Jump to content
CelineK

Büttner's Rode Knorpel Kers: Bestuiver in pot?

Recommended Posts

Hoi!

 

Een tijdje geleden heb ik een kersenboompje geplant van het ras 'Büttner's Rode Knorpel Kers' (zie ook foto van pot). Nu kwam ik er naar een tijdje achter dat je daar natuurlijk ook een bestuiver voor nodig hebt. Anders kan je lang wachten.. Nu vroeg ik mij af of iemand weet welke bestuiver dat is? Zijn alle kersenbomen daarvoor geschikt? Ik las op het internet dat het ras 'Regina geschikt is voor dit ras, maar met zekerheid kan ik dit niet zeggen.. 

 

 

IMG_4355.thumb.jpg.e148b461c1966921bfb232fc587b48e7.jpg

 

Ik ben van plan om deze bestuiver in de herfst te kopen.

 

En is het ook mogelijk om deze bestuiver vervolgens in een grote pot te plaatsen? Of wordt dat dan helemaal niks?

 

Alvast bedankt!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Koop dan ook zeker een op zeer zwak groeiende onderstam. Op onderstam Gisela 5 of Weiroot 720 kun je een kers op ca. 2,00 a 2,50 meter houden. Met een pot van een 150 a 200 liter zou dat nog wel moeten kunnen, mits je de boom dan voortdurend veel aandacht geeft w.b. bodem, waterbalans en voeding. Alle andere onderstammen zullen bomen geven die veel groter zijn en zeker niet in een pot kunnen. Deze onderstammen kun je alleen bij een echte specialistische fruitboomkweker krijgen overigens. Keten-tuincentrum, bouwmarkt en zelfs allerlei andere fruitbomenverkopers hebben dat niet of zullen je een zogenaamde laagstam of dwergvorm proberen te verkopen die NIET aan wat je nodig hebt beantwoordt. Kortom: Het kan maar is niet de makkelijkste weg die je inslaat. Het grappige is wel dat je een bestuiver in een pot - met een persoon of 4 tillen, dat wel - kunt verplaatsen. Dat ze tijdens de bloei bij elkaar staan is voldoende. Je zou er dus zelfs een kunnen lenen. 🙃

 

Als bestuiver zou je inderdaad de algemeen gangbare Regina kunnen kiezen....ik vermoed overigens dat dat de lekkerder kers van de twee zal zijn, al is het maar omdat ze zoeter is dan die Buttner. In principe kun je overigens elke kers nemen waarvan de bloei gelijktijdig is met die van jou. Mocht er ergens bij de buren een staan....dan kun je wellicht zelfs zonder. 

 

Een veel slimmere optie zou het anders zijn om ergens de komende weken van iemand die een Regina of andere bestuiver heeft een geschikte twijg te nemen en daarmee een of enkele oculaties* of chipbuddings* in je Buttner te (laten) maken. *Dat zijn een soort ent-technieken die voor kers in deze tijd van et jaar et geschiktste zijn, Dan heb je een - groter of kleiner, dat kun je zelf tijdens de groei verder bepalen - stuk bestuiver in je boom zitten. Ik zie aan het kaartje dat je boompje komt van een bio-kwekerij. Die zal bijna altijd kleinschalig zijn...daar kun je vast ook terecht voor meer informatie/advies en wie weet willen zij wel een geschikte enting maken.

 

Ik moet er bij zeggen dat ik die Butner zelf niet ken van ervring. Er zijn een heel aantal verschillende zogenaamde Knorpelkirschen. Dus er kan ook sprake zijn van een naamsverwarring. 

 

 

Edited by weknow

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Prunus a. 'Dönische. Gelbe Kn.kirschs', Prunus a. 'Early Rivers', Prunus a. 'Hedelf. Riesenkirsche', Prunus a. 'Sam', Prunus a. 'Varikse Zwarte',

volgens sommige bronnen.... 😊

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...