Jump to content

Recommended Posts

Posted

Op mijn tomaten(de vrucht) zitten allemaal witte vlekjes, wie weet wat het is?

Er zijn zoveel dingen die belangrijk zijn in het leven, mijn tuin is daar een ding van.

  • 2 months later...
Posted

Lijkt me Botrytis. Heb je toevallig ook last van botryitus / grauwe schimmel op de tomaten of andere planten in de buurt / kas?

Posted

Bij botrytis (vruchtrot) zou er duidelijk sprake van een grijzig witte schimmel moeten zijn.

De vruchten zien er wat mij betreft veel te goed uit voor zo een heftige ziekte. Ik zelf heb het trouwens in al die jaren nog nooit meegemaakt op mijn tomaten.

Eerlijk gezegd denk ik aan iets veel onschuldiger.

Zeker als het maar aan een kant van de tomaten is denk ik meer aan "inbranden" van vochtdruppels door de zon.

Ik herken er verder geen ziekte/virus of bacterie in.

Posted

Klopt Jos maar een aantasting van de vruchtwand is anders dan een aantasting vanaf het kroontje (als invalspoort) of een aantasting van blad/stengel. Een aantasting van de vruchtwand zorgt blijkbaar (zie hieronder) voor een reactie die verdere groei van de schimmel op die plek onmogelijk maakt. Ik heb dezelfde symtomen dit jaar ook voor het eerst gehad op de black cherry tomaten, vandaar dat ik dit herkende.

 

In het engels noemen ze het ook wel ghost spot.

"White circular (halo) spots appear on the fruit and have been termed "ghost spots." These spots will persist and can appear on green, breaker, and mature fruit. As fruit ripens, the color of the halos changes from white to yellow. The "ghost-spot" symptom results from spore germination and penetration of the fruit, which is only susceptible to attack up to cherry size. As soon as the surface of the fruit is shiny, it is no longer susceptible. Penetration of the mycelium of Botrytis into the fruit produces a host reaction preventing any further growth of the mycelium and results in localization of the pathogen. The halo forms around the point of entry."

Tomato_gray_mold.jpg

509703.jpg

Posted

Helemaal gelijk op deze foto's is duidelijk te zien dat er iets mis is en zeker bij de groene tomaat.

Gelukkig ben ik er al die jaren nog niet tegenaan gelopen.

Posted

Grauwe schimmel heb ik nog niet echt gezien. Maar ik heb ook alleen nog wat sla, bieten en prei in de buurt staan. Als ik naar de foto's kijk zijn het inderdaad dezelfde vlekken. Niet opeten dus.

Vorig jaar had ik het overigens ook al.

Posted

Ik denk niet dat je doodgaat van een paar schimmel-achtige vlekjes op je tomaten.

Ik zou het omdraaien, als ze perfect zijn dan deugt het niet. Dan zijn ze tig keer gespoten en sla je al het vergif naar binnen zonder het te weten. Ik heb al vaker het voorbeeld aangehaald van de rode bietjes met slakvraat eraan, liever die dan waar ze niet aan hebben gezeten, die hebben een aantal stevige spuitbeurten gehad en die worden gekocht in de supermarkt.

Posted

Ik leef ook nog en heb om dat te vieren zojuist nog een paar liter tomatensap gemaakt.

Er zijn natuurlijk wel een paar schimmels die wel heel venijnig zijn...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...