Jump to content

Brood wecken


Jorieke123

Recommended Posts

Je maakt wit brooddeeg, rolt dat uit tot een lange rechte lap (de afmetingen zijn afhankelijk van welke, en hoeveel potten je wilt vullen.)

Daar smeer je wat lekkers op. Bijv. kaas met ketchup of gesmolten roomboter met bruine suiker en kaneel of pesto.

Die lap rol je weer losjes op, en snijd hem voorzichtig in stukken. Een liter glas mag maar voor zo'n 10 cm aan deegrolletje bevatten.

Het weckglas smeer je in met boter, en bestrooi je met paneermeel of gebroken zonnepitjes of amandelschaafsel of.. of...

Dan doe je de brood rolletjes er in, en laat je ze ergens afgedekt een uurtje of wat rijzen.

De oven verwarm je voor op 180-190 graden, en dan bak je de broden met glas en af (zonder deksel!) in een uurtje gaar. Ze rijzen tijdens het bakken nog, dus denk niet dat ze niet genoeg op zijn gekomen na de 1e keer rijzen.

 

Met een saté prikker (of fonduevork ) test je of ze gaar zijn. Snijd zo nodig wat van de bovenkant van het brood weg (en snoep dat op ) als het deksel er niet op past. En doe de vochtige ringen en het deksel en de klemmen er op.

Nu moeten ze nog 30 minuutjes op 100 graden wecken. Ik zorg dat ik ze klaar heb, en ze samen met iets anders kan wecken, bijv. met soep ofzo. Dan is de ketel nooit half-vol.

Ze gaan wel snel drijven, dus je moet ze wel naar beneden houden met iets van een gewicht als ze bovenop staan (wat vaak het geval is, omdat de soep 60 minuten moet wecken, en dus onderop staat)

 

Oh... best belangrijk: ze moeten in een stort-model glas. Geen tulp-model. Anders krijg je ze er nooit uit natuurlijk

 

92_61f0ed4977345f86ed5d680793f12cbd.jpg

Link to comment
Share on other sites

MOET NIET GEKKER WORDEN!

Maar vraagje, bij de uiensoep mocht je voor het wecken geen bloem gebruiken, maar dat zit in brood etc, toch ook, wat is dan het verschil?

Even a broken clock is right twice a day

Link to comment
Share on other sites

*trekt vragend wenkbrauw op en schudt hoofd*

tjonge.....je komt nog eens wat tegen hier op het forum zeg.......interessant wel maar wat is het nut van brood wecken???

of gewoon een experiment? van fruit en groenten (en produkten daarvan) snap ik het .....maar dit volg ik geloof ik toch niet......vertel????

Link to comment
Share on other sites

De oven verwarm je voor op 180-190 graden, en dan bak je de broden met glas en af (zonder deksel!) in een uurtje gaar. Ze rijzen tijdens het bakken nog, dus denk niet dat ze niet genoeg op zijn gekomen na de 1e keer rijzen.

Bij mij kwamen ze dus niet meer omhoog tijdens het bakken... nu zit ik met mini kaneelrolletjes...

Ik wil het vanavond graag nog een keer proberen, maar Jorieke, welk recept voor brooddeeg gebruik jij? Misschien zit daar een verschil.

En moeten de rolletjes voor het bakken wel of niet de buitenzijde van de pot al raken?

Link to comment
Share on other sites

Ik maak gewoon wit brood (bijv. 500 gram tarwebloem, 10 gram zout, 5 a 6 gram gedroogde gist, en water tot het lekker kneedbaar is).

De rolletjes doe ik losjes in de pot. Ze raken de kanten hier en daar.

Dan doe ik er een aluminium folietje op, en zet ik ze in de oven die ik daarvoor al even op 50 graden heb gezet, en nu weer uit is. Dan een uurtje rijzen, soms meer, gewoon af en toe even kijken of het al een beetje omhoog komt.

En dan bij het bakken komen ze ook nog een paar cm omhoog.

Link to comment
Share on other sites

Ik ga het de volgende keer gewoon weer proberen, ik heb bij de Xenos even de grote goede modellen van weckpot meegenomen (mijn eigen zijn tulp-model), dus nu kan ik ook grote maken. Het brood smaakte ondanks alles wel lekker, ze waren alleen niet mooi genoeg om aan bezoek te serveren...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Toen de Landleven fotograaf hier was, heb ik een weck-pot-cake geserveerd. Hij vond het helemaal leuk, heeft er wat foto's van gemaakt (Om te laten zien aan zijn collega, die over de afdeling bakken en koken gaat)

En ze willen er nu 1 of 2 pagina's aan wijden in Landleven. Ik heb de weck-werkwijze uitgelegd, en mijn recept voor pestobrood doorgegeven Ben benieuwd hoe dat er uit gaat zien, met mooie foto's enzo

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...
  • 4 weeks later...

Eindelijk staat het dan in Landleven. Erg leuk geworden Die foto's had de fotograaf gewoon 'even snel' in onze keuken geschoten. Ik dacht dat het recept daarna nog weer gemaakt zou worden door iemand van landleven, om er daarna zo'n hele styling van te maken enzo. Maar dit ziet er zo superleuk uit

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...