MH95 Geplaatst: 7 april 2024 Geplaatst: 7 april 2024 (aangepast) Mede kun je inderdaad heel droog of heel zoet maken. Ik maak hem droog, heb een keer Duitse mede gehad, vond ik niks zo zoet. Ik maak hem tegenwoordig wel iets zoeter dan eerst, maar nog steeds droog, alcohol is rond de 12% was eerst 8%, bij 8% is het nadeel dat die dan niet lang te bewaren is. Maar ook de soort honing maakt uit, ik heb mede gemaakt van heide honing veel te sterk qua smaak, die moet je voor denk ik 70% bijmengen met bij linde honing. Hoeveel % alcohol zit er in die fles? Maar ik merk wel dat mensen of mede lusten of het niks vinden, er zit niks tussenin. 7 april 2024 aangepast door MH95 1 Quote
Liekie Geplaatst: 7 april 2024 Auteur Geplaatst: 7 april 2024 @Nasuada helaas heb ik andere plannen voor het weekend, dus helaas geen proeverijtje voor mij. Misschien moet ik je voorbeeld ook volgen en eerst proeven voordat ik eraan begin, misschien vind ik het ook helemaal niks! @MH95 heb jij misschien een recept waar je mee werkt? Ik heb nog nooit iets zelf gebrouwen en vroeg me af of je ook echt zo'n refractometer nodig hebt als je met een recept werkt? Quote
MH95 Geplaatst: 7 april 2024 Geplaatst: 7 april 2024 Mijn mederecept is heel simpel. Ik heb afgelopen keer 1,5 kg honing gebruikt op het totaal van 5 liter. Daarin zit een giststarter van 0,25 liter eigen gemaakte appelsap met 2 gram wijngist mede. 4 gram nutrivit (is een gist voeding), 8,6 gram citroenzuur (ik ga er vanuit dat dit een zuurtje geeft, en een zuurtje geeft vaak smaak). Dat is het eigenlijk, je kunt er ook allerlei andere dingen aan toe voegen als vruchten of schil van citroen, frambozen etc, maar dan is het geloof ik geen mede meer. Eerder gebruikte ik maar 1,3 kg honing. Volgens een Poolse medemaker van wie het zijn beroep was, was dit volgens hun wetgeving geen mede, want er zat te weinig honing in. De lekkerste mede die ik nu heb bevat 2 druppels vanille extract, maar of dat die daardoor zo lekker is weet ik niet. Die is denk ik gewoon het neutraalst qua smaak, afkomstig van zomerhoning met luzerne. De augustus honing is sterk van smaak en de boshoning is ook anders. Tot nu toe is de lekkerste mede die ik maak die toch van de meest gangbare honing. Ik zou nog wel ooit mede willen maken van amandelhoning, amandelhoning is bitter en niet zoet, maar met een prijs van €10 per 100 gram is die bij mijn Italiaanse kennissen die imker zijn niet te betalen. 1 Quote
MH95 Geplaatst: 7 april 2024 Geplaatst: 7 april 2024 Heel veel mensen denken dat broodgist ook werkt, dit kan, maar kijk er mee uit, teveel en je mede smaakt naar brood. Ik zou gewoon goede gist kopen. Volgens mij zou een goede gist ook wilde gist doden, dat heet dan super gist oid. Maar misschien klopt dat niet. Ik zet de honing ook, altijd een nacht au-bain-Marie in de weckketel op 40 °C. Dan zou de wilde gist ook dood gaan. Met wilde gist weet je nooit wat je krijgt, ik heb het eens geprobeerd met gistende honing, maar het honingwater giste helemaal niet. 1 Quote
Liekie Geplaatst: 7 april 2024 Auteur Geplaatst: 7 april 2024 Supergoede tips!! Dankjewel!! Heb je een idee of de versheid van de honing van invloed is? Ik kan me zo voorstellen dat je juist mede maakt van restanten die anders echt te lang staan, maar misschien is de smaak juist wel beter met heel verse honing? En ik vond heidehoning al duur, maar amandelhoning slaat echt alles! Quote
MH95 Geplaatst: 7 april 2024 Geplaatst: 7 april 2024 Ik denk dat de leeftijd van honing niks uit maakt, honing met minder dan 18% vocht is eeuwig houdbaar. Ik zou wel eens willen testen door er zegelwas bij te doen, misschien geeft dat wel een lekkere extra smaak. De amandelhoning op Sicilië is een van de twee soorten winterhoning, dat jaar was die meer puur amandel en dus bitterder. Het had wat weg van koffie of marsepein, zou als mede een lekkere koffie drank kunnen zijn, of als je kunt stoken likeur. Maar voor die prijs niet te doen. Ik zag dat de Werkbij amandelhoning verkocht voor veel minder geld, dan ga ik twijfelen hoe puur amandelhoning dat is, maar misschien heb je regio's waar de oogst zekerder is. 1 Quote
BertM Geplaatst: 8 april 2024 Geplaatst: 8 april 2024 Honingwijn met fruit wordt melomel genoemd.Ik zou voor de 2 euro die een zakje gist kost niet gaan knoeien met broodgist. Dit is een hele andere gist dan voor wijn.Ik zou een gist kopen voor mede, wijn of champagne dit geeft betere resultaten. 1 Quote
Liekie Geplaatst: 22 oktober 2024 Auteur Geplaatst: 22 oktober 2024 Vorige week heb ik mijn eerste mede te fermenteren gezet. Er zit heidehoning in, die al licht aan het gisten was en verder ge-dekristalliseerde bloemenhoning (au bain marie) om het aan te vullen. Water, medegist en wat gistvoeding. Het zag er zo uit bij het starten: En nu na 10 dagen bubbelen is het fermenteren wel een beetje opgehouden en ziet het er zo uit. De vloeistof is mooi helder geworden en er ligt een laag van een halve cm gist/rest op de bodem. Het schijnt niet goed te zijn om maar een halve fles te maken vanwege oxidatie, maar dat las ik pas toen alles er al in zat. Over een week of 2 eens proeven. Recept op de fles geschreven omdat mijn hoofd een zeef is. 3 Quote
MH95 Geplaatst: 22 oktober 2024 Geplaatst: 22 oktober 2024 Ik ben benieuwd of dat goed gaat ivm de gistende heidehoning. Hoe lang was die honing al aan het gisten? Het ding is dat er in heidehoning eiwitten zitten en dat kan erg vies worden als het gaat gisten. Zie het als bonen die te lang hebben liggen weken. Houd ons op de hoogte. Eigen mede is erg lekker en iedere keer smaakt het anders. 1 Quote
Liekie Geplaatst: 23 oktober 2024 Auteur Geplaatst: 23 oktober 2024 Ik weet niet hoe lang het al aan het gisten was, het potje was nog nooit geopend en is van vorig jaar. Het deksel liet een lichte plop horen bij het openen dus heel veel druk zat er nou ook niet op, dus ik hoop dat het meevalt. En anders heb ik weer wat geleerd 😀 Ik zal de uitkomst van de proeverij wel even melden. 3 Quote
Liekie Geplaatst: 23 december 2024 Auteur Geplaatst: 23 december 2024 Vergeten de proeverij te melden. Ik heb de helft in flesjes gedaan toen ik zeker wist dat de boel uitgegist was. Ik vond het echt wel behoorlijk droog dus ik denk dat alle honing is omgezet in alcohol. Met de andere helft ben ik gaan heksen met kaneel en nog wat meer honing. Maarja, ik wist natuurlijk totaal niet wat ik deed en zoals het een echte heks betaamd was het brouwsel echt niet meer te hachelen. Weet ik veel dat het naar vaatdoek gaat stinken als het te lang in een te grote fles zit (iets met oxidatie ofzo...?) Dus die helft heb ik in het putje gemikt. Een les rijker, een illusie armer. Over illusies gesproken. Dit weekend was het oxaalzuurweekend aangebroken op de club. Flink gedruppeld bij iedereen die dat wilde, maar toen mijn kast open ging was er niets, nada, noppes bijtjes. Wel voer, maar geen volk. Terwijl de kast die ernaast stond echt overstroomde met bijen. Ik denk dat de dames zich gewoon bij die warme club hebben aangesloten, want de laatste keer dat we in die kasten keken ging dat volk echt helemaal niet zo hard. Het leek een team-upje, misschien wilden ze ook wel gezellig samen zijn met de kerst. De praktijkbegeleider zei heel lief dat hij nog een klein volkje met maar weinig voer op school had staan (hij is docent) die hij dan wel in mijn kast kon doen waar nog best veel voer in zat. Eind november was er nog een klein beetje mijtenval op de plank (toen niet in de kast gekeken) en nu is de kast leeg. Toch interessant dat de dames dan toch besluiten te vertrekken in de winter. Is dit dan de beroemde "verdwijnziekte"? 1 Quote
MH95 Geplaatst: 11 januari Geplaatst: 11 januari Jammer dat de bijen verdwenen zijn, het kan door de virussen van varroa komen, maar er zijn ook andere oorzaken, ik denk dat stuifmeelgebrek de laatste jaren een zeer grote reden is. De reden van de mede lijkt me of dat de heidehoning al niet meer goed was zoals ik eerder beschreef of misschien de kaneel, dat die tijdens het gisten of in combinatie met dode gistcellen iets raars is gaan doen, het is toch een soort scheikunde. Ik heb wel vaker flessen die ik uit laksheid niet over geheveld en heb nog niet een slecht smakende mede gehad zoals jij beschrijft. Misschien is de smaak minder, maar niet slecht. Het beste is om geen gistende heidehoning te gebruiken en honing voor mede altijd even 40 °C te verwarmen voor 24 uur dat eventuele wilde gistcellen dood zijn. Misschien is het ook dat deze smaak komt door wilde gisten. 1 Quote
Liekie Geplaatst: 11 januari Auteur Geplaatst: 11 januari Goede tips dankjewel! Bij de komende honingoogst maar eens kijken welk nieuw experiment ik ga opzetten. Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.