Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Al anderhalf jaar bezig om boerenkool te laten groeien en ze komen niet vaker dan 1 mager steeltje. 3 Plantjes gekregen van @Rookie die waren toen net aangetast, zat o.a. de luis en die had ik helemaal behandeld door veel water spuiten en nakijken op slakjes en die waren helemaal opgeknapt. Zo blij! Maar de laatste weken zaten er steeds gele blaadjes aan en die verwijderd, maar hij zat de laatste week ook vol gaten in mijn bladeren.

Toen heb ik de 3 planten maar geoogst en de kool geblancheerd. Moet je zien wat ik erover heb gehouden. Ik zie bij iedereen altijd van die grote kroppen.

Vanavond om 9.00 uur met mijn koplamp naar buiten, ik kon het nog moeilijk zien, want had geen 2e lamp bij mij. Ik wou net de gordijntjes weer sluiten, totdat ik de dader zag zitten.
Ja, als je weet dat slakken 6 jaar kunnen houden, die verstoppen zich dan in de aarde. Ik heb zijn kerstmaal weggehaald.

 

20241216_121945.thumb.jpg.a66bb43d16558588afa3f7ee19cb8b08.jpg

 

20241216_122427.thumb.jpg.73bdad8fc215afe375b8bcde401886f1.jpg

 

20241216_201210.jpg

 

20241217_204725.thumb.jpg.271cffe3e1cc90cef89334fd607cb2e7.jpg

 

20241217_204748.thumb.jpg.ff430bf03ae35ef1cd920589b0409e75.jpg

 

 

  • Like 3
Geplaatst:
5 uren geleden, Rookie zei:

luis

Ik weet niet zeker meer of het luis was, maar in ieder geval zaten ze wel onder de beestjes en waren heel goed opgeknapt. Was er zo blij mee! Totdat toch weer een slak half december eraan begon te eten. Volgend seizoen begin ik in maart al slakkenkorrels te gooien, want ik heb niet zo'n speciale kolenbak als jij waar echt niets in kan komen, tenzij het al in de aarde zat in de emmer natuurlijk. Maar dat blijft altijd beperkt.

  • Like 2
Geplaatst:

Bij mij zijn de paarse boerenkooltjes niet veel groter als bij jouw @Petrasmoestuin. Dus volgend jaar nog vroeger voor gaan zaaien. Had ik dit jaar ook gedaan, maar die werden steeds opgegeten door slakken als een net opkwamen. Hopelijk komend seizoen beter. Ik ga het in de lente weer oogsten en in een quiche verwerken, samen met andere groenten. Ooit gaat het ons lukken. 

  • Like 1
Geplaatst:

Mijn boerenkool lukt ook vaak niet. Heb ook last van kluizen, rupsen (maar die mogen, want de vlinders zijn ook mooi) en slakken. Ik probeer het elk jaar en wanneer het lukt is het meegenomen, en wanneer het mislukt heb ik pech. Het is niet anders.

  • Like 3
Geplaatst:

Hier was het ook grotendeels mislukt: Knolvoet in de gekregen plantjes.

 Maar als ik jouw plantjes zie denk ik : Of veel te laat gezaaid of geen eten en drinken gehad heel de zomer.

Wat slakjes, rupsjes, witte vliegjes of luisjes moeten ze op een gegeven moment wel doorheen groeien, dat hoort er ook wel bij

 

  • Like 3
Geplaatst: (aangepast)
4 uren geleden, Patrijs zei:

geen eten en drinken gehad

Geen van beiden @Patrijs  3 Plantjes gekregen van mijn vriendin op 7 augustus. Echter stonden ze toen op een plaats waar ze geen zon kregen. 18 September verplaatst naar een andere plek, met Ikea gordijnen erover en ze hebben ook voeding gekregen. Ging heel goed trouwens, dit is een foto van 5 november, ze bloeiden helemaal op, maar daarna weer bergafwaarts. Op 12 november vond ik o.a. een vette rups.
Maar mijn Paarse boerenkool  @Gitta, dat is helemaal een ramp. Die kwamen helemaal niet op. Hierbij ook wat fotos van 2023. Die van dit jaar heb ik niet eens genomen, dat was helemaal niets.

20241105_162410.jpg

 

20241112_153814 en een zwarte .jpg

 

20230927_170101.jpg

 

20231003_173955 kraag.jpg

 

20231210_152016.jpg

aangepast door Petrasmoestuin
  • Like 2
Geplaatst:

Denk toch echt dat die boerenkool meer ruimte en meer mest nodig heeft en graag in de volle grond staat.

Daar staan ze dan ook graag minstens op 1 per vierkante halve meter (of zelfs met meer afstand).

Dus het lijkt erop dat ze zich aan de ruimte en de beschikbare voeding hebben aangepast.

Kolen hebben echt een grote mestbehoefte.

 

Heb trouwens zelf geen ervaring met jullie afwijkende vierkantemoestuinmetersregels. Maar de diepte en afstand in die bakjes van de foto lijkt me absoluut niet genoeg voor een normale boerenkooloogst.

 

Dus voor volgend jaar: Op zoek naar echte mest, paardemest bijvoorbeeld.

  • Like 1
Geplaatst: (aangepast)
53 minuten geleden, Erny zei:

vierkante halve meter

Dank je wel Erny.
Ik heb al die rasters uit de bakken gehaald, die gebruik ik niet meer. Daar blijft ook alle vocht (dus mos) onder zitten. En ik meet zelf wel af als ik er wat in zet. Dus geen MM-gedachte meer. 😊
Ik zet nooit meer kolen in deze tafels, hoewel koolrabi en de spruit het fantastisch deden. Daar keek ik dan weer van op. Want ook daar komen slakken, koolwitjes en andere beestjes in die in mijn tuin rondlopen. Vorig jaar en begin van het jaar heb ik het wel geprobeerd, maar dat is echt een fiasco, net als broccoli.
De laatste keer heb ik het in een speciebak gezet met een afmeting 70 x 45 x 30 cm. En ik weet dat ik er beter 2 in had kunnen zetten, maar ik dacht: voordat ze groot worden, haal ik er zoveel mogelijk bladeren van af, zoals nu dus, maar er werd al weer van gegeten. En vliegen kunnen er niet gemakkelijk bij, want er zitten gordijnen over.
In de grond zet ik niets neer. Wij hebben mollen, muizen en heeeeel veel duiven en kraaien. Dus van alle kanten worden mijn groente gepakt. En mest zo in de grond? Ik denk dat mijn hond dat ook lekker vindt. Tenminste een van mijn vorige honden wel hahaha. 

aangepast door Petrasmoestuin
  • 3 maanden later ...
Geplaatst: (aangepast)

Ik zit ook al een tijdje op de MM sekte community. Iedereen doet er of de MM manier heilig is. Tomaten buiten in de volle grond... Bakjes waarbij je de grond jaar in jaar uit kunt blijven gebruiken beweren ze. Alleen beetje mest en het is weer ok... Ik vroeg me al enige tijd af hoelang dat goed gaat. Het is vooral een gigantisch verdienmodel met zwaar overprijsde producten. Daarnaast heb ik ook vaak boerenkool geprobeerd maar dat mislukt altijd zonder bescherming. En ik eet echt geen boerenkool meer die vol met beesten zit. In het blad zie je al die eitjes ook niet zitten en het schoonmaken kost zoveel tijd dat je beter biologische boerenkool in de winkel kan kopen. 

aangepast door sygys
  • Like 4
Geplaatst:

Ik kweek al een paar jaar mijn boerenkolen in emmers, die in mijn kolenbak staan, onder gaas.

Al mijn kolen staan daar in.

Ik weet niet of het aan het soort ligt, maar ik heb elk jaar een prachtige opbrengst en de planten doen het prima.

Het heet "Kale dwarf green curled"

Hij komt bij Kweek.be vandaan.

Twee planten zorgen voor een regelmatige opbrengst door de winter heen.

 

  • Like 1
  • Thanks 1
Geplaatst:
11 minuten geleden, sygys zei:

Bakjes waarbij je de grond jaar in jaar uit kunt blijven gebruiken beweren ze. Alleen beetje mest en het is weer ok...

Bedoel je die grote moestuin bakken? Ik neem aan dat ze het wel weer aanvullen met compost of potgrond het nieuwe seizoen.
Heb ook al 5 jaar de zelfde potten met potgrond waar ik elk jaar weer de peper in poot. Ook alleen aanvullen met potgrond en voeding.

  • Like 2
Geplaatst:
22 minuten geleden, Rookie zei:

Kale dwarf green curled"

Die gingen bij mij 2 maanden geleden opeens groeien en daar heb ik dan van gegeten. Maar vorig jaar groeide hij niet erg hard. Maar jij eet er dan een aantal keren van? Ik was al blij dat ik deze 3 kolen kon oogsten, maar was 1 maaltijd dus. Maar ik wil deze weleens gaan proberen te zaaien, volgend jaar dan, als ik niet zo veel knoflook en uien heb.

  • Like 3
Geplaatst: (aangepast)

Nee @rorror geen compost, stel je voor dat iemand gratis voeding kan maken.  Nee, daarvoor heb je een doosje MM plantfood nodig. 

 

 

Een goede basisgrond kan je eindeloos gebruiken door jaarlijks compost toe te voegen. Bij dat doosje voeding vraag ik mij ook af hoe lang dat goed gaat. Het zou kunnen verklaren waarom de boerenkool van Petra zo klein bleef al kunnen we dat helaas niet 1 op 1 vergelijken met een compost gevoede boerenkoolplantje. 

aangepast door loes
  • Like 2
Geplaatst: (aangepast)

https://makkelijkemoestuin.nl/shop/grond-en-voeding/makkelijke-moestuin-voeding-1kg

Ik vind het oprecht jammer hoe commercieel de MM is geworden. Dat was 10jaar geleden niet zo, toen was het een Nederlandse variant van de SFG met een schepje compost na elke oogst en voor het seizoen de gehele bak aanvullen met compost. Dat is wat ik 10jaar heb gedaan met mijn verhoogde bakken en waar ik nu met de vernieuwde tuin weer mee verder ga. 

aangepast door loes
  • Like 2
Geplaatst:

Nu al 11,95 euro? Wat een prijs zeg. Ik heb er nog een paar staan, daarna koop ik elders wat en ik heb vandaag b.v. de vloeibare gebruikt bij mijn knoflook en uien van Eco style.

  • Like 2
Geplaatst:

@sygys Met je eens wat betreft kritiekloze coMMunity. Zo jammer. Je kan ook de kritiek pareren als je uit kunt leggen waarom je iets doet. Maar ik heb er ook weer veel geleerd en ben er vaak geïnspireerd, eerlijk is eerlijk.

 

En tomaten buiten kweken kan wél hoor, ik doe het al jaren. En al die anderen ook.

En behalve mest is het de bedoeling dat je elk jaar ook mix toevoegt. Waar dus waarschijnlijk een hoog gehalte aan compost in zit en zo te zien ook ‘bruin’ materiaal; takjes, schors enz.

 

Zelf doe ik ook al 10 jaar hetzelfde als @loes: de oude, originele SFG mix steeds met liefst zelfgemaakte compost aanvullen. Gaat nog steeds prima. 
 

Op mijn balkon heb ik de nieuwe mix en ik weet het steeds aan wind en zon dat die zo uitdroogde. Maar gister had ik een mini omgespit die ik niet op mijn manier met compost behandeld had. Zó gortdroog! Zo weinig bufferend vermogen lijkt het. Nu voegen ze perliet toe en de mogelijkheid voor watercontainers. Zal misschien fantastisch werken, maar voorlopig voel ik mij nog geen proffesionele kweker, ik doe het liever circulair.

 

Wat betreft boerenkool @Petrasmoestuin: ik heb alleen ooit net zo’n klein kooltje gekweekt als jij. Maar ik weet wel waarom. Ik had te weinig ruimte gegeven en mijn tuin heeft in de winter nauwelijks zon.

Dus heb ik geen ervaring. Maar ik kan me wel voorstellen dat bij jou hetzelfde aan de hand was. Te kleine, ondiepe? bak. En je had dat gordijntje toch niet in de winter? Houdt ook wat zon tegen. Ik ben benieuwd of het je dit jaar gaat lukken!

 

En,… o, lange post 🫤, …. Maar ik vroeg me af hoe jij slakkenoverlast kunt hebben met veel mollen, muizen, duiven en kraaien. Het lijkt mij dat die balans weer goed kan komen als je de humuslaag goed verzorgt? (Grond zoveel mogelijk met rust laten, blad laten liggen, elk jaar wat compost)

Ik zag een filmpje van een Duitse vrouw die dat goed uitlegt, ik zal het zoeken.

 

  • Like 2

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...