Jump to content

svvoorden

Members
 • Posts

  181
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Woerden
 1. Ik zou alles gewoon maaien en dan afdekken met karton, zeil, worteldoek o.i.d. tot de winter. In het najaar dit eraf halen en omspitten met een spitvork waarbij je alle kweekgras en andere wortel onkruiden zoveel mogelijk weghaalt. Voordeel hiervan is dat op het moment dat je gaat spitten alle planten al weg zijn en je dus geen last hebt hiervan. Na het spitten kun je dan verder zoals je dat wilt. Afdekken met karton en een mulchlaag erop of wat je maar wilt... Ik denk dat als je niet spit, je veel last gaat hebben met de vele kweekgraswortels die nog in de grond zitten en door je karton heen gaan groeien binnen de kortste keren. Kweekgras kun je wel helemaal kwijt raken, i.t.t. heermoes, dat veel dieper wortelt. Een goede benzinemaaier komt komt hier nog wel doorheen..... Succes!
 2. Een beetje late reactie maar ik zie duidelijk een miljoenpoot zitten op het aangevreten stuk. Ik ben toevallig aan het zoeken naar een manier om deze te bestrijden omdat er in mijn kas een heleboel zitten en al mijn jonge plantjes dood gaan in de volle grond. Vorig jaar zaten ze ook in de aardappels, allemaal kleine gaatje erin en nu gaan ook mijn grote andavieplanten eraan. Ik denk dat aan de vraat dat het best miljoenpoten kunnen zijn, maar dan zouden er meer dan 1 bij de wortel moeten zitten. Ik heb alleen gezien dat je ze met aaltjes kun bestrijden.
 3. Als je structureel wilt ophogen kun je dat het beste doen met gewone zwarte grond. Compost en tuinaarde zijn vooral organisch en zullen de bodem wel verbeteren maar in de tijd zak je die 5 cm weer naar beneden. Als je de grond alleen maar wil verbeteren dan is compost een betere optie.
 4. Bij ons ook altijd spannend in de kas. Ik dek meestal de gezaaide gedeeltes af met glasplaten, omgekeerde bakken of fijn gaas zodat ze er niet makkelijk bij kunnen. Meestal gaat het dan wel goed. Als je niet afdekt heb je veel kans dat al je zaad weg is. Heb toevallig zondag gezaaid en je zult kunnen zien waar mijn spinazie gezaaid is.
 5. Mesten met compost, koemestkorrels of kunstmest moet je zeker doen, ook gedurende het jaar. Daarnaast kun je voor bepaalde gewassen met gericht bemesten. Wat in een kas vaak het geval is, is dat er voornamelijk als hoofdteelt tomaten, pepers, parika's en komkommers gekweekt worden, en dit gebeurd ieder jaar weer waardoor vruchtwisseling lastig is. Hierdoor krijgen de planten last van bodemaaltjes en andere ziektes waardoor de planten zwakker zijn en minder opbrengen. Zelf schuif ik wel iets met de planten maar niet voldoende voor een vruchtwisseling van 4-6 jaar. Vorig jaar heb ik daarom mijn hele kas 2 spaden diep leeg gegraven en opnieuw gevuld met tuinaarde en potgrond. Uiteraard kun je hier ook gewone aarde in stoppen en deze bemesten.
 6. Ik zou ze gewoon nog even lekker laten staan. Als ze een ziekte als knolvoet zouden hebben, stonden ze er niet zo mooi bij. Komende jaren uiteraard geen kolen meer op zit stuk, maar dat begrijp wel wel neem ik aan.
 7. Hier ook veel last van ratten en met name in mijn kas, vorige jaten nooit last van gehad. Ze vreten de paprika's en tomaten van de planten aan of halen ze eraf en slepen ze mee een gang in. Grotere gangen dan de woelmuizen waar ik normaal last van heb. Wat netten betreft, volgens mij houd je daar geen muis of rat mee tegen, die knagen er doorheen en gebruiken het nog om hun nest mee te bekleden. Je heb ook vogelvriendelijke netten. De goedekope zwarte netten hebben grof gaas en daar kunnen ze in verstrikt raken, zelf gebruik ik wit steigernet dat vrij veel licht doorlaat en ik heb nog nooit een dode vogels aangetroffen onder mijn netten. Wat de ratten betreft komen er deze week vallen in mijn kas en degene die ik vang leven niet veel langer meer. Ergens anders neerzetten is ook niet erg sociaal gezien de overlast die ratten op veel plaatsen geven. Ik heb zelf het idee dat je met Bokashi ipv een normale composthoop niet de ratten kwijt zult raken aangezien die echte opportunisten zijn en al snel iets te eten vinden. Succes
 8. Volgens mij beginnen de kooltjes al te vormen, maar ik vind de rest van de bladeren ook niet echt groot, ik zou eerder bijmesten dan minderen en wellicht wat kalk geven, daar houden kolen wel van en knolvoet doet het juist beter op zuurdere grond en heeft een hekel aan kalk. Wellicht dat het ook komt omdat de wortels niet verder horizontaal kunnen groeien door de emmer, misschien gewoon zonder emmer uitplanten. Heb je al last van knolvoet in de grond? Verder geduld hebben en goed water geven.
 9. Waarschijnlijk hangen ze niet zo ver boven de grond en ik zou gokken dat het muizen zijn. Mijn tomaten zien er ook regelmatig uit zoals deze. Soms een klein stukje eruit en soms de halve tomaat weg gegeten. De tomaten die hoger in de plant hangen zijn meestal gelukkig veilig. Lastig om wat aan te doen behalve vergif of vallen zetten. dat eerste wil ik niet en met een val schiet het ook niet echt op gezien het aantal woelmuizen op het complex.....
 10. Ik geef met deze droogte 1 keer in de week water met de pomp en die sproeit mijn hele tuin zodat het weer goed nat is. Ik laat hem 2 uur aan staan en dan verplaats ik hem. Ik denk dat alle planten met deze droogte water nodig hebben, ondanks dat wij op kleigrond zitten. Ik heb bij een aardappelplant gegraven en rond de kleine aardappels was het echt kurkdroog. Bomen e.d. hoeven bij ons geen water want het grondwater zit ook nu nog op 50 cm diepte. Als je nu kiest voor geen water geven voor wat voor reden dan ook dan krijg je zoals eerder gezegd een kleinere oogst of helemaal geen oogst en dat vind ik zonde van mijn werk. Daarnaast is het zo dat ze ook voor de komende 2 weken geen neerslag voorspellen en wel hoge temperaturen en met een straffe wind zoals de afgelopen dagen verdampt er erg veel vocht dus wordt het alleen erger de komende week. Succes!
 11. De kleur van de bladeren is vreemd, wellicht dat de voeding in de bodem niet optimaal is. Pompoenen zijn echte veelvraten. Staan ze er al lang in? Meeldauw lijkt me sterk met dit droge weer, dat is meer iets als het iedere keer regent en de planten nat blijven in combinatie met kouder weer. Meeldauw in courgettes en pompoenen heb je meestal later in de zomer als de groeikracht uit de plant gaan. Ik zou de planten en keer goed bijmesten en veel water geven en afwachten hoe de nieuwe bladeren eruit gaan zien. Ik heb dit niet eerder bij mijn pompoenen gezien. Zelf heb ik ook zaad gehaald uit gekochte pompoen en dat gaat doorgaans goed omdat ze vaak een heel veld met dezelfde soort hebben liggen. Uit eigen pompoenen haal ik nooit zaden.
 12. Misschien een foto van de schade? Woelmuizen zou ik denken maar ik weet niet of die bij jullie ook zitten. Anders andere knaagdieren. Die vreten zowel aan de vruchten als aan de wortels. Als het woelmuizen zijn dan heb je meestal ook dat de grond kleine hoopjes laat zien en lopen er gangen onder je tuin. Waar de plant eruit is kun je vaak met je vingers voelen dat er een gang zit. Er zijn er dit jaar erg veel, op mijn tuin zie ik erg veel hopen en activiteit maar de schade valt tot nu toe mee. Slakkenvraat kun je duidelijk onderscheiden van vraat door knaagdieren.
 13. De planten zijn inderdaad prima maar je kunt aan de lichte kleur goed zien dat de voeding in de potjes op is. Snel naar een grote pot of volle grond of water geven met meststoffen erin.
 14. Wat mij opvalt is dat tussen mijn capucijners er altijd meerdere planten zijn die groene peulen hebben i.p.v. paarse peulen. Ook nu ik weer nieuw zaad gekocht heb. Waarschijnlijk kunnen ze de eigenschap paars te worden verliezen en als je dan verder gaat met zaad uit een groene peul zullen ze waarschijnlijk allemaal groen zijn. Of ze hetzelfde smaken weet ik niet want ze gaan gewoon door elkaar heen. Gewoon oogsten als je graag paarse wilt gewoon een keer een nieuw zakje kopen. Het plukt wel makkelijker met die donkere peulen.
 15. Ik had die beestjes dit jaar ook in mijn capucijners, is het eerste jaar dat ik deze gezien heb. Gelukkig hier maar een klein deel van de peulen aangetast. De erwten moet ik nog plukken, dus ik hoop dat het meevalt. Ik vroeg me al af wat voor beestje het was.
×
×
 • Create New...