Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Hier alles nog in ruste, zelfs geen knopverdikking of zo.

Dit was dacht ik vorig jaar ook zo, dat jullie al wat bloei hadden in deze tijd van het jaar en hier niets.

Het heeft hier ook al matig gevroren, en dat is elders niet zo geweest, geloof ik. Ook nu vriest het, ook al is het overdag zacht.

Geplaatst:

Idem zoals bij Roeier.

Enkele nachtvorstjes gehad maar ook warm en zacht weer. Toch volledige rust in de honingbesplanten in tegenstelling tot de perzikbomen.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Groothof, Meer Borealis aanplanten?

We vinden ze hier niet echt fijn doordat de bessen zo diep in de planten verstopt zitten. Het is een tijdrovend karwij en de smaak is ook maar zo- zo

Ze werden eerst ook door ons verkocht maar daar zijn er mee getopt omdat we er slechte ervaring mee hebben.. De Boreal Blizzard, Beast en Beauty daar in tegen zijn vele malen beter. Ook de grote van de bes en smaak bevalt ons veel beter.

Zo zie je maar weer dat het overal niet zelfde is.

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Geplaatst:

Borealis doet het hier wel aardig goed, beter dan Tundra niet zijn nog lastiger te plukken. Het blijft nog echt zoeken naar geschikte rassen voor hier maar is nog een lange weg te gaan, nog geen enkel ras gehad waarbij ik dacht dit is het helemaal. Silginka hier tot nog toe veruit de beste zelfs paar struiken waar we 5 kilo van haalden, maar struiken groeien erg breed uit hier en als bessen volledig rijp zijn vallen ze er heel makkelijk af.

Geplaatst:

Bij mij gaan de planten overwegen goed de winter in. Een enkele bloeit ligt (jammer), maar ik denk dat dit niet heel erg is.

 

Arjan cool dat er samenwerking met je gezocht wordt. Als we weer geld hebben dan wil ik graag weer wat honingbessen van je kopen om hier en daar neer te zetten. Ik wil wel echt een natuurlijke opzet houden en er niet uitzien als een productieterrein (we willen wel productie, maar natuurlijk ogend).

Geplaatst:

Het zal hier wel even duren voordat ik 2000 vruchten aan de struik heb net als Groothof, maar we houden moed. De Nimfa's gaan er uit en daar komen vervangers die ik deze zomer bij Arjanmek kocht voor in de plaats. Gelukkig is het maar 1 struikje die bloeit tot dusver. Hopelijk doet het koude weer de komende dagen de bloeineiging weer in de ijskast.

 

De Borealis houdt zijn besjes inderdaad verstopt, maar vind het een erg lekkere bes en sterke groeier. Wat mij betreft een aanrader. Ik denk dat grond en voeding een sterke invloed hebben op de smaak van de honingbes. Toch iets om ook rekening mee te houden in de rassenkeuze.

Geplaatst:

Vreemd dat Nimfa bij jullie niet lekker is, ongeveer zelfde grond en 10 kilometer afstand, maar geen echte producer hier maar wel 17 brix maar we planten er niet meer van. We planten nu ongeveer 500 bij waarvan we redelijkerwijze kunnen verwachten dat ze tamelijk goed produceren. We hebben dan wel wat struiken met een goede productie maar ook heel veel waar we nog maar heel weinig van hebben gehad, Niet elk ras ontwikkeld zich even snel, Aurora ontwikkeld zich ook langzaam, maar zou na een jaar of 4 constant een hoge opbrengst hebben, dus maar afwachten. De jongere aanplant heeft door de droogte dit jaar minder gegroeid, ook doordat 2017 erg nat was hier en de wortel ontwikkeling wat minder goed was in de lemige gedeelten. En het onkruid niet altijd goed onder controle, we spuiten niet en de tijd ontbreekt vaak, want de kost moet verdiend worden met de planten kwekerij, de bessen is nog echt bijzaak maar wel heel leuk en verwachten wel dat er toekomst in zit, tot nog toe meer vraag naar bessen dan dat we kunnen produceren.

Geplaatst:

Groothof,

Toch begrijp ik iets niet, waarom richt je je niet meer op de nieuwe boreal-selectie's en De echte Sinij Utes ( niet van de bekende kweker hier die niet kloppen)

We hebben erg goede vruchtzetting op de Blizzard, Aurora( ook geweldig!) en Sinij gehad. En dit waren nog vrij jonge planten. En de smaak net zo goed of nog beter als de Borelalis. En dan komt ook nog het feit dat ze veel makkelijker te plukken en veel groter maar wel vast aan de struik zaten. De Beast hebben we wel fruit van gehad, maar dat waren kleinere planten waren als de blizzard doordat ze herfst 2018 op de markt zijn gekomen. Deze waren ook erg lekker.. En de Beauty is meest door vogels weggekaapt, maar waren groot en lekker.

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Geplaatst:

Lijkt me logisch dat ik nu eerst een veldje plant met bewezen soorten voor hier, dan dat ik het vol plant met misschien soorten. We gaan nog wel meer rassen uitproberen. Na 1 jaar kun je er nog niks over zeggen hoe goed ze zijn, dus nieuwe rassen eerst maar een paar van neer zetten en er komen nog veel meer rassen aan, maar kunnen we niet allemaal afwachten, we moeten ook zorgen dat we wat grotere hoeveelheden bessen krijgen. En niet altijd afgeven op andere kwekers Arjan staat niet zo netjes, wij krijgen hier per jaar vele duizenden planten binnen, daar zitten altijd wel wat foutjes bij, maar dat post ik niet ergens online, waar mensen werken worden foutjes gemaakt.

Geplaatst:

Ik begrijp jou reactie Groothof. Maar als kweker zou je toch alles op alles zetten om het weer goed te maken? Het was nogal Chronisch en we hebben zelfs nog extra voor deze planten betaald omdat het een nieuw ras was terwijl het de Kasia is.Het was overduidelijk omdat er de eerste keer Sinij op stond en de 2e keer een 2e stickertje met Kasia die er is vergeten af te halen en aan beide planten zitten exact de zelfde bes. En dan gaat het om meerdere leveringen en dat waren geen 100en planten. Het waren zware teleurstellingen .( ik hou er over op omdat het niet opbouwend is hier,

Ik haalde het eigenlijk aan omdat er daardoor meerdere Sinij Utes in omloop zijn)

Inmiddels veel kwekers waar we planten van krijgen en altijd correct. Een foutje maakt dan niet uit en waarom dan muggenziften.

 

Welke rassen ga je nog meer opzetten?

We hebben nog een paar Poolse rassen die we opgaan zetten, Maar daar verwachten we niet veel van. Maar toch is het leuk om te proberen!

Het stuk gaat eerst bekalkt worden omdat de ph rond de 5.5 is.

Met planten gaan we 10 liter kokosvezel per plant toevoegen om het vochtgehalte stabiel te houden. Ook spoelen goede elementen niet uit doordat het beter vastgehouden word.

Ook gaan we werken met druppelsysteem.

 

Heb nu al weer zin in het nieuwe seizoen!

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Geplaatst:

Bij mij in het Rotterdamse nog geen bloemetjes gezien. Verder wel geinteresseerd, in de toevoeging van kokosvezel. Ben benieuwd.hoe daarvan de resultaten zijn. Volgend jaar wordt voor mij, het tweede jaar van de Boreal serie, en de Russische cultivars van Arjan. Zou ik dan al wat oogst kunnen verwachten? Heb ook nog wat Wojteks, Wolonebski en Sinoglaska staan. Een jaartje ouder. Ik hoop daar in ieder geval, echt wat van te kunnen oogsten.

Geplaatst:

Klopt Groothof Soloberry uit Spanje heeft dit aangevraagd bij de Europese commissie. Marketingmachine zal komend jaar wel aangaan. Er is al redelijk wat aangeplant door hun in verschillende landen! Ik heb meerdere stukken gelezen, het is al een maand of wat dat het bekend is. ( Misschien wist je het al eerder )

 

Goldfish,

Het klopt, een lager ph kunnen ze zeker goed aan maar 5.5 is wel het minimum. Als de ph iets omhoog gaat komt dit de smaak tengoede, en ook de doorgroei. Bij bemonstering was het gemiddelde 5.5 en er waren in deze test plekken waat het 4.8 is en dat is weer erg laag.

Het is nu de bedoeling dat hier meer van de bessen verkocht gaat worden om de aanplant weer te verdienen en dan kun je maar beter de wetenschappelijke aanbevelingen volgen om safe te zijn.

We slaan een strook met kalken over en daar komen blauwe bessen.

 

Voor Honingbes is 6,4 ph het optimale, ik denk dat we straks rond de 6 ph zitten en dat is al mooi. Anders verniel je het bodemleven. En dat is misschien nog wel belangrijker als de iets lagere ph.

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Geplaatst:

Dank voor het advies Arjan. Daar ga ik dan met een veenondergrond met een laag van 10cm opgebracht afgewerkte Boskoopse tuingrond en vervolgens een paar jaar mulchen met verse houtsnippers (vooral loof, deels naald). Bij gebrek aan betrouwbare PH meting, ga ik toch maar wat handjes kalk onderwerken deze winter! Het vreemde is dat Dr Bob Bors ze in Canada samen ziet opgroeien met cranberry/veenbes..... toch een bekende zuurliefhebber. Bors speculeert dat Haskap daarom ook goed tegen natte gronden kan en suggereert zelf te experimenteren met het tijdelijk onder water zetten om onkruid te bestrijden (gelijk je dat bij oogsten maar ook tussentijds doet met veenbessen). Vandaar dat ik de ph range van 5-8 vooral interpreteerde als eerder 5 dan 8....

Geplaatst:

Op het terrein waar Bob Bors ze ontwikkeld heb je zware rivierklei met erg hoge ph, en bij de kwekers in Canada waar ik geweest ben staan ze ook allemaal op grond met hoge ph . Op plekken waar ze zelfs maar kort met de voeten in het water gestaan hebben sterven ze af. Hier doen de struiken het ook beter op de wat drogere zanderig plekken dan op de wat nattere lemige plekken. In het wild groeit de honingbes wel op natte plekken maar zal dan wel in symbiose zijn met de juiste bodemschimmels. Optimale ph zal bij verschillende grondsoorten anders zijn op veen en zandgronden zul je altijd lichtzure bodem hebben en op klei zal ideale ph wat hoger liggen.

Geplaatst:

Focus niet te veel op PH!!! Als die globaal in orde is, prima en verder NIET op letten. Dat is mijn advies in het algemeen en geldt vast ook voor honingbes.

Allerlei andere factoren als goede afwatering/daarlatendheid IN de bodem en voldoende lucht en vocht = organisch materiaal + ontwikkeling van een gezond bodemleven is veel en veel belangrijker voor gezonde groei en goede vruchtdracht.

 

PH-discussie is in 99% zinloos en schijn-interessant om vele redenen.

Welke PH is al een boek over te schrijven (verschillende metingtechniek = andere waarden, vaak geheel anders), in andere landen andere manieren van meten = andere waarden, waarde kan op hetzelfde terrein enorm schommelen afhankelijk van jaargetijde/weer/vochtigheid/temperatuur) en nog wel een paar.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Geplaatst:

Ik ben het met je eens weknow

Maar een goed bodemleven, doorlatendheid en ph gaat beter. We kalken wel maar bescheiden om niet het bodemleven aan te tasten en kalk heeft wel voordeel! Maar niet op blindstaren idd.

We voegen veel organisch materiaal toe en daat zijn ze ook gek op.

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Geplaatst:

Ah, dat zal dan wel het officiële bericht zijn zodat alles 100% dichtgetimmerd is,

We hadden het in september al vernomen dat het er door is.

De onderstaande berichten had ik in september al gehad. Dus ik dacht dat je (Groothof) het al wel eerder vernomen zou hebben.

De eerste blog stamt al van 21 juli af.

 

https://www.soloberry.com/new-blog/soloberry-haskap-berry-news

 

EFSA concludeert https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/sp.efsa.2018.EN-1442

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Geplaatst:

Arjan, hoe snel beinvloed je op negatieve wijze het bodemleven, als je de PH graad omhoog kalkt? Ik kan me voorstellen, dat er minder, of iets geheel anders op een kalk rots groeit. Maar er zullen toch wel redelijk snel aanpassingen zijn, bij kalken? Groeien de juiste fungi dat minder? Er zijn in NL toch best wel veel verschillende gronden, niet te ver van elkaar, ieder met constant aanpassend bodemleven.

Deze discussie doet me denken, aan de blauwe bes discussie. In de V.S. beweert Paul Gotschi, van het `Back to Eden` concept, eigenlijk hetzelfde als Weknow. Dat een goede bodem, met veel leven en afwatering, in zijn geval behaald door flink te mulchen met houtsnippers, veel bepalender zijn als een strak bepaalde zuurgraad. Zelfs bij blauwe bessen. Daarom heb ik nu ook een rijtje blauwe bessen, geplant zonder op de PH waarde te letten. Gewoon op de Hollandse klei, maar wel met flink houtsnippers.

Als de honingbes het idd op kleigrond goed doet, heb ik geluk. Of zou dat alleen maar gelden voor de Canadese rassen?

Geplaatst:

Bij erg lage ph op zandgronden onder 4,5 is weinig bodemleven eigenlijk alleen schimmels, een bekalking zal dan het bodemleven dan flink stimuleren, eigenlijk is het beter om iets boven de 5,5 te zitten met deze gronden. Bovendien treedt er bij een bekalking vaak structuur verbetering op. Er zal stikstof vrij komen door afbraak organische stof. Er zullen vast wel tabellen online zijn te vinden over ideale ph per grondsoort en bekalking adviezen. Die tolerantie voor hoge ph zie je niet alleen bij de Canada ontwikkelde rassen de rassen die ze daar van overal vandaan staan daar ook in de zelfde grond op de proeftuinen.

Geplaatst:

We gaan 2 ton per ha bekalken en totaal word 3,5 ha bekalkt.

Dit is de max. Bodemleven kan zich goed aanpassen, beetje het zelfde verhaal als je in een keer veel van iets neemt wat je niet gewend bent..

Het gaat bij ons er om om toch de 'perfecte' ph te benaderen voor een goed bodemleven. ( wat Groothof ook aangeeft)maar wat boven al meerdere keren geschreven is en jij beaamt, goede doorlatende grond met een goed bodemleven is DE perfecte basis.

 

Bij ons was het een overweging omdat de ph op sommige plekken onder de 5 zit. en dat is laag. we gaan ook veel pawpaw, walnoot, hartnoot enz aanplanten komende jaren en nu kan een loonwerker er nog prima over omdat er straks heel diep losgetrokken gaat worden.

is en wordt een droomproject... Eigendom van mijn ouders hoor Ook de plantenWe doen alles samen. Ze gunnen ons de ruimte voor onderzoek van werkbare voedselbossen in combinatie met agroforestery. Anders had dit nooit gekund. En we beginnen met honingbes en pawpaw op een kleine ha.

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Geplaatst:

Ok, dan komen de meningen dus aardig overeen. geen idee natuurlijk, hoe bekalking op die schaal eruit ziet. Ik weet wel hoe het bij je ouders eruit ziet. Zal best wel wat moois worden. Sowieso veel natuur bij jullie op de Veluwe. Alleen bescherming tegen vogels,en wild lijkt me niet makkelijk.

Geplaatst:

Blauwe bes en honingbes zijn niet te vergelijken in wensen voor al of niet zure grond. In dit opzicht zijn het geheel andere planten met andere omstandigheden en een ander bodemleven waarin ze zich goed voelen. Dus het wordt hiermee een theoretisch antwoord.

 

1. Klei met houthaksel zal nauwelijks of nog waarschijnlijker geen verzuring geven op zichzelf. (Terzijde: Dennenschors en naalden werken ook NIET verzurend ...dat is een hardnekkige mythe die door serieus onderzoek geheel wordt ontkracht). Kleigrond verzuren lukt niet echt....je kunt er iets zurigs bijgooien, maar klei heeft een groot bufferend vermogen, waardoor het toegevoegde zuur snel wordt geneutraliseerd. Dus zelfs chemisch met zwavelverbindingen of met toevoeging van turf e.d. gebeurt er niet veel en wordt het binnen vrij korte tijd toch weer ongedaan gemaakt. Wil je ergens een echt zure bodem, dan moet je een afgesloten bak of gebied maken met zuurdere omstandigheden. Maar in grote lijnen is er heel weinig mogelijk als je al - niet de beste benadering om na te streven in mijn ogen omdat het niet zo enorm relevant is! - op zich de zuurgraad van je bodem zou willen veranderen. Door rijkelijk kalk te strooien bijvoorbeeld ieder jaar op zure grond omdat je meent dat die PH omhoog moet, doe je veel meer met de bodem dan alleen de zuurgraad - tijdelijk wat - verhogen...op zandgrond of veengrond, die vaak van nature al behoorlijk zuur zijn, is het niet eens een groot probleem: de meeste (moestuin-)planten doen het juist prima op die gronden bij wat lagere PH dan wanneer ze op klei-achtige gronden met (meestal) wat hogere PH groeien. (En er zijn natuurlijk ook soorten die, om allerlei redenen en zeker niet in de eerste plaats of alleen de zuurgraad, het vooral goed doen op de ene of de andere bodem. (Wortelen op zware klei kan, maar is niet ideaal en met sluitkool of knolselderij zul je op zware grond meer succes oogsten dan op lichtere gronden)

 

2. Bodemleven vormt en ontwikkelt zich heel geleidelijk. We weten er iets van, maar eigenlijk is dat nog maar een topje van de ijsberg en is veel meer onbekend. Er is eigenlijk niet eens zo veel aan te sturen...allerlei hulpjes die intussen te koop zijn, zijn volkomen overbodig...als je zorgt voor een basis door je bodem te voeden met organisch materiaal en er wat op let dat dit in verstandige verhoudingen gebeurt (en ook rekening houdt met een geheel andere voedingstoestand voor vaste planten of in een oogst-moestuin) en het de tijd gunt, komt dat bodemleven verder bijna vanzelf in orde. Alle drastische maatregelen (bijvoorbeeld de samenstelling van je bodem geheel veranderen of opgebouwde verhoudingen van goed bodemleven door ingrijpende bewerkingen kapotmaken) zorgen voor verstoring...het heeft opnieuw tijd nodig om te herstellen of...en dat wil je zeker vermijden....verkeerde processen met minder gewenste soorten nemen de overhand. Als je her en der mijn bijdragen op dit forum leest, merk je dat ik steeds pleit met matigheid en geleidelijkheid met alles wat je met je grondje doet: mest, bewerkingen, ingrepen, ja zelfs toedienen van compost (ik word wel eens als een compost-fanatiekeling gezien) en bodemgezondheid is daarvoor de belangrijkste overweging.

 

3. Door met goede compost (gerijpt en goed samengesteld) breng je op alle grondsoorten de zuurgraad in het door planten gewenste gebied. Voor hogere zuurgraad is dan GEEN bekalking meer nodig, tenzij voor enkele soorten met speciale wensen. Goede compost is altijd basisch tot neutraal (vooral omdat calcium = kalk een belangrijke bouwstof is van alle organische materialen)...voor een PH lager dan 6.5 zou je al heel erg je best moeten doen (onmogelijk!)...compost die schimmeldominant is (doordat het aandeel bruin materiaal er in wat groter is) is uiteraard te prefereren bij vaste planten en fruit....maar ook die zit rond de 7. Weliswaar geven schimmels (tijdelijk) wat zuren af bij hun omzettingswerk,dus de wording van compost...maar dat is peanuts voor wat nodig is om bodem echt zuurder te maken...en in de bodem, met het andere bodemleven dat daar in thuishoort, spelen die afbraak-schimmelzuren geen echte rol meer.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...