Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Wij hebben in onze "nieuwe" moestuin ook een aantal oudere rabarberplanten staan, hoe oud weten we niet. De voormalige bewoner is helaas overleden en zijn zus ook, dus kunnen het niet navragen.

het zijn een vijf-zestal stronken behoorlijk dicht op elkaar. Hoe moet ik die pollen/stronken dan splitsen? gewoon de bats er in slaan? Of eerst opgraven en dan splitsen? En wanneer doe je dat het best?

Trotse moeder van 2 puberdochters en semi-beginnend moestuinierster.

  • 1 maand later ...
Geplaatst: (aangepast)

We gaan een bed maken voor de rabarber.

Nu heb ik keuze uit twee plaatsen: op het zuidzuidwesten en op het westzuidwesten.

Het westzuidwesten krijgt dus iets minder lang zon, maar zou dat een bezwaar zijn?

Ik denk vanaf een uur of twee tot zonsondergang.

De voorkeur gaat eigenlijk uit naar die laatste plek.

 

aangepast door Rookie
Geplaatst:

In ons stukje grond komt op een hele onhandige plek een rabarber op. Aangezien flink wat van mijn rabarber het loodje heeft gelegd, zou ik deze graag redden. Maar hij kan daar echt niet blijven staan. Kan ik hem gewoon uitscheppen en verplaatsen - dat hij het overleeft bedoel ik? Het blijft de komende twee weken boven nul volgens de voorspellingen. Eventueel kan ik hem nog afdekken met wat vliesdoek. 

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

Geplaatst:

Ja, heb ik met de mijne vandaag ook net gedaan. Stonden al jaren op dezelfde plek, maar ik wil daar eigenlijk andere groenten gaan kweken, dus ze zijn verhuist naar een plek met wat meer schaduw. Ik heb twee stukken laten zitten, die hebben nu een emmer op de kop zodat ik eindelijk eens rabarber ga forceren. Dat zat al jaaaaren in de planning, maar ik vergeet telkens om dat op tijd te doen. Daarna rooi ik ze en gaan ze op de compost.

 

Afhankelijk van de leeftijd, zit er in de wortelknol heel veel reservevoedsel voor de plant. Ruim uitsteken ten grootte van een emmer ofzo. Als er een stuk afbreekt is geen probleem, kun je gewoon in de grond laten zitten. Als er geen groeipunt op zit, vergaat ie vanzelf.

Of je rooit het, snijdt het in stukken en droogt het om te gebruiken als verfplant.

  • Like 2
Geplaatst:
Op 23-2-2025 om 16:28, woldistel zei:

Of je rooit het, snijdt het in stukken en droogt het om te gebruiken als verfplant.

Dat is nieuw voor mij, dank voor de tip! Ik heb de opgegraven wortel gesplitst en twee stukken herplant vandaag, maar er zijn flink wat dunne wortels van afgebroken. Daar kan ik misschien wel wat mee experimenteren. 

  • Like 1

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

  • 1 maand later ...
Geplaatst:

@Jorieke123 ik zag je prachtige rabarber in het oogst topic. Wat een lange stelen! Heb die ze in een kasje staan, op een andere warme plek of is het een speciaal vroeg soort? Bij mij zijn de stelen maximaal 12 cm. Ik ben dus heel benieuwd hoe je al zo vroeg zulke mooie rabarber krijgt. 

A weed is a plant that has mastered every survival skill, except for learning how to grow in rows. - Doug Larson

Geplaatst:

De mijne is ook zo vroeg, ik kan nu ook al oogsten. Doe ik morgen, dan kan ik zaterdag wat meebrengen voor Rookie en Jet. 

  • Like 1
Geplaatst:

Mijn rabarberwortels die ik te drogen had gelegd, was ik vergeten uit te spreiden. Gevolg: schimmel. Ik heb de wortels fijngeknipt voor de composthoop. Maar kijk nou wat een práchtige binnenkant. 
 

IMG_3104.thumb.jpeg.25d9c2661fe5ebf6089b86aa3573a4cb.jpeg

  • Like 1

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

Geplaatst:

Dank je wel @Jorieke123. Op de een of andere manier had ik je antwoord gemist. Wij oogsten vandaag een minimaaltje. Op de foto lijkt het nog heel wat (de langste steel was denk ik 20 cm, de rest allemaal heel veel korter). Hahah, er moesten nog twee appels bij en een heleboel kruimels voor een heerlijk toetje voor vier. 

 

IMG_1876.thumb.JPEG.0c41b1a34f33de2f25c4b46b057962f1.JPEG

  • Like 2

A weed is a plant that has mastered every survival skill, except for learning how to grow in rows. - Doug Larson

Geplaatst:

De lengte van de stelen ligt ook aan het soort dat je kweekt. De ene rabarbersoort groeit veel sneller dan de ander. Ik heb Red Champagne en Holsteiner blut die groeien tot enorme planten terwijl frambozenrood, Jordbear en de Ruby Jack veel kleinere planten geeft. De Ruby Jack geeft ook korte dikke stelen (20-25 cm), veel lagere opbrengst maar wel mooi rood van kleur. Frambozenrood heeft het bij mij nooit goed gedaan en is inmiddels overleden....

Als je je oogst dus niet goed vind, kun je eens een ander soort overwegen.

 

  • Like 1
Geplaatst:

Dank voor je uitleg, dat weet ik hoor. Maar ik vond de stelen van Jorieke al zo ontzettend lang. Dus ik was nieuwsgierig. 

Ik heb geen idee welk soort we hebben. Deze planten stonden hier al in de tuin toen we het huis kochten. Ze zijn erg lekker en ook best heel rood, dus ik ben er best tevreden mee. Alleen niet zo vroeg dus. 

  • Like 1

A weed is a plant that has mastered every survival skill, except for learning how to grow in rows. - Doug Larson

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...