Jump to content

Vier beukenstammen prepareren


jasmin
 Share

Recommended Posts

Ik heb vandaag vier beukenstammen gekregen, vers van de zaag. Het was wat plotseling, dus ik ben nog niet voorbereid. Ik wil voor oesterzwammen kweek gaan. Ik heb al begrepen dat ik de stammen een paar weken moet laten 'versterven' voordat ik de pluggen/deuvels erin kan doen. Daarnaast heb ik wat tegenstrijdige adviezen gelezen over het voorbereiden van de stammen (onder blad bewaren, rechtop bewaren, wel contact met grond, geen contact met grond enz.).

 

Wat kan ik het beste doen? Ik heb schaduwruimte onder een eikenboom plus haagbeuk. Inpakken? Gewoon rechtop laten staan? Ik begreep dat ik over twee tot drie weken al kan gaan enten.

Edited by jasmin
Link to comment
Share on other sites

  • jasmin changed the title to Vier beukenstammen prepareren

Voor je gaat enten moet je eigenlijk zorgen dat er geen andere paddestoel zich al nestelt in de stammen. Ik denk dan dat in/op de grond niet handig is. Misschien wat hoger leggen? Op een tafeltje, stellage? Doen wij in ieder geval voor t enten. En daarna eigenlijk ook nog wel een tijdje. In de schaduw dat wel. 

  • Like 1

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

OK, duidelijk. Morgen gaan ze de lucht in, over een paar weken enten en dan nog steeds tijdje vertroetelen totdat het mycelium aangeslagen is en dan op de grond zetten. Vanochtend waren de stammetjes nog boom, dus ik denk niet dat 1 nachtje met contact met de grond de boel zal verstoren qua andere schimmels. 

 

En daarna maar veel geduld hebben...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

@Lsjr33 Misschien meer wandelen in gebieden waar gesnoeid wordt. Op dit moment wordt er veel gesnoeid, want winter en ligt er her en der wel eens een stammetje. Gewoon even vragen en zeggen dat je een stammetje graag zou willen  voor paddenstoelen. Haal straks maar een paar op is soms het antwoord. ( en dan ook netjes een paar pakken en niet de hele stapel).

Het schijnt dat er hele stapels brandhout verdwijnen, vanwege de brandstofcrisis (zegt de krant, en die mensen hebben er eigenlijk nu nog niks aan, nat hout) dus altijd vragen. Of maar eentje pakken 🤭

Edited by woldistel
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ze waren met een hoogwerker een boom aan het omzagen langs ons hek. Ik ging maar eens even polshoogte nemen, aangezien ik ook al een tijdje aan het speuren ben naar verse stammen. Eigenlijk dacht ik dat het om een eikenboom ging, maar die ene beuk tussen al die eiken moest eraan geloven. Praatje gemaakt en ze zeiden dat ik maar even een kruiwagen moest halen. Mijn wens was twee stammen, maar ik kreeg er vier en best nogal dikke stammen. Ze waren ook nog zo vriendelijk om met een kettingzaag wat in te korten. Nou kan ik lekker paddenstoelen gaan farmen. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...