Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Aangeboden: Zilverwitte alsem plantjes


Recommended Posts

(heb dit ook in het 'ruilen op de moestuindag' topic geplaatst...)

 

Ik heb VEEEEL plantjes van zilverwitte alsem (Artemisia ludoviciana)

 

Vreeken schijft dit:

"Een veelzijdig en geheimzinnig kruid! Indianen (sorry: Native Americans) geloven dat de plant paranormale begaafdheden verbetert, de Ojibwa stam gebruik(t)en de plant derhalve in religieuze ceremonies. De likeur vermout is een gedistilleerde wijn die op smaak wordt gebracht met Artemisia. Verder is aangetoond, dat het extract van het blad en de stengel van deze soort remmend en zelfs dodend werkt op de schimmel Phytophthora, de veroorzaker van de aardappelziekte in aardappels en tomaten (zie www.redalyc.org). Geef de plant een zonnige, goed gedraineerde grond, de plant is dan meerjarig. Met de thee wordt in oude Indiaanse tradities veel in- en uitwendige ziekten en ontstekingen bedwongen. Grappige toepassing is het heerlijk kruidig geurende blad als deo, bijvoorbeeld bij zweetvoeten! "

 

Wat ze even vergeten te melden, is dat het kreng zich nog sneller en agressiever uitbreidt dan kweekgras en munt bij elkaar.

Ik had vorige lente/begin zomer 3 plantjes in de moestuin gezet. Ik heb er flink van kunnen plukken. En ik heb er ook vaak een aftreksel van gemaakt tegen Phytophthora. Waarschijnlijk niet vaak genoeg, want de tomaten gingen er toch aan.

Vorige week bekeek ik de plant (of de resten...) even, en dacht dat hij misschien de winter niet had overleefd. Erg goed heb ik verder niet gekeken.

Vanmorgen eens goed gekeken, en het blijkt dat de planten zo'n 50 cm in alle richtingen hebben geworteld. Van die hele oppervlakkige wortel uitlopers. Ze komen in alle omringende bedden op. En het is 1 grote spagetti bende van wortels.

Anyway: ik ben al even bezig om alles daar weg te halen, en ga dan maar een plant in een hele grote pot zetten. Want de plant is erg mooi, ruikt lekker, en heeft leuke toepassingen.

 

Ik heb dus heel wat kluwen met worteluitlopers over. Mocht iemand die willen....? Ik zet er voor de zekerheid al wat in potjes, maar die wortels kunnen ook goed per briefpost worden verstuurd.

 

Dussuh.... Ruilen?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Hoi, De advertentie is al wat langer geleden maar mijn buurman en ik zouden graag wat van je zilverwitte alsem krijgen. Ik wil ze wel kopen en je mag ook wel iets uit onze tuinen terug. Moet je wel even vermelden waar jij belang bij hebt.

Misschien woon je in de buurt van Meeden(groningen), dan kunen we elkaar eens opzoeken.

Zoniet, dan zou je wat plantjes onder rembours kunnen sturen??

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...