reserve'? Of even bij Ikea navragen of de hoes voor buiten is? Overigens is mijn ervaring dat er in polycarbonaat platen (in een Welkoop kasje, volgens mij was dat de ROYAL WELL Viola) viezigheid en vocht via de kopse kanten naar binnen komt, en na een jaar of 2 het daardoor zo weinig licht doorlaat dat het voor planten hinderlijk wordt. Misschien als je ze dicht tapet of kit vanaf het begin dat dit wat valt te voorkomen. Wellicht heb je in polycarbonaat platen ook verschillende kwaliteiten en valt het in dit Bol.com kasje mee.
 6. Ik zag toevallig dit product online, ik heb het nog niet in het echt gezien, maar ik kan me voorstellen dat het ongeveer hetzelfde biedt en dus de overweging waard is: https://www.ikea.com/nl/nl/p/hyllis-open-kast-met-overtrek-transparant-s99291745/ Iemand hier toevallig al ervaring mee?
 7. Hoi Merel, Ik gooi zelf meestal brandnetels op de composthoop omdat ik brandnetelgier te veel vind stinken . Bij mij groeit brandnetel en klein kaasjeskruid (ook zo'n stikstofindicator) vooral aan de slootkant. De stikstofbron aldaar is vermoedelijk van uitspoeling van dierlijke gier/mest uit het weiland naast mijn tuin. Ook onder de heg, die staat tussen mijn tuin en dit weiland staat veel brandnetel, ook denk ik weer vanwege de mest van de buren. De heg heeft echter niet zoveel stikstof nodig. Verschillende gewassen hebben verschillende stikstofbehoeften. Spinazie heeft bijvoorbeeld vrij veel nodig, ook kolen lusten het graag. Daar zou je dus gier of mulch van brandnetels kunnen toepassen. Ik herinner me een blog over distels, ook zo'n plant die dol is op bodem met veel meststoffen en vooral stikstof. Ik denk dat jullie perceel voor dat jullie het kochten behoorlijk (over)bemest is. Veel boeren hebben een mestoverschot en brengen daarom zo veel mogelijk mest op op het land als nog mag binnen de regelgeving. Daarom zou ik voorlopig niet (echt) mesten. En niet te hoge verwachtingen hebben van bijvoorbeeld eigen gekweekte wortels, want die gaan niet zo goed op een bodem met veel stikstof. Groet, Irene
 8. Hallo Merel, Grote brandnetel is een indicatie voor een bodem met veel stikstof. groet, Irene
 9. Hoi Merel, ik heb een Stockli met een paar metalen laden en en paar kunststof laden. De mazen van de kunststof laden zijn iets breder. Daarom blijven sommige vruchten meer plakken aan plastic dan aan metaal. Aan de andere kant, als ik zachte vruchten, aardbeien bijvoorbeeld, vers op een metalen lade leg, dan zakt het fruit tijdens het drogen een beetje door de gaatjes heen waardoor het heel vast komt te zitten. Ook heb ik het idee dat metaal wat warmer wordt dan kunststof, waardoor wat erop ligt sneller droogt. Voor beide is dus wat te zeggen. Wat ik nu meestal doe, is dat ik verse vruchten eerst op de plastic laden leg, en als ze half droog zijn peuter ik ze los, draai ik ze om en gaan ze op een metalen lade. Ik zou overigens een droger met timer aanraden. In de zomer ben ik overdag buiten, en als de muggen actief worden tegen de schemering ga ik met de oogst naar binnen en verwerk ik fruit en groente. Daarom staat mijn droger meestal 's nachts aan, en dan vind ik een timer fijn. groet, Irene
 10. hallo, vanuit de professionele teelt is er sinds kort een nieuw en zeer besmettelijk virus gesignaleerd in tomaten en paprika/peper; het "Tomato Brown Rugose Virus"/ToBRFV. Zie bijvoorbeeld https://www.eppo.int/ACTIVITIES/plant_quarantine/alert_list_viruses/tomato_brown_rugose_fruit_virus Ik heb het nog niet gezien op mijn tomaten en paprika, hoe zit dit bij jullie?
 11. Hoi Makkie, ik denk dat je last hebt van bramengalmijt. Zoek er eens op, bijvoorbeeld in dit forum of op internet.
 12. Ook ik moet me helaas onverwachts afmelden omdat het logistiek niet uitkomt. Heel veel plezier, volgens mij wordt het mooi weer.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...