EdelSpint Geplaatst: 5 juni 2024 Geplaatst: 5 juni 2024 @Martijn zou je een update kunnen geven over je oogst? Quote
EdelSpint Geplaatst: 5 juni 2024 Geplaatst: 5 juni 2024 (aangepast) Op 17-4-2020 om 00:01, weknow zei: Ik heb diverse zaailingen van de Diospyros lotus staan @weknow heb je ondertussen vruchten kunnen oogsten van je lotus? hoe zijn je ervaringen ermee de afgelopen jaren? En de andere kaki's? Zo te lezen heb je een grote collectie. Hoe is jouw ervaring de afgelopen jaren en je advies ondertussen? Welke soort en ras heb jij het meeste succes mee (groeikracht, vruchtzetting en afrijping)? 5 juni 2024 aangepast door EdelSpint Quote
Martijn Geplaatst: 6 juni 2024 Geplaatst: 6 juni 2024 10 uren geleden, EdelSpint zei: @Martijn zou je een update kunnen geven over je oogst? Waren prima te eten. Eerste nachtvorst bepaalde wanneer ik moet oogsten. 3 Quote
sluipwesp Geplaatst: 26 november 2024 Geplaatst: 26 november 2024 Altijd weer mooi om te zien die oranje ballen in het najaar. Rond je jaarwisseling zullen de eerst rijp zijn. 2 Quote
hazeltje Geplaatst: 26 november 2024 Geplaatst: 26 november 2024 Wauw wat mooi die tennisballenboom van je! Wat een oogst wordt dat. De eerste keer toen ik in Japan was en er allemaal kaki-bomen langs het spoor stonden, moest ik echt even goed kijken wat daar nu hing. Toen noemden we ze de tennisballenbomen, dat is zo gebleven Wat doe je met de kaki's? Gewoon eten of maak je ze ook nog in? En kun je ze lang bewaren na de oogst? 1 Quote A weed is a plant that has mastered every survival skill, except for learning how to grow in rows. - Doug Larson
sluipwesp Geplaatst: 26 november 2024 Geplaatst: 26 november 2024 @hazeltje het is de bedoeling om ze direct van de boom op te eten zodra ze zacht zijn. En hopelijk rijpen ze een beetje ongelijk af want een zachte kaki zal niet lang te bewaren zijn. Misschien een deel nu al oogsten en in huis af laten rijpen, maar ik weet niet af dat zo werkt. Voorgaande jaren vielen er tijdens de rui veel af en dat was dit jaar niet het geval vandaar dat er nu best veel aanhangen. 2 Quote
hazeltje Geplaatst: 26 november 2024 Geplaatst: 26 november 2024 Ja dat dacht ik ook dat je ze plukt en eet en dat klopt dus ook. Oehhh dan weet ik je menu over een tijdje. Dank voor je antwoorden. 1 Quote A weed is a plant that has mastered every survival skill, except for learning how to grow in rows. - Doug Larson
MH95 Geplaatst: 28 november 2024 Geplaatst: 28 november 2024 Ze mogen niet bevriezen in tegenstelling tot wat je veel leest, dan gaat ze rotten. Quote
sluipwesp Geplaatst: 28 november 2024 Geplaatst: 28 november 2024 @MH95 dat klopt, ze mogen inderdaad niet bevriezen. Dat is wel iets om in de gaten te houden. Quote
Roland Geplaatst: 28 november 2024 Geplaatst: 28 november 2024 De vruchten behandelen met CO2 of Ethyleen, dan kun je ze hard eten en is de textuur vele male beter dan die zachte smurrie. 1 2 Quote
MH95 Geplaatst: 28 november 2024 Geplaatst: 28 november 2024 @Roland heb je dat succesvol toegepast? Ik vind ze zacht toch ook niet echt iets, eet ze liever als een appel. Alcohol zou ook kunnen. Quote
sluipwesp Geplaatst: 29 november 2024 Geplaatst: 29 november 2024 @Roland klinkt interessant, heb je daar ervaring mee? Quote
sluipwesp Geplaatst: 8 december 2024 Geplaatst: 8 december 2024 Als proef deed ik 6 kaki's in een zak samen met 3 rijpe appels bewaard bij 18C en na 4 dagen had ik geen wrange smaak meer van de kaki's bij het opeten! Nadeel is wel dat ze iets zacht zijn geworden en waarschijnlijk niet zo lang te bewaren zijn terwijl ze hard de zak in gingen. 2 Quote
MH95 Geplaatst: 9 december 2024 Geplaatst: 9 december 2024 Hoeveel zachter? Nog stevig of echt rijp? Welke variëteit is het? Quote
sluipwesp Geplaatst: 9 december 2024 Geplaatst: 9 december 2024 (aangepast) De linker kaki is hard voordat hij in de zak met appels gaat. De rechter kaki heeft 4 dagen in de zak gezeten en daarna 6 dagen bewaard bij 5C. Als ze na 4 dagen uit de zak komen zijn ze niet hard meer maar ook niet boter zacht. Ik heb de indruk nadat ze uit de zak komen nog wel iets narijpen (lees zachter worden) in de kou daarna. Wrangheid is dan wel helemaal weg. Ik ga er als proef een aantal 3 dagen in de zak doen en kijken hoe ze daarna, na een periode in de kou smaken. Deze boom komt bij Palmaverde vandaan en staat nu ongeveer 10 jaar in de koude kas. De variëteit stond er bij de aankoop toen niet bij. 9 december 2024 aangepast door sluipwesp 1 Quote
sluipwesp Geplaatst: 15 december 2024 Geplaatst: 15 december 2024 Er hangen soms flinke jongens aan de boom😮 2 Quote
woldistel Geplaatst: 13 april Geplaatst: 13 april Ik heb vandaag een Nikita's gift aangeschaft. Laagstam en zelfbestuivend. Eindelijk! Al vaak geprobeert kaki's uit (gekocht) zaad te kweken, maar het werd nooit wat. Eigenlijk niet eens voor de rijpe vruchten, maar meer om Kakishibu als verfstof te maken. Dus nu in de herkansing voor beide (vrucht en verfstof). Een van de dingen die ik me afvraag is dit: ik dwarrel geregeld via goegel aarde door de wereld. Ik was in Georgië. De streetviews waren vaak van de diepe herfst ( echt overal kale bomen met dieporanje vruchten) Ik dach zelf aan abrikozen, maar misschien toch Kaki's? 1 Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.