Geplaatst: 27 april 20214 j Als ik me goed herinner heeft @Mellie het vroeger toch ook een keer gedaan? Of iemand anders? Mijn Instagram: https://www.instagram.com/pronksparadise/
Geplaatst: 14 september 20213 j De yacon gaat al richting de 1,5 meter (min 20cm verhoogd bed), de champost doet wonderen.Volgende maand maar kijken hoe het er onder de grond aan toe gaat. Mijn Instagram: https://www.instagram.com/pronksparadise/
Geplaatst: 21 september 20213 j Hoe gaan jullie de knollen bewaren? Afgelopen jaar waren de mijne tot snot omgetoverd, dus heb nu al angst voor komend seizoen…
Geplaatst: 21 september 20213 j Als ik me goed herinner heeft @Mellie het vroeger toch ook een keer gedaan? Of iemand anders?Ow ja, stekken werkt hartstikke goed. Kan niet mis gaan mits je de boel vochtig houdt. Sommige dingen willen echt niet lukken, maar yacon stellen is zeker de moeite waard. De winter door helpen is lastiger met luizen..! Edit: ahahaha zie dat het wel een oude vraag is. Is vast al opgelost, maar stekken blijft handig [emoji14]
Geplaatst: 23 september 20213 j Ik had de broedknollen in een emmer in vochtig zand bewaard. Hoe doen de planten bij jou het, bij mij zijn ze over de 2 meter maar nog geen bloemen.
Geplaatst: 23 september 20213 j Dat kan ook aan het ras liggen.Ik heb Morado en Dimi.Ze zijn tussen de 1-1,5 meter hoog. De Morado bloeit heel uitbundig, de Dimi mogelijk ook, dan moet ik even gaan kijken. Mijn Instagram: https://www.instagram.com/pronksparadise/
Geplaatst: 23 september 20213 j Vorig jaar waren de eetbare knollen ook snel zacht en rimpeling geworden. Die moet je dus snel eten, of inkuilen in zand. Dat had ik allebei niet gedaan. De broedknollen heb ik vorig jaar in een pot met aarde gedaan en die heb ik af en toe vochtig gemaakt. Mijn yakon is nu ongeveer 1,5 meter hoog en heeft geen bloemen. Ben benieuwd naar de smaak van de knollen. Vond de oogst vorig jaar vies tegenvallen, ondanks dat ik de plant destijds heel erg vertroeteld had en die heel goed groeide. Kon het echter niet over mijn hart verkrijgen om de broedknol op de composthoop te gooien, vandaar dat ik die heb overwinterd. De plant is dit jaar niet zo vertroeteld. Hopelijk iets meer oogst en zo niet, dan komt die echt niet meer terug en gaat de broedknol in de zadendoos voor de liefhebber.
Geplaatst: 24 september 20213 j Hier staan ze groter dan de voorbije jaren. Anders rond de 1,5m, nu hoger dan 2m. De regen zal hun deugd hebben gedaan. Andere jaren staan ze vaak droog (klapzand op de volkstuintjes). Hopelijk ook veel knollen. Bewaren van yakon vind ik eigenlijk gemakkelijk. Bewaar de broedknollen in licht vochtig zand in een ruimte waar het koud is maar niet vriest, ik geef 1 keer een klein beetje water tot februari-maart. Vanaf maart zie je de nieuwe scheuten verschijnen. Zelfs de eetbare knollen kon ik lang bewaren in de koudste ruimte van het huis (op de gang, los in kistje op koude stenen vloer). Zelfs wanneer ze nog licht geribbeld waren, waren ze nog lekker. Ik oogst wel pas juist voor het vriezen, dan is het binnen in de gang ook koud genoeg om ze te bewaren. In huis worden ze ook vlug geribbeld en te zacht. @Mellie Misschien te warm gelegd?
Geplaatst: 25 september 20213 j @Roland planten doen het prima! Hebben wel wat vochttekort gehad toen we naar Italië waren… maar dat hebben ze me hopelijk vergeven. Halen de 1,5 m ook wel. Misschien hoger. Maar ik weet van eerdere jaren dat dat niet per de wat zegt over wat zich onder de grond bevind… dus hopelijk wel veel knollen. Waar gebruiken jullie yacon voor? Of hoe beter gezegd. Ik eet ze het liefst rauw. Zó lekker! Vorig jaar heb ik met een gedeelte siroop proberen te maken op de bonnefooi. Meestal eindigt dat best goed, maar dit ging regelrecht de kliko in.
Geplaatst: 27 september 20213 j Wij maken er ook wat gerechten mee, meer nog dan dat we ze rauw eten trouwens. Mijn planten staan er nu wel mooi bij, ik ben een beetje bang voor vraat aan de knollen door gespuis onder de grond. Maar goed, dat weten we pas over een tijdje.... Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 27 september 20213 j Wat maak je er dan bv mee Jorieke? Of gewoon als vervanging van aardappel?Ik heb ze trouwens wel een x gekookt maar kan me de smaak niet echt herinneren… misschien dat ik ze daarom rauw eet. Die smaak vind ik no wel erg bijzonder.
Geplaatst: 27 september 20213 j @Mellie Ik heb ook een paar keer die Japanse Yakonsalade gemaakt. Erg lekker. https://mergenmetz.nl/recepten/groente/yacon/ En ik maak ze tegenwoordig ook in (bij gebrek aan een koele vorstvrije overwinterplek) voordat ze verrimpelen en verrotten. Vorig jaar Sinasappelsap en citroensap en wat suiker gebruikt... zelf de verhoudingen testen lijkt me.
Geplaatst: 8 november 20213 j Post hier je recepten met appelwortel: Ik heb vandaag alles geoogst, zal zo even wat foto's maken nog. Ik had een mooie oogst. Niet geweldig veel, maar echt wel meer dan genoeg vooral ook omdat ik eigenlijk wat teveel planten had staan. Ik poot altijd wat extra knolletjes in het voorjaar en kan het overschot dan wel kwijt op een MTFD. Die ging uiteraard niet door... en toen er zoete aardappelplantjes verpieterden door vraat van engerlingen, heb ik die gaten opgevuld met yakon. Ik had 6 planten staan. Ik kan nu dus mooi de beste wortels uitkiezen om in te kuilen. De kleintjes/dunnetjes gaan heel decadent naar de varkens Zo ook de stengels met nog heel wat groen blad er aan. en de broedknolletjes die ik bewaar en in licht vochtig zand bewaar, net als de wortels: Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 15 november 20213 j Vandaag de rest van de yacon geoogst. Dimi (witte, licht gekleurde schil) weinig opbrengst. Morado (rode schil) deed het een stuk beter.Vrijwel geen last van het vroege stekken, slechts een plant had in elkaar gedraaide wortels. Mijn Instagram: https://www.instagram.com/pronksparadise/
Geplaatst: 13 juli 20223 j Dit jaar heb ik 'maar' 4 planten staan, ze zijn nog niet heel groot maar ze moeten ook nog echt goed op gang komen. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 7 november 20222 j Ik heb die van mij geoogst. Ik had 4 planten en het was echt gortdroog onder de wortels. Misschien had ik ze nog water moeten geven de laatste weken, het regent hier amper. Maar ja, dan waren ze misschien wateriger geweest? Nu zijn ze vast heel intens van smaak Ik heb de kleinste en lelijkste (wat aangevreten door engerlingen) exemplaren aan de varkens gevoerd, dit is de uiteindelijke oogst die we in gaan kuilen: De ossen mochten het loof hebben: Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 9 november 20222 j Dit is 10 kilo aan grotere mooie wortels. Een enkele bleek wel wat vraat te hebben, die heb ik bovenop gehouden bij het inkuilen. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 12 november 20222 j Bij mij komen er nu bloemen in. Dit is de soort van @acpronk, ik dacht Morado. Ik heb ook nog twee planten van Goldfish, en een kwakkelende Dimi. Nog niets geoogst, ik laat ze nog even doorgroeien.
Geplaatst: 12 november 20222 j @fre3ke klopt, dat is een Morado. Dimi heeft bij mij nooit bloemen aangemaakt. Dat ras heb ik nu niet meer.Mijn morado bloeit nog niet wegens slechte verzorging (in de zomer te weinig water, en volgens mij ook geen voeding gegeven..), dus verwacht ook geen oogst, althans niet noemenswaardig. Mijn Instagram: https://www.instagram.com/pronksparadise/
Geplaatst: 24 november 20222 j Vandaag de Yakon geoogst. Gelukkig zijn de knollen niet aangetast door de vorst. En best veel opbrengst en mooie knollen erbij. Genoeg broedbolletjes om volgend jaar weer op te kweken. Tevreden dus. Denk dat ik ze weer ga inmaken, dat is me goed bevallen. Het bewaren van de knollen gaat mij helemaal niet goed af hier.
Geplaatst: 25 november 20222 j En de foto's. Boven de knollen, onder de broedbollen. Knollen zijn echt lekker sappig, heb het idee dat die zich nog even mooi hebben volgezogen. Had trouwens 5 planten in de grond staan. Voordeel van zo laat oogsten is ook dat ik de broedbolletjes nu minder lang goed hoef te houden. 3 á 4 maanden zou toch moeten lukken. Denk dat ik straks (?) eens met de picklepress ga spelen en daar dat Japanse Yakonrecept. https://mergenmetz.nl/recepten/groente/yacon/ En het Tsukemono boek er natuurlijk bijpakken.
Geplaatst: 3 december 20222 j Vorig jaar had ik heel veel yakon geoogst, eentje te vroeg gegeten en smaakte naar wortels. De rest in kartonnen dozen gedaan en in een slaapkamer op de vloer bewaard, maar wegens de vloerverwarming gingen ze na een tijdje of schimmelen of rimpelen. Dus verder niets meer gegeten. Vrouw en dochter hadden er al helemaal geen interesse in, want kenden het niet.Dit jaar heb ik niet zo veel yakon na het fiasco van vorig jaar. Vorige week geoogst en in de schuur bewaard, maar vanochtend uit de schuur gehaald maar de woonkamer. In plastic zak om ze niet uit te laten drogen.Gisteren toevallig had vrouw een bestelling bij een Chinese internet toko gedaan, en bestelling kwam vanmiddag binnen. Zat ook yakon tussen. Vrouw had ergens gehoord of gelezen dat het wel gezond is.Die yakon van de winkel was lekker zoet, die van mij vandaag nog niet. Moet nog 2-3 weken wachten.Hoe bewaren jullie de knollen? Mijn Instagram: https://www.instagram.com/pronksparadise/
Geplaatst: 4 december 20222 j Ik heb een keer eentje van de biowinkel gehad en die was ook zoet. Dit jaar heb ik mijn eerste oogst, vrij waterig nog. Heb ze in een emmer gedaan met droge aarde. Die staat nu rond 14 graden, maar na twee weken zijn ze niet zoeter geworden. De temperatuur moet hier juist hoger, denk ik.
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.