Jooze Posted August 13, 2012 Share Posted August 13, 2012 Hi allemaal, Ik heb best wat bieten, maar verder dan gekookte bietjes (vindt ik niet lekker), bietencarpaccio (wel lekker), bieten op zuur/ zoetzuur (nog niet geproefd, wel gemaakt) en bietensalade met aardappel en haring (beetje lekker). Ik ben benieuwd of jullie andere ideeën hebben, zowel gewoon om meteen te eten of in te maken. Kunnen bieten bv ingemaakt worden zonder op zuur te zetten? Quote Jooze Ik hou een blog bij zie; http://www.mijnmooiemoestuin.blogspot.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
thea Posted August 13, 2012 Share Posted August 13, 2012 Gisteren gegeten.Mijn zoon ook en die lust geen biet maar deze wel. Ik een schaal rauwe dunne plakjes biet daar op courgette /daarop boomspinazie/en daar op geraspte jonge kaas.En 8 min in de magnetron.En als het klaar is bloementjes goudsbloem.Klaar is kees eten maar. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
meekje Posted August 13, 2012 Share Posted August 13, 2012 Ovenschotel met bietjes en gehakt (kinderen zijn er meestal dol op) gekookte bietjescreme fraichegehakt1 uiaardappelpuree2 of 3 bananenpeper /zout Bietjes raspen en mengen met wat creme fraiche op smaak maken met zout en peper, Aardappelpuree maken. Het gehakt rul bakken met de (gesnipperde) ui. De bananen pellen en in plakjes snijden.Ovenschotel invetten en bietjes erin doen daarop plakjes banaan, dan het gehakt erover verdelen en daar bovenop de aardappelpuree. Het geheel in de oven zetten (25 minuten op 200 graden) --- Bietensoep (even googlelen) met stokbrood en kruidenboter is ook heerlijk! Quote Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen... Groetjes! Meekje Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted August 13, 2012 Share Posted August 13, 2012 Per persoon een biet schillen en in plakken,repen of blokken snijden. Aluminium pakjes rond de bietjes maken, aan de bovenkant nog even openhouden. Een half teentje knoflook boven de bietjes uitknijpen, er een theelepel balsamico per pakje en iets meer olijfolie bijgieten.(afhankelijk ook van de grote van de biet). Zout en peper erop. Bakken in een oven op 220..half uurtje, of misschien iets korter, je kunt een pakje even openmaken en er in prikken. Iedereen een pakje op zijn bord geven bij gekookte aardappels... Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arnoud Posted May 24, 2013 Share Posted May 24, 2013 Beetje erg late reactie,sorry hiervoor. Mijn moeder maakte vroeger een bietensalade,en zo maak ik het nu ook.Simpel,maar erg lekker,vind ik.... Men snijdt de gekookte bieten(niet te gaar) in dubbelstenen,snipper een(of twee,naar smaak) ui, of snij de ui in flinterdunne plakjes.Doe de bieten en ui(en) in een ruime schaal,en voeg naar smaak slasaus toe,doe dit in gedeeltes,en proef wat je lekker vind,slasaus kun je altijd nog meer toevoegen.Plaats de schaal in de koelkast,en na een uur heb je een heerlijke salade,te gebruiken bij de bbq,gekookte piepers,gebakken piepers,patat,rijst,...etc. etc..... Bij dit recept vind ik bieslook ook erg lekker,maar dat is persoonlijk. Gr.Arnoud Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Danuta Posted May 25, 2013 Share Posted May 25, 2013 Ik zou eerst beginnen met inmaakkruiden samen te stellen, altijd makkelijk dus ik zet hier even een recept daar voor neer en ook eentje om bietjes in te maken..) Inmaakkruiden. 2 kaneelstokjes grof gemalen1 EL mosterdzaad2 EL peperkorrels1 tl hele kruidnagels1 tl jeneverbes1 tl foelie grof verkruimeld1 tl dille zaadjes4 blaadjes laurier grof verkruimeld1 tl grove verkruimelde droge gember.Alles goed mixxen en in een afsluitbaar potje geven. Bietjes. Is goed voor ongeveer 6 potten van een halve liter. 2 kilo bietjes, net gaar en van vel etc ontdaan, gesneden in plakjes, wedges of blokjes naar smaak. Voor de vloeistof:575 ml witte azijn250 ml water250 ml Suiker (let op ML!) Alles in een pan geven.In een katoenenzakje of een stuk linnen doe 3 EL inmaakkruiden, bind dicht en geef dat in de pan erbij.Aan het koken brengen en nu zachtjes laten koken voor een kwartiertje. Weckketel voorverwarmen. Zakje uit nemen, bietjes in de vloeistof doen en weer aan de kook brengen... Nu de bietjes in de klaarstaande potten geven en de vloeistof er overheen schenken tot de bietjes onderstaan.Deksels opschroeven (schroefdeksels kunnen onder water geweckt worden, klemdeksels met rubberringen tot 2 derde of 3 vierde van de hoogte van de pot wecken) en meteen in de klaarstaande weckketel of pan geven en 30 minuten wecken. Dit is een spicy soort bietjes, ik vind dat lekker maar is niet ieders cup of tea ) De inmaakkruiden kunnen voor veel soorten ingemaakte en ingelegde groenten worden gebruikt, ingekookt in de vloeistof of gewoon los in de pot erbij om een intensere smaak te geven, maar wees voorzichtig, geeft men de kruiden erbij om erbij te laten dan reduceer de hoeveelheid. Deze kruiden voegen ook 'bewaarwaarde' toe aan het geheel aangezien een aantal antibacteriele eigenschappen hebben. Ik heb nog een recept voor inmaakkruiden maar die moet ik even opzoeken, die is een beetje 'hot' ) zijn trouwens verpakt in een leuk potje ook leuk om cadeau te geven aan mensen die graag zaken inmaken ) MVG Danuta (die echt aan eht werk moet) Quote MVG Danuta Link to comment Share on other sites More sharing options...
Danuta Posted May 25, 2013 Share Posted May 25, 2013 Nummer 2 inmaak kruiden:4 kaneelstokjes, grof verkruimeld (dit kun je doen door ze in een doek te geven en met een hamer zachtjes aan stukken te tikken.)1 stuk droge gember verkruimeld.2 EL Mosterdzaad2 TL pimentkorrels2 EL peperkorrels2 TL hele kruidnagels2 TL dillezaad2 TL korianderzaad2 TL foelie fijn verkruimeld8 laurierbladen grof verkruimeld1 droge hete chili, gesneden en verkruimeld, inclusief de zaden erbij. Goed vermengen en in een goed afsluitbagre pot geven. 1 TL is 5 ML, 1 EL is 15 ML. MVG Danuta Quote MVG Danuta Link to comment Share on other sites More sharing options...
Danuta Posted May 25, 2013 Share Posted May 25, 2013 En bieten kun je natuurlijk gewoon wecken zonder iets anders dan water en misschien wat zout en eventueel wat kruiden als je dat lekker vind........ MVG Danuta (was dat even vergeten te melden ) Quote MVG Danuta Link to comment Share on other sites More sharing options...
Heylane Posted May 25, 2013 Share Posted May 25, 2013 die geweckte bietjes, hoe lang moeten die trekken totdat ze lekker zijn? (dat recept met die spicy inmaakkruiden) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Danuta Posted May 25, 2013 Share Posted May 25, 2013 HI Heylane, ik zou ze toch minstens een week laten intrekken, zeker als je je bieten grof er in hebt gedaan...dan krijgt het kruid enzo de tijd om zijn werk te doen ) MVG Danuta Quote MVG Danuta Link to comment Share on other sites More sharing options...
greetje Posted May 25, 2013 Share Posted May 25, 2013 bietenstampot is ook heerlijkgekookte bieten raspen, uitje fijn of grof raspen, aardappel koken en bieten,ui er door stampen en daar vlees, vis of iets anders erbijlekker hoor! Quote kiezen voor helpende handen is delen in de praktijk!http://guppedup.blogspot.nl/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicolette Posted May 25, 2013 Share Posted May 25, 2013 ja bietenstamppot is hier een hit.. maar als je niet heel erg van bietjes houdt is het misschien niet handig om ze te kweken.je zou nog kunnen proberen baby beet tarte tarin250 gram bladerdeegklontje boter1 eetlepel koolzaadolie of olijfolie2 theeleples ciderazijn2 theelepels zachte bruine suikerongeveer 300 a 400 gram baby bietjes (groter dan een golf bal en niet groter dan een appel)zeezout en zwarte peper uit de moeln Voor de vineaigrette1 a 2 sjaolotjes, of 4 bosuitjes klein gesneden1 theelepel engelse mosterd1 eetlepel ciderazijn4 eetlepels koolzaadoliebeetje suikereen handje vol peterselie blaadjes fijn gesneden Verwarm de oven voor op 190 graden. Rol het bladerdeeg uit tot 5 mm dikte. Neem een pan die in de oven kan of een tarte tatin dish van ongeveer 20cm. Leg de pan op de bladerdeeg en snijdt een rondje uit ter grote van de pan. Doe er huishoudfolie omheen en plaat het in de koelkast.Smelt de boter met de olie in de pan en voeg de cider azijn, suiker en zout en peper toe, roer het goed door elkaar. Voeg dan de gehalveerde bietjes toe en roer deze goed. Je wilt dat de bietjes de bodem van de pan in zijn geheel bedekken, dus voeg extra toe indien nodig. Dek de pan af met aluminium folie en zet deze in de oven en rooster dit voor 30 tot 40 minuten totdat de bietjes gaar zijn. Neem de pan uit de oven en leg de bietjes netjes neer met de gesneden kant naar boven. Leg het bladerdeeg rondje over de bietjes en zorg dat de randjes netjes dicht geplakt zijn. Zet het terug in de oven en bak het geheel voor 20 minuten totdat de bladerdeeg gaar is en goudkleurig. Laat de tarte even koelen voor een minuut of 15, keer het daarna om op een groot bord. Alle sap die in de pan achterblijft giet je erover heen. Doe de ingrediënten voor vinaigrette in een pot met een schroefdeksel, voeg genoeg peper en zout toe en schudt om het goed te vermengen. Verdee dit over de tarte tarin en serveer. Je kan er nog verkruimelde feta over doen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted August 4, 2016 Share Posted August 4, 2016 Ik heb een emmer bieten en dat is nog maar het begin. Omdat ik al veel zoetzuur maak van andere groenten wil ik graag de bieten eens inmaken. Gewoon bieten, eventueel met kruiden maar zonder azijn en suiker. Nu schrijft Danuta wel ergens in dit topic dat dat kan, maar ik zou graag weten hoe: Moet er wel/geen zout in? Wel /geen water(Ik heb wel eens gehoord dat dat mogelijk zou moeten zijn)? Hoelang wecken? Blokjes, staafjes, plakjes, rasp? Rauw, gekookt, gepoft?Graag jullie ervaringen... Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobO Posted August 5, 2016 Share Posted August 5, 2016 wij koken ze voor, schillen, in plakken met iets zout in de weckpot en dan 30 min op 100 graden n de ovenals ze niet onder staan worden ze bruinig maar dat gaat weg als je ze weer gebruikt met een drupje wijnazijn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Old Rose Posted August 5, 2016 Share Posted August 5, 2016 Ook wij hebben dit jaar weer veel bieten. Ook gele bieten dit keer. Ik kook ze eerst gaar, dan vel eraf..i plakjes of blokjes zo in schone weckpotten. Kokent water erop en in de weckpan ...30 min op 100c. Dan zijn ze goed lang houdbaar en goed van smaak. Ik kan na opening ze voor vanalles gebruiken omdat er geen zout, suiker, kruiden oid in zit Quote ~ Waarom zou je kinderen wonderen gaan uitleggen terwijl je ze ook een tuin kunt laten aanleggen. ~ Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted August 5, 2016 Share Posted August 5, 2016 Dank je wel beiden!Gele bieten ik ook. Het is blijkbaar een mooi bietenjaar..ik heb alle variëteiten, rood gestreept, wit en geel in flinke knollen. Ik heb ondertussen ook veel op Franse sites gezocht,er wordt meestal water toegevoegd, alleen kookt men de bieten daar tijdens het steriliseren..gaan dus rauw in de pot. Sommigen doen ze in grote stukken met schil en schilt men de bieten na het openen van de pot. Dat lijkt mij niks.Vaak geschild en in kleine hele bietjes of staafjes/blokjes. Kooktijden tussen de 1.15 minuten/2 uur en ik heb bij een persoon zelfs 3 uur gezien. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted August 5, 2016 Share Posted August 5, 2016 Ondertussen staan de bietenpotten in de weck ketel. 6 potten met geraspte rode biet, kwart theelepeltje zout en een half blaadje laurier. Geen water.Dan enkele potten met bietjes di Chioggia in plakjes. kwart theelepeltje zout, een minigreepje dragon, halve theelepel suiker ( en de andere pot zonder suiker) half blaadje laurier en een eetlepel dragonazijn.Ik ga het op 100 graden wekken voor 5 kwartier. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Heylane Posted August 9, 2016 Share Posted August 9, 2016 Gaat dat goed, bietjes zonder water? Dat is nl de reden dat ik het nog niet geprobeerd heb. Het leek me zo'n drapperige bedoening worden. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted August 9, 2016 Share Posted August 9, 2016 Ik weet nog niet, het ziet er wel apart uit ( het waren ook witte en gele bieten, die worden sowieso niet mooi in zo`n pot met inmaak...) Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted July 24, 2018 Share Posted July 24, 2018 wij koken ze voor, schillen, in plakken met iets Rob kook je ze voor totdat ze gaar zijn? Ik heb weer aardig bieten te verwerken maar wil niks met zuur of suiker. Iemand nog een leuke/lekkere tip? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobO Posted July 24, 2018 Share Posted July 24, 2018 nee niet gaar, een minuut of 10, de 30 min in de oven doen de restwij doen alleen gewoon, voor de oudhollandse hap of een bieten stamppotjeverder zoet/zuur met dille , sorry Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.