Swa Posted May 16, 2021 Share Posted May 16, 2021 (edited) Op vraag van Appelvrouw hieronder het recept van de siroop van meidoornbloemetjes: - Pluk de jonge meidoorn (Crataegus, Aubepine) bloemetjes, het is ideaal als ze nog maar net open zijn gegaan want dan is de smaak het sterkst. Uiteraard niet de hele boom leegplukken. - Voeg ze toe aan een kom en overgiet de bloemetjes met water tot ze net onder water staan. - Voeg het sap toe van een citroen per hoeveelheid van +/-500ml gebruikt water. - Leg er een doek over en laat 24 uren trekken op kamertemperatuur. - Filter het resultaat een eerste keer in een zeef. - Filter opnieuw door een doek. Wij gebruiken een keukenhanddoek maar mogelijks kan een koffiefilter ook dienst doen. - Weeg nu evenveel suiker af als er vloeistof is. - Breng de vloeistof aan de kook in een pot. - Van zodra de vloeistof kookt kan de suiker toegevoegd worden. Goed roeren om de suiker op te lossen en kook tot de gewenste dikte is bekomen. Al die hoeveelheden steken niet zo nauw. Wanneer de smaak wat verschilt gewoon wat meer of minder siroop gebruiken. In een hermetisch gesloten recipiënt kan dit wellicht maanden bewaard worden maar zo ver geraken we nooit 😁. Wij zelf gebruiken een weckpot en zetten die lekker fris in de koelkast. Nog nooit geprobeerd maar staat wel op het lijstje: - Bruisend maken - Bij de Gin - In de Mojito ipv suiker en munt. Edited May 16, 2021 by Swa 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted May 16, 2021 Share Posted May 16, 2021 Dank je wel! Morgens eens kijken hoever mijn meidoornbomen zijn... Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arja Posted May 16, 2021 Share Posted May 16, 2021 Heee dit ga ik onthouden. Wij hebben een jonge meidoornhaag, eens kijken of ik op termijn de bloesem hiervan ook kan gebruiken. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swa Posted May 17, 2021 Author Share Posted May 17, 2021 Smaakt als amandel. Lekker sé. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swa Posted May 17, 2021 Author Share Posted May 17, 2021 Bijna vergeten maar wel belangrijk en wellicht overbodig voor de specialisten hier: het recipiënt steriliseren. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mdubbelm Posted May 17, 2021 Share Posted May 17, 2021 Werkt min of meer hetzelfde als bij vlierbloesem dus? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swa Posted May 17, 2021 Author Share Posted May 17, 2021 Ja inderdaad. Er bestaan ook meerdere licht afwijkende recepten. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.