Jump to content

okinawa spinazie / Gynura crepioides, ervaringen?


fre3ke
 Share

Recommended Posts

Een paar dagen geleden kocht ik een okinawa-spinazie-plantje. Ik houd erg van Japanse smaken, dus de naam was voor mij voldoende voor de koop. Daarna op internet gaan zoeken, maar het is niet een plantje dat erg bekend is. Wie heeft er al ervaring mee op dit forum? 

 

Ik lees dat het zich makkelijk verspreidt (familie asteraceae, dus ik denk via worteluitlopers) en dat het niet winterhard is (zone 9-11). Omdat het niet winterhard is, zouden de uitlopers weinig kwaad kunnen in de tuin, maar ik denk dat ik hem toch in een pot zet. Ik merk dat op mijn zandgrond soms planten overleven die niet winterhard zouden zijn, ik neem liever geen risico. 

 

Dit is de algemene info die ik vond:

 

Gynura crepioides is commonly known as 'Okinawa Spinach', it is native to Indonesia. 'Okinawa Spinach' is commercially grown in China as a green, it is not a true spinach. Both the stems and the leaves can be eaten raw or cooked. The top of the leaves are dark green and the undersides are purple. 'Okinawa Spinach' has an unique flavor with a faint hint of pine, and will add a beautiful aesthetic element to cuisine. This green is also known as cholesterol spinach, and there are many claims that it lowers can cholesterol. This plant will thrive in pretty much any type of soil from clay to silt to sandy soils. It does well in any type of light other than full shade, but will grow best in full sun to partial shade. Okinawa Spinach is not a heavy feeder, and is relatively pest-free. It is good to cut back flowering branches to promote new shoot growth, because the shoots and leaves are what are harvested. Okinawan spinach is very adaptable to container gardening and even grows well on a windowsill. The younger leaves will have a much better flavor than the older leaves. The leaves and young shoot tips can be steamed, used in stir fry, tempura, stews, and soups. Just add them at the very end, if they are overcooked they can become slimy.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ik heb er ervaring mee. Handig om het te laten groeien onder andere gewassen, het is een beetje een iets uit de kluiten gewassen kruiper. In ons klimaat lijkt het langzaam te groeien en overleefde het de winters niet altijd. Ik heb nooit problemen gehad met uitlopers in ieder geval.

 

Zelf gebruikte ik Okinawa spinazie het liefst voor de jonge scheuten, lekker! En, het schijnt dat je de wortels ook kunt eten, maar dat heb ik nooit geprobeerd. 

 

Ben benieuwd wat je ervan vindt! 

  • Like 1

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
Posted (edited)

Ik vind het een heel lekker plantje. En mooi. Ik moet wel opletten dat hij wat blad houdt om te leven dus ik oogst af en toe een paar blaadjes, maar zou liever meer willen oogsten. Er kwamen ook slakken op af, die zijn nu gevangen. 

 

Hij groeit vrij breed, dat had ik niet verwacht  Ik had hem tussen de festuca gezet maar de festuca kan beter verhuizen. Hij staat in de vollegrond, toch. Ik ben benieuwd of hij de winter overleeft maar ik denk dat ik hem ga klieven of stekken voor de winter en in pot bewaren.

IMG_20210711_124924.jpg

Edited by fre3ke
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...