Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Hallo!


Anita

Recommended Posts

Ik ben Anita en heb sinds dit jaar een start gemaakt met het kweken van groenten. Ik heb een achtertuin die helemaal betegeld was toen het mijn tuin werd, en dat is me te saai. Vorig jaar begonnen met hier en daar wat tegels eruit te halen, daar een kruidentuintje van gemaakt met gewoon de plantjes van de groentenafdeling in de supermarkt en die deden het al heel aardig.

Al gauw kon ik eigengemaakte kruidenboter met verse kruiden maken, en vooral ook bij het koken van rode pastasaus heb ik heel veel oregano en basilicum uit de tuin gehaald. En de peterselie en selderij zorgden voor heerlijke geuren in de keuken bij het trekken van bouillon.

 

Op een gegeven moment merkte ik wel dat de katten van de buren mijn kruidentuintje als bak gebruikten en toen vond ik het niet zo smakelijk meer.

Toch wil ik eetware dingen uit mijn achtertuin, ik wilde het zelfs uitbreiden en ben daarom begonnen de plantjes in bakken te laten groeien.

Hoge potten met kruiden, dit jaar: thijm, rozemarijn, bieslook, oregano, peterselie en selderij, munt. Verder nog een bak met lavendel.

Dan nog wat potten met kropsla en andijvie, (balkon)tomatenplant, peultjes, pompoen.

 

Ik zal wel wat aan mijn planning moeten doen. Ben zomaar op een moment begonnen met een bakje in de vensterbank, had op een gegeven moment veel te veel slazaadjes die waren opgekomen, en nu heb ik vorige week en deze week sla gegeten omdat ik bang was dat het zou doorschieten, en nu is het op... als ik het handig aanpak heb ik elke week twee kropjes en dat is prima. Nu zie ik hetzelfde gebeuren met de andijvie.

 

Over mijn pompoenplant maak ik me een beetje zorgen, er zitten bladeren aan die aan de onderkant vol zitten met zwarte beestjes (luis?)

Er zitten ook heel veel bloemen aan, moet ik er daar zoveel van weghalen tot alleen het aantal overblijft van hoeveel pompoenen ik uiteindelijk wil oogsten? Kan zo'n plant zo'n productie wel aan of blijven het dan pompoentjes in wording?

 

Omdat ik met zoveel onwetendheid/vragen zit, heb ik me hier aangemeld.

 

Groetjes,

Anita.

Link to comment
Share on other sites

Welkom Anita!

 

Wat leuk dat je zo veel plezier in de tuin (en daarna de keuken) hebt met je kruiden (en straks ook groenten!).

 

Om even op je pompoenen vraag terug te komen. Pompoen maakt, net als courgette bijvoorbeeld, mannelijke en vrouwelijke bloemen aan één plant. Dus niet alle bloemen worden vruchten, alleen de (bestoven) vrouwelijke bloemen!

 

Al doende leert men!

Leer van gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...