Geplaatst: 12 juni 20223 j Lactuca sativa var. asparagina Er was nog geen topic voor deze groente. @appelvrouw had een vraag hierover in een ander topic, dus het lijkt me wel handig een topic te openen. Mijn stengelsla (ik heb twee vakken) is nu aan het schieten. Niet allemaal, sommige blijven heel klein en breed, hebben nog mooi blad en maken nog geen bloemknoppen. Andere zijn 70 cm hoog en hebben bovenin knoppen. Daar begint het blad nu ook lelijker te worden. Ik heb bij eentje de knop eruit gehaald, maar er zijn ook zijstengels aan het ontstaan, met knoppen dus het heeft geen echt nut. Van deze eet ik nu de geschilde stengels op, en de blaadjes die nog goed zijn. De stengels zijn nog niet voos. Van de rest eet ik de blaadjes. Ik heb ze te dicht op elkaar gezet dus veel blaadjes waren heel zacht omdat ze nauwelijks licht kregen. Heb ook weer gezaaid voor een nieuwe ronde. 12 juni 20223 j aangepast door fre3ke
Geplaatst: 12 juni 20223 j O Ja leuk, goed gedacht een topic voor de celtuce. De stengels moet je dus schillen en kunnen ook voos worden. Ik heb een rijtje keurige rechte stengels die niet erg dik worden en dan ook nog een stuk of wat planten die half gaan liggen maar juist wel een dikkere steel hebben. Maar niet erg dik, gewoon aspergedikte. En dan nog eentje die alleen een grondrozet heeft. Zoveel verschillen. Omeletje ga ik uitproberen, eieren en blad zat. Stengels lijkt me ook een dezer dagen..in een wok oid. en deze heeft een duidelijk dikkere stengel maar vormt ook zijstengels bovenin 12 juni 20223 j aangepast door appelvrouw We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 12 juni 20223 j Auteur Raar, bij mij gaan ze niet liggen geloof ik. En die eerste zijn bij jou wel mini. De plantafstand is 30 cm, misschien staan ze te dicht bij elkaar? Je moet de stengels beslist schillen, want de schil is afschuwelijk bitter 🤢. Zelfs die ministengels zijn bitter. Die laatste met knoppen kun je nu oogsten @appelvrouw, en schillen. Ik eet het blad niet meer zodra het vlekkerig word, maar dat is mijn gevoel. De blaadjes van de zijstengels van zo'n plant eet ik wel.
Geplaatst: 12 juni 20223 j Ik zaai celtuce ook veel te dicht op elkaar. De stengels vind ik niet zo lekker, maar het blad wel! Zo zacht! Een groot voordeel van stengelsla vind ik dat je niet direct de hele krop hoeft te oogsten, maar gewoon elke keer wat blad. De planten schieten niet snel door en je hebt meer spreiding van de oogst. Deze foto is nog van vorige maand, met het rijtje celtuce op de voorgrond. Staat nu nog steeds en ik kan er nog steeds goed van oogsten. Dat komt goed uit, want ik ben gek op sla! En *even afkloppen* het lijkt alsof de slakken niet zo gek zijn op stengelsla in vergelijking met een gewone slakrop.
Geplaatst: 12 juni 20223 j @Flup zei: "het lijkt alsof de slakken niet zo gek zijn op stengelsla in vergelijking met een gewone slakrop" Dat is hier ook het geval, gelukkig maar. Leuk dat dit topic van deze bijzondere groente gestart is, ik zal morgen ook een foto van onze stengelsla hier plaatsen.
Geplaatst: 13 juni 20223 j Deze moeten niet te lang meer staan anders schieten ze te veel en het blad word ook te oud.
Geplaatst: 13 juni 20223 j Wow dat zijn lekkere dikkerds! En ze staan niet erg ruim uit elkaar toch? Ik eet vanavond twee stuks in de pasta. De steel geschild en in rondjes gesneden het blad gestoofd. We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 13 juni 20223 j Auteur Goh, die zijn mooi dik @sluipwesp! Dat haal ik echt niet. Ik had nooit van stengelsla gehoord, tot Flup vorig jaar erover schreef. Mijn pluksla was door engerlingen en slakken compleet opgevreten. Ik heb toen wat zaadjes gebietst en kreeg er veel 😊. Die ook nog heel lang kiemkracht houden. @Flup, eet jij de bladeren ook nog als de plant gaat schieten? Zoals op die tweede foto van Appelvrouw, met de vlekken.
Geplaatst: 14 juni 20223 j @fre3ke Jahoor, die bladeren eet ik ook nog. In tegenstelling tot gewone sla, vind ik dat het blad van stengelsla niet snel bitter wordt, het blijft mooi zacht van smaak. Ook als de plant aan het schieten is. Mijn tuin staat nu ook vol met doorgeschoten stengelsla en daar eet ik nog met smaak van. Ik laat overigens expres planten doorschieten om er zaden van te winnen. De zaadwinning is wel een rotklus (vind ik), maar het is zo'n makkelijke groente, dat moet ik gewoon elk jaar in de tuin hebben. En elk jaar zaden kopen is zo ook niet nodig.
Geplaatst: 14 juni 20223 j @appelvrouw ze staan 35 cm x 35 cm van elkaar. In het verleden hadden we stengelsla die iets rose/rood was maar die schoot veel te snel en bleef vrij dun. Deze was wel iets smakelijker dan de groene variant. Stengelsla kan niet goed tegen warmte en zeker niet als ze te droog staan want dan schieten ze snel. Ik zaai maar voor 1 keer in de koude kas rond half februari daarna voor in de volle grond vanaf maart tot begin juli anders wordt het te laat.
Geplaatst: 23 oktober 20231 j Even een zaai-vraagje: Ik heb onlangs zaad van aspergesla gekocht, alvast voor volgend seizoen. Zaaien jullie dit direct buiten of eerst voorzaaien binnen rond februari/maart? Bedankt alvast!
Geplaatst: 23 oktober 20231 j Ik zaai alle slasoorten voor ivm slakken en het feit dat de slazaden lichtkiemers zijn en ik dat ze thuis beter vochtig kan houden dan op de tuin. 😉 Volg ons op instagram: https://www.instagram.com/huizersemoestuin/
Geplaatst: 24 oktober 20231 j Ook hier wordt alles voorgezaaid ivm slakkenvraat en controle. Als de stengelsla eenmaal lekker groeit is er bij mij bijna geen vraat meer. Daarom ook en favoriet soort.
Geplaatst: 24 oktober 20231 j Zit ik met de biodoos voor mijn neus toch net alle zaadjes van stengelsla ongeopend terug te doen, omdat mijn stengelsla echt bitter was geworden en ik er dus niets aan vond, lees ik dit topic… Toch nog maar een keer proberen dan? Ik ben gek op sla. * er komt altijd weer een nieuwe lente *
Geplaatst: 24 oktober 20231 j Dank voor jullie advies! Fijn vooral ook, lekker in februari binnen voorzaaien. Tegen die tijd kan ik niet wachten 😁.
Geplaatst: 25 oktober 20231 j Op 24-10-2023 om 18:38, Tanja65 zei: omdat mijn stengelsla echt bitter was geworden en ik er dus niets aan vond Nou, ik hou echt niet van bitter dus... Misschien was de bitterheid door droogte/veel zon/bemesting etc ?
Geplaatst: 25 oktober 20231 j Ik ben geen fan van deze sla soort. Vind het te bitter. Dat je de stengel moest schillen wist ik overigens niet. Maar kan me niet voorstellen dat ik dat een vooruitgang ga vinden qua smaak. Het blad ziet er zo heerlijk krakend smakelijk uit, maar de smaak heeft zo’n gek bittertje wat ik absoluut niet kan waarderen. Dus als je de sla te bitter vindt, gaat dat met andere zaden echt niet veranderen gok ik. Gewoon lekker niet doen. [emoji18]
Geplaatst: 26 oktober 20231 j Toevallig ook de stengelsla voor het eerst in de tuin gehad en ik vond het een groot succes. Naarmate het seizoen vorderde werden de bladeren wel steeds iets bitterder. Ik vond dat geen probleem maar als je daar geen fan van bent zijn er genoeg andere slasoorten
Geplaatst: 26 oktober 20231 j Overigens nog een bijdrage van mijn kant. Ik zaai vrijwel alles op de multi-sown methode van Charles Dowding, zo ook de stengelsla dit jaar. Geen succes, zeer dunne en ielige stengeltjes omhoog. Volgend jaar een poging op een slaperceel met losse planten. 😉 Volg ons op instagram: https://www.instagram.com/huizersemoestuin/
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.