Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Bonen snoeien/toppen?


Miriam66

Recommended Posts

Ik lees overal wat anders. Moet ik bonen( sperziebonen,snijbonen,peultjes) toppen of snoeien? Ik heb ergens gelezen dat als de bonen de juiste hoogte hebben bereikt, je de overhangende takken moet snoeien, dit zou de produktie bevorderen. Kan iemand mij vertelllen wat het beste is ?

En dan heb ik nog een vraagje, ik had vorig jaar een behoorlijk wat sperziebonen (voor 2 personen dan he Maar de onderste bladeren werden geel en daar zitten dan ook geen bonen. De bonen zaten alleen bovenin. Mijn peultjes dit jaar gaan waarschijnlijk hetzelfde beeld geven.

Link to comment
Share on other sites

De Tuinboon is bij mij de enige bonensoort die getopt wordt vanwege het voorkomen van luizen. De bonen die jij bedoelt, laat ik gewoon doorgroeien. Op zich is het wel logisch gedacht dat wanneer een hoge staakboon een bepaalde lengte bereikt heeft, om die te toppen. De energie van de plant kan zich dan concentreren op de vruchtvorming van het bestaande deel i.p.v. het uitbreiden van de lengte. Ik laat ze meestal lekker "verwilderen".

 

Jouw vraag over het vergelen van bladeren: elke bonenplant heeft nieuwe aanwas van boven en sterft (vergeelt) langzamerhand van onder af. Soms komen er aan de onderkant weer nieuwe scheuten die gaan bloeien. Toevallig vertelde mijn vader dat hij gemerkt had dat de bonen die in de buurt van hoge zonnebloemen stonden, alleen bloeiden en vrucht droegen aan de bovenkant van de staak. Wie weet stonden er bij jou ook planten in de buurt die de bonen niet erg waarderen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...