Ga naar inhoud

Wil je minder Advertenties?

Maak dan nu een account of log in!

Image Image Image Image Image

Featured Replies

Geplaatst:

Ik zag dit topic langs komen en ik vroeg mij af of mensen het wel eens gegeten hebben?

 

Proeflab Wageningen heeft een missie: meer bekendheid geven aan lupine. Deze peulvrucht zou niet alleen gezond en lekker zijn, maar kan ook goed geteeld worden in Nederland. Dat geldt niet voor de sojaboon, die van ver moet komen.

 

Te weinig mensen zijn bekend met lupine, zegt Marieke Laméris van Proeflab Wageningen. "Mensen kennen het alleen als een bloem. Dat is het ook, maar er zitten ook mooie bonen aan", vertelt ze aan EditieNL.

 

Soja

Die bonen zijn volgens haar een mooi ingrediënt. "Ze zijn eiwitrijk en duurzaam. We leven in een tijd waarin veel mensen op zoek zijn naar vleesvervangers. Soja is bekend, maar het nadeel daarvan is dat het lastig te telen is in Europa."

Voor lupine geldt dat niet: de boon kan gewoon in Nederland geteeld worden. "Dat is zelfs goed voor de bodem. Er is namelijk geen kunstmest voor nodig en het levert extra stikstof op. Lupine is duurzaam en eiwitrijk."

 

Wat is het?

Lupine is een peulvrucht die rijk is aan eiwitten en voedingsvezels. Het bevat B-vitamines en mineralen zoals ijzer, calcium en zink. Lupine wordt onder andere gebruikt in vleesvervangers. Bron: Voedingscentrum

 

Project

Toch is er volgens Laméris nauwelijks vraag naar lupine, omdat het te onbekend is. Daarom start ze met Proeflab Wageningen een project. Vanaf oktober zetten verschillende restaurants in Wageningen een week lang gerechten met lupine op de kaart, in de hoop 

de bekendheid te vergroten.

Een van die restaurants is De Keuken. Eigenaar Josephine Groenestein is groot fan van lupine. "I love it. Ik vind het in salades echt lekker", zegt ze tegen EditieNL.

De peulvrucht is volgens Groenestein vergelijkbaar met kikkererwten. "Het is net zo zacht en niet zo melig als bonen. Bonen zijn heel gezond maar zit veel zetmeel in."

 

Makkelijk te combineren

Bovendien kan je er veel mee. "Je moet het lekker maken met kruiden. Erwtensoep of hummus zou je hier ook goed mee kunnen maken. Maar je hebt ook zoete gerechten waarin lupine goed in zou kunnen."

Marieke Laméris sluit zich daarbij aan. "Het heeft een neutrale smaak, waardoor het bij veel gerechten past. Van chocoladetaarten tot hartige gerechten of ijs. Een van de restaurants die meedoen gaat er zelfs borrelbonen van maken."

 

Geplaatst:

Ik heb het wel eens als antipesto gekocht kant en klaar, omdat ik ook nieuwsgierig was. Ik geloof dat het een spaans product was. Niet lekker, het smaakte naar niks en ook de textuur sprak me niet aan. 

Ik weet wel dat je voederlupine moet hebben hiervoor, dus niet van de paarse bloemen bijvoorbeeld. Voederlupine is wit. Ik weet niet of iedere witte lupine eetbaar is. 

Geplaatst:
  • Auteur

Dit zegt het voedingscentrum:

 

De witte, gele en blauwe lupine worden het meest gebruikt voor consumptie. Van lupine kun je de bonen eten. Na het verwijderen van de schil kunnen verschillende ingrediënten worden geproduceerd, zoals lupinemeel en eiwitconcentraat.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic