Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

  • 9 maanden later ...
Geplaatst:

Hoi,

 

Wie kweekt er veel meerjarige groenten?

Ikzelf vind het heel interessant want meestal heb je er veel minder zorg voor nodig. Een nadeel is dat ze meestal minder opbrengst geven.

 

Dit zijn gewassen die ik kweek of wil gaan kweken.

 

Aardpeer

chinese yam

meerjarige broccoli

egyptische ui

oerprei

meerjarige rogge (niet echt een groente)

chinese maggiboom

meerjarige tarwe

prairie mimosa

pronkboon (als je de wortelstokken uitgraaft en in het voorjaar weer in de grond stopt heb je een grote voorsprong op gewoon zaaien)

rankspinazie

bospinda

 

Er zijn er mischien nog wat maar die ben ik dan vergeten.

 

Ben benieuwd of jullie ook meerjarige gewassen kweken.

Geplaatst:

De Chinese Maggiboom heb ik ook staan. Is nu het 2de jaar. Afgelopen winter zat er geen blad meer aan en stond er alleen een zielig stammetje maar inmiddels is hij minstens 2x zo groot. Ik hoop dat je die van jou genoeg ruimte geeft/hebt gegeven.

Geplaatst:

Ik heb hem nog niet maar hij zal de ruimte krijgen!

Hoe vind jij de smaak?

En laat hij veel bladeren vallen op de grond? Anders zou ik er bosaardbeitjes of iets dergelijks onder kunnen kweken als het niet teveel is.

Geplaatst:

Gedurende het seizoen verliest hij geen blad. Hij zit nu nog steeds vol blad. Ik heb er zelf ook verschillende plantjes om heen staan. Is geen enkel probleem.

Geplaatst:
Hoi,Wie kweekt er veel meerjarige groenten?

Ha Matis, ik heb bijvoorbeeld Egyptische ui ( twee grote potten vol) Oerprei ( 7 plantjes) en Eeuwig moes (drie flinke planten). Alleen van de Eeuwig moes heb ik al enkele keren gegeten, de ui ben ik nog aan t vermeerderen en daar zal ik volgend jaar wel meer van gaan eten, de Oerprei is nog in het "opbouwstadium"..Voorlopig heb ik ook tijd en ruimte zat om groente te kweken en kweek ik zelfs teveel. Ik moet daar nog iets aan doen Maar ik ben wel geïnteresseerd in de permacultuur-gedachte, vooral omdat er een moment komt dat ik niet meer zo intensief kan tuinieren, dan kan ik toch nog uit eigen tuin eten.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Dat wist ik nog niet dat je de pronkboon over kan houden. Heb je daar meer info over. Van licht/donker, netaan vorstvrij etc?

 

Hier heb ik in ieder geval al meer over de pronkboon gevonden dan ik wist. kennelijk is de wortel ook te eten:

http://www.moestuintips.nl/groenten/peul_vruchten/pronkboon/pronkboon.php

 

Weet er hier iemand meer over?

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Geplaatst:

Wilde rucola moet ook een vaste plant zijn. Ze groeien hier overal in de bermen. Ik ga er een paar uitsteken en in de tuin /kas zetten (waar minder auto's langskomen...).. Ben benieuwd of deze soort echt vast is. In de kas in ieder geval goed voor een winter verse rucola.

Geplaatst:
Hoe kom je aan Eeuwig Moes? Zijn dat zaadjes of stekjes? En wanneer moet je die planten of zaaien?

 

Mijn plant doet het uitstekend trouwens...als ik in NL ben wil ik je met alle liefde een stekje sturen.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:
Hoe kom je aan Eeuwig Moes? Zijn dat zaadjes of stekjes? En wanneer moet je die planten of zaaien?
Kan alle twee - eigen ervaring. Zaaien: binnen kan wel feb/mrt; buiten wat later, denk ik, afhankelijk van het weer.

Bij mij hebben de planten de eerste winter niet overleefd; toch een paar nachten te strenge vorst.

En het lijkt ook te helpen als je regelmatig oogst, anders worden het van die lange dunne slungels.

Geplaatst:

Mijn wilde rucola is na 1 jaar al verhout. Snoei hem als ie te groot wordt helemaal kaal tot een paar cm stengel kort. Dan komen er weer lekkere zachte scheuten. Ik oogst meestal met zo'n grotere snoeischaar. Dan heb je met 1 haal genoeg voor 4 personen.

 

Hertshoornweegbree heb ik ook. Is ook meerjarig en smaakt naar sla

 

Gr. Matis

Geplaatst:

Hoe jonger hij is hoe smaaklozer. Maar als ie oud is is ie niet meer lekker. Gewoon afknippen en een jong rozetje terug laten groeien en die weer afknippen om te eten

De smaak zit tussen een licht bitter slaatje en andijvie in.

 

Hij woekert wel (er staat voor een paar maaltijden hertshoornweegbree tussen de stoeptegels.... )

Geplaatst:
Gewoon afknippen en een jong rozetje terug laten groeien en die weer afknippen om te eten

 

Goede tip, dank je wel Ik zag dat een van de twee die ik heb er nog fris en fruitig bijstaat, de andere is bijna helemaal bruin.

 

Ik heb trouwens op de MTFD ook nog een soort kool gekregen die meerjarig was, of in ieder geval de hele winter door zou groeien. Heeft iemand nog enig idee wat dat was? het staat hier ergens in een hoek behoorlijk te groeien...

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

De indianenaardappel (apios tuberosa) is volgens mij ook een vaste groente. Ik ga er zelf aankomend jaar mee beginnen. Het duurt wel even voor je er van kan eten..

Geplaatst:

Nee nee, geen Eeuwig Moes, Zeekool of Broccoli Nine Star..of misschien wel Broccoli Nine Star ik weet het niet meer. Ik ga maar van de Broccoli uit, jullie horen het wel. De E-moes groeide bij mij van de winter (vanaf januari) anders heel aardig

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

  • 1 year later...
Geplaatst:

ik heb dit jaar ook heel wat zaad van vaste groenten gekocht.

Enkele vragen voor degenen met meer ervaring hieromtrent:

 

1. waar plant je lepelblad? Ik lees op de verpakking dat het een plant is van brakwater. Dat heb ik natuurlijk niet in de tuin, bootsen jullie deze omstandigheden na?

 

2. Iemand ervaring met oesterblad: welke standplaats in jullie moestuin. bij het zaaien moest dit normaal een aantal weken in de koelkast, maar bij mij is dit op de vensterbank al ontkiemt.

 

3. Ervaringen met zeemelde of struikmelde.

 

4. duurt het lang vooraleer brave hendrik ontkiemt? (lees net op een site dat dit even de koelkast in moet, dit stond niet op de verpakking)

 

Morgen ga ik Brave hendrik, rode engelwortel, echte hop en parkietjesvrucht in de koelkast zetten voor de nodige koudeperiode. Spannend!

 

Verder heb ik ook zaad van broccoli nine-star perennial, eeuwige moes, kleine pimpernel, welsh onion, egyptische ui, suikerwortel, asperge purple passion en zeekool gekocht. (een beetje mijn boekje te buiten gegaan, maar ik hoop dat al die variëteiten wel zullen opbrengen!)

 

Indien er iemand zaad van witte asperge op overschot heeft, ik ben wel geïnteresseerd (nooit genoeg )

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...