Polly168 Geplaatst: 24 augustus 2024 Geplaatst: 24 augustus 2024 Vanmiddag maar alvast voor het aangekondigde noodweer de pepers droog weggezet. Toch wel handig om in potten te kwkeen met het hollandse weer. 6 Quote
Arja Geplaatst: 25 augustus 2024 Geplaatst: 25 augustus 2024 Wat is eigenlijk jullie favoriete milde peper? Ik ben kwa scherpte een watje, maar een beetje variatie is best leuk. Quote
Mellie Geplaatst: 25 augustus 2024 Geplaatst: 25 augustus 2024 Hmm… ik geloof niet dat ik die heb. Ken ik überhaupt wel milde pepers? Ik heb dit jaar ingezet op meer mild ipv alleen loeiheet, maar heb alleen nog beaver dam gegeten. Die was technisch gezien mild, als je je bedenkt dat de ene helft heet was en de andere helft een totaal andere peper met nul hitte…. Erg apart en beide pepers hadden dat, dus is op zijn minst een tweemalig iets. Carliston, een Turkse peper met nul hitte vinden mijn kinderen heel lekker. Erg mild dus Soort puntpaprika is het eigenlijk, maar dan slanker. Quote
Arja Geplaatst: 25 augustus 2024 Geplaatst: 25 augustus 2024 2 hours ago, Mellie said: Carliston Die lijkt erg op wat ik vaak in de Turkse winkel koop, is idd bijna geen peper te noemen, zo mild. Mijn partner vindt die ook erg lekker. Quote
woldistel Geplaatst: 25 augustus 2024 Geplaatst: 25 augustus 2024 Wat jij mild vindt @Arja, hoeft niet mijn mild te zijn. Dus wat vind jij een milde peper? Pepers zonder hitte zijn bijvoorbeeld Habanada (wil ik niet meer zonder, graas ik tijdens het tuinieren), Aji delight, Shishito, Aji habanero. Ik heb net een onrijpe Jalapeño Black magic verorberd. Niks hitte. Rijp waarschijnlijk wel iets meer. Zelfde geldt voor Fresno. Ik behoor ook tot de laffe peper eters, veel heter dan (vers) een Jalapeño hoeft voor mij niet zo. Wederhelft rent dan allang de deur uit. Verwerkt in poeder,sambal, saus mag het wel wat pittiger, maar daar kun je dan met andere ingrediënten of doseren weer heel wat aanpassen. 2 Quote
woldistel Geplaatst: 25 augustus 2024 Geplaatst: 25 augustus 2024 Zebrange heeft hier bijna rijp nu wel streepjes @Mai Pensato 5 Quote
Arja Geplaatst: 25 augustus 2024 Geplaatst: 25 augustus 2024 Ik heb bijvoorbeeld Lemon drop, die vind ik lekker fris smaken en niet al te heet als ik 'm met mate en zonder zaadjes door het eten doe. 3 Quote
woldistel Geplaatst: 25 augustus 2024 Geplaatst: 25 augustus 2024 Oh, dan is jouw mild al een stukje verder dan die van mij, hoor 😄 1 Quote
Mellie Geplaatst: 25 augustus 2024 Geplaatst: 25 augustus 2024 @wildistel mijn shishito is echt loeiheet. Ik heb pas 1 x een milde geproefd (ook uit eigen tuin) Quote
woldistel Geplaatst: 25 augustus 2024 Geplaatst: 25 augustus 2024 @Mellie en dat is wel gek, want mijn shishito komt van jouw zaden. Quote
Arja Geplaatst: 25 augustus 2024 Geplaatst: 25 augustus 2024 Ik heb het idee dat de scherpte van eenzelfde soort behoorlijk kan verschillen. Zou dat kunnen komen doordat we vaak werken met zelf geoogst zaad is ipv gekocht? Of werkt kruisbestuiving niet bij pepers? 2 Quote
acpronk Geplaatst: 25 augustus 2024 Geplaatst: 25 augustus 2024 4 uren geleden, Arja zei: Lemon drop @Mellie hoe heet die andere lemon ook alweer? Vond je die milder of pittiger dan de lemon drop? Mellie had die naar de MTFD meegenomen oktober vorig jaar. Ik had er eentje geproefd, puntje was niet pittig, maar hoe verder naar boven, hoe pittiger. Uiteraard niet helemaal opgegeten. Quote Mijn Instagram: https://www.instagram.com/pronksparadise/
Lia56 Geplaatst: 25 augustus 2024 Geplaatst: 25 augustus 2024 Ik had Lemon drop van Arja... voor ons echt niet pittig. Kan zijn dat t verschilt per zaadjes? Deze staat buiten kan dat ook nog uitmaken? Quote
Mellie Geplaatst: 26 augustus 2024 Geplaatst: 26 augustus 2024 Ik had Lemon drop van Arja... voor ons echt niet pittig. Kan zijn dat t verschilt per zaadjes? Deze staat buiten kan dat ook nog uitmaken? Maakt zeker veel uit en vooral ook hoeveel zon een peper krijgt. De eerste pepers die afrijpen zijn altijd beduidend minder pittig dan de latere pepers die meer zonuren krijgen. En als de moederplant pittig was, zijn je zaden ook pittig. @acpronk ik had vorig jaar best veel pepers mee naar mtfd. Ik weet het niet meer. Hebben we daar nog foto’s van? 3 Quote
Rookie Geplaatst: 26 augustus 2024 Geplaatst: 26 augustus 2024 @Arjaals je echt een heel milde peper zoekt, moet je eens naar de Espelette kijken. Ik kan helemaal niet tegen hete pepers, maar deze is één van de mildste, ik vind hem erg lekker. 2 Quote
Mai Pensato Geplaatst: 26 augustus 2024 Geplaatst: 26 augustus 2024 3 uren geleden, Rookie zei: een heel milde peper zoekt, @Arja Anaheim is ook een aanrader, ziet er uit als een rode sweetpoint maar heeft net een beetje pit. Sco waarde is volgens mij iets tussen 500-1000. Valt hier al 4-5 jaar erg in de smaak 3 Quote gefascineerd door alles wat groeit en bloeit 3.000 m2 tuinplezier - siertuin - kasje - groenten - fruit moderne kweektechnieken - hydroponics https://www.instagram.com/maipensatogardening/
Dahli Geplaatst: 29 augustus 2024 Geplaatst: 29 augustus 2024 Even een vraagje aan de peperdrogers/chilipoeder-makers: zijn pepers ook nadat ze zijn ingevroren nog geschikt om te drogen voor dit doel? Ik heb niet zoveel planten en er zijn daardoor niet genoeg pepers tegelijk rijp om te drogen. Dus vries ik ze in, ook om later in het seizoen mee te koken. Ingevroren pepers vind ik altijd wat ‘nattiger’ dan verse, vandaar de vraag. Dank alvast! Quote
Arja Geplaatst: 29 augustus 2024 Geplaatst: 29 augustus 2024 Waarom zou je ze eerst invriezen en dan nog willen drogen? Het is juist nu goed weer om te drogen. Quote
Dahli Geplaatst: 29 augustus 2024 Geplaatst: 29 augustus 2024 Omdat ik niet de droger ga aanzetten voor 4 pepers. 😊 Quote
Arja Geplaatst: 29 augustus 2024 Geplaatst: 29 augustus 2024 Aha, de droger. Snap ik. Ik dacht aan zomer, buiten, zon. Quote
Rookie Geplaatst: 29 augustus 2024 Geplaatst: 29 augustus 2024 Ze zullen er iets langer over doen om te drogen, maar diepgevroren groente in de droger doen gaat prima, is mijn ervaring. 2 Quote
Dahli Geplaatst: 29 augustus 2024 Geplaatst: 29 augustus 2024 4 uren geleden, Arja zei: dacht aan zomer, buiten, zon. Dat is natuurlijk ook een optie. Zie net dat het de komende drie dagen droog blijft met als klapper 30 graden op zondag. Zal de rijpe pepers van het weekend eens in de zon leggen. Heb ik er in ieder geval een paar 😃. Quote
henkg Geplaatst: 30 augustus 2024 Geplaatst: 30 augustus 2024 Opsparen in de vriezer, dat doe ik ook. Dan hoeft de voedseldroger maar één keer aan. Drogen na invriezen gaat prima. Duurt wel langer. Eerst aan de lucht laten ontdooien. Buiten, op een zonnige, warme en winderige dag: gratis energie. Daarna, vóór het echte drogen, kun je de nog soppige pepers makkelijk opensnijden en de zaden eruit schrapen, met b.v. een theelepeltje. Kiemen die zaden dan nog? Ja, mits de pepers rijp geoogst zijn. Als je tussentijds steeds een paar pepers droogt en opbergt, om daar later peperpoeder van te malen: ze trekken toch wat vocht aan. Dat wordt een beetje plakkerig in je koffiemolentje. Even nadrogen is aan te bevelen. (En dank voor het wakker schudden: zeer binnenkort ga ik maar eens een ingevroren pondje Cayenne en een half pondje Madame Jeanette drogen. Van seizoen 2023.) 3 1 Quote 2025_teeltlijst (.xlsx)
woldistel Geplaatst: 31 augustus 2024 Geplaatst: 31 augustus 2024 De grootste peper (zegt internet) Numex Big Jim zet eindelijk de sokken erin. Slakken zijn er ook weer fan van 😒 5 Quote
Polly168 Geplaatst: 31 augustus 2024 Geplaatst: 31 augustus 2024 Hier ook al wat mogen oogsten. Liggen nu in de koelkast. Dinsdag ga ik ze drogen. Ik heb helemaal geen last van slakken gehad. Houten stellage werkt blijkbaar perfect tegen slakkenvraat. 6 Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.