Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

(Inmaak) recepten met Bieten


Jooze

Recommended Posts

Hi allemaal,

 

Ik heb best wat bieten, maar verder dan gekookte bietjes (vindt ik niet lekker), bietencarpaccio (wel lekker), bieten op zuur/ zoetzuur (nog niet geproefd, wel gemaakt) en bietensalade met aardappel en haring (beetje lekker).

 

Ik ben benieuwd of jullie andere ideeën hebben, zowel gewoon om meteen te eten of in te maken. Kunnen bieten bv ingemaakt worden zonder op zuur te zetten?

Jooze

 

Ik hou een blog bij zie; http://www.mijnmooiemoestuin.blogspot.com

Link to comment
Share on other sites

Gisteren gegeten.Mijn zoon ook en die lust geen biet maar deze wel.

 

Ik een schaal rauwe dunne plakjes biet daar op courgette /daarop boomspinazie/en daar op geraspte jonge kaas.En 8 min in de magnetron.En als het klaar is bloementjes goudsbloem.Klaar is kees eten maar.

http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.

Link to comment
Share on other sites

Ovenschotel met bietjes en gehakt (kinderen zijn er meestal dol op)

 

gekookte bietjes

creme fraiche

gehakt

1 ui

aardappelpuree

2 of 3 bananen

peper /zout

 

Bietjes raspen en mengen met wat creme fraiche op smaak maken met zout en peper, Aardappelpuree maken. Het gehakt rul bakken met de (gesnipperde) ui. De bananen pellen en in plakjes snijden.

Ovenschotel invetten en bietjes erin doen daarop plakjes banaan, dan het gehakt erover verdelen en daar bovenop de aardappelpuree. Het geheel in de oven zetten (25 minuten op 200 graden)

 

---

 

Bietensoep (even googlelen) met stokbrood en kruidenboter is ook heerlijk!

Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen...

 

Groetjes! Meekje

Link to comment
Share on other sites

Per persoon een biet schillen en in plakken,repen of blokken snijden. Aluminium pakjes rond de bietjes maken, aan de bovenkant nog even openhouden. Een half teentje knoflook boven de bietjes uitknijpen, er een theelepel balsamico per pakje en iets meer olijfolie bijgieten.(afhankelijk ook van de grote van de biet). Zout en peper erop. Bakken in een oven op 220..half uurtje, of misschien iets korter, je kunt een pakje even openmaken en er in prikken. Iedereen een pakje op zijn bord geven bij gekookte aardappels...

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Beetje erg late reactie,sorry hiervoor.

 

Mijn moeder maakte vroeger een bietensalade,en zo maak ik het nu ook.

Simpel,maar erg lekker,vind ik....

 

Men snijdt de gekookte bieten(niet te gaar) in dubbelstenen,

snipper een(of twee,naar smaak) ui, of snij de ui in flinterdunne plakjes.

Doe de bieten en ui(en) in een ruime schaal,en voeg naar smaak slasaus toe,

doe dit in gedeeltes,en proef wat je lekker vind,slasaus kun je altijd nog meer toevoegen.

Plaats de schaal in de koelkast,en na een uur heb je een heerlijke salade,

te gebruiken bij de bbq,gekookte piepers,gebakken piepers,patat,rijst,...etc. etc.....

 

 

Bij dit recept vind ik bieslook ook erg lekker,maar dat is persoonlijk.

 

Gr.Arnoud

Link to comment
Share on other sites

Ik zou eerst beginnen met inmaakkruiden samen te stellen, altijd makkelijk dus ik zet hier even een recept daar voor neer en ook eentje om bietjes in te maken..)

 

Inmaakkruiden.

 

2 kaneelstokjes grof gemalen

1 EL mosterdzaad

2 EL peperkorrels

1 tl hele kruidnagels

1 tl jeneverbes

1 tl foelie grof verkruimeld

1 tl dille zaadjes

4 blaadjes laurier grof verkruimeld

1 tl grove verkruimelde droge gember.

Alles goed mixxen en in een afsluitbaar potje geven.

 

Bietjes.

 

Is goed voor ongeveer 6 potten van een halve liter.

 

2 kilo bietjes, net gaar en van vel etc ontdaan, gesneden in plakjes, wedges of blokjes naar smaak.

 

 

 

Voor de vloeistof:

575 ml witte azijn

250 ml water

250 ml Suiker (let op ML!)

 

Alles in een pan geven.

In een katoenenzakje of een stuk linnen doe 3 EL inmaakkruiden, bind dicht en geef dat in de pan erbij.

Aan het koken brengen en nu zachtjes laten koken voor een kwartiertje.

 

Weckketel voorverwarmen.

 

Zakje uit nemen, bietjes in de vloeistof doen en weer aan de kook brengen...

 

Nu de bietjes in de klaarstaande potten geven en de vloeistof er overheen schenken tot de bietjes onderstaan.

Deksels opschroeven (schroefdeksels kunnen onder water geweckt worden, klemdeksels met rubberringen tot 2 derde of 3 vierde van de hoogte van de pot wecken) en meteen in de klaarstaande weckketel of pan geven en 30 minuten wecken.

 

Dit is een spicy soort bietjes, ik vind dat lekker maar is niet ieders cup of tea )

 

De inmaakkruiden kunnen voor veel soorten ingemaakte en ingelegde groenten worden gebruikt, ingekookt in de vloeistof of gewoon los in de pot erbij om een intensere smaak te geven, maar wees voorzichtig, geeft men de kruiden erbij om erbij te laten dan reduceer de hoeveelheid. Deze kruiden voegen ook 'bewaarwaarde' toe aan het geheel aangezien een aantal antibacteriele eigenschappen hebben.

 

Ik heb nog een recept voor inmaakkruiden maar die moet ik even opzoeken, die is een beetje 'hot' ) zijn trouwens verpakt in een leuk potje ook leuk om cadeau te geven aan mensen die graag zaken inmaken )

 

 

MVG

 

 

Danuta (die echt aan eht werk moet)

MVG

 

Danuta

Link to comment
Share on other sites

Nummer 2 inmaak kruiden:

4 kaneelstokjes, grof verkruimeld (dit kun je doen door ze in een doek te geven en met een hamer zachtjes aan stukken te tikken.)

1 stuk droge gember verkruimeld.

2 EL Mosterdzaad

2 TL pimentkorrels

2 EL peperkorrels

2 TL hele kruidnagels

2 TL dillezaad

2 TL korianderzaad

2 TL foelie fijn verkruimeld

8 laurierbladen grof verkruimeld

1 droge hete chili, gesneden en verkruimeld, inclusief de zaden erbij.

 

Goed vermengen en in een goed afsluitbagre pot geven.

 

1 TL is 5 ML, 1 EL is 15 ML.

 

 

MVG

 

 

Danuta

MVG

 

Danuta

Link to comment
Share on other sites

En bieten kun je natuurlijk gewoon wecken zonder iets anders dan water en misschien wat zout en eventueel wat kruiden als je dat lekker vind........

 

 

MVG

 

 

Danuta (was dat even vergeten te melden )

MVG

 

Danuta

Link to comment
Share on other sites

HI Heylane, ik zou ze toch minstens een week laten intrekken, zeker als je je bieten grof er in hebt gedaan...dan krijgt het kruid enzo de tijd om zijn werk te doen )

 

 

MVG

 

 

Danuta

MVG

 

Danuta

Link to comment
Share on other sites

ja bietenstamppot is hier een hit.. maar als je niet heel erg van bietjes houdt is het misschien niet handig om ze te kweken.

je zou nog kunnen proberen baby beet tarte tarin

250 gram bladerdeeg

klontje boter

1 eetlepel koolzaadolie of olijfolie

2 theeleples ciderazijn

2 theelepels zachte bruine suiker

ongeveer 300 a 400 gram baby bietjes (groter dan een golf bal en niet groter dan een appel)

zeezout en zwarte peper uit de moeln

 

Voor de vineaigrette

1 a 2 sjaolotjes, of 4 bosuitjes klein gesneden

1 theelepel engelse mosterd

1 eetlepel ciderazijn

4 eetlepels koolzaadolie

beetje suiker

een handje vol peterselie blaadjes fijn gesneden

 

Verwarm de oven voor op 190 graden. Rol het bladerdeeg uit tot 5 mm dikte. Neem een pan die in de oven kan of een tarte tatin dish van ongeveer 20cm. Leg de pan op de bladerdeeg en snijdt een rondje uit ter grote van de pan. Doe er huishoudfolie omheen en plaat het in de koelkast.

Smelt de boter met de olie in de pan en voeg de cider azijn, suiker en zout en peper toe, roer het goed door elkaar. Voeg dan de gehalveerde bietjes toe en roer deze goed. Je wilt dat de bietjes de bodem van de pan in zijn geheel bedekken, dus voeg extra toe indien nodig. Dek de pan af met aluminium folie en zet deze in de oven en rooster dit voor 30 tot 40 minuten totdat de bietjes gaar zijn.

 

Neem de pan uit de oven en leg de bietjes netjes neer met de gesneden kant naar boven. Leg het bladerdeeg rondje over de bietjes en zorg dat de randjes netjes dicht geplakt zijn. Zet het terug in de oven en bak het geheel voor 20 minuten totdat de bladerdeeg gaar is en goudkleurig.

 

Laat de tarte even koelen voor een minuut of 15, keer het daarna om op een groot bord. Alle sap die in de pan achterblijft giet je erover heen.

 

Doe de ingrediënten voor vinaigrette in een pot met een schroefdeksel, voeg genoeg peper en zout toe en schudt om het goed te vermengen. Verdee dit over de tarte tarin en serveer. Je kan er nog verkruimelde feta over doen.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Ik heb een emmer bieten en dat is nog maar het begin. Omdat ik al veel zoetzuur maak van andere groenten wil ik graag de bieten eens inmaken. Gewoon bieten, eventueel met kruiden maar zonder azijn en suiker. Nu schrijft Danuta wel ergens in dit topic dat dat kan, maar ik zou graag weten hoe: Moet er wel/geen zout in? Wel /geen water(Ik heb wel eens gehoord dat dat mogelijk zou moeten zijn)? Hoelang wecken? Blokjes, staafjes, plakjes, rasp? Rauw, gekookt, gepoft?

Graag jullie ervaringen...

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

wij koken ze voor, schillen, in plakken met iets zout in de weckpot en dan 30 min op 100 graden n de oven

als ze niet onder staan worden ze bruinig maar dat gaat weg als je ze weer gebruikt met een drupje wijnazijn

Link to comment
Share on other sites

Ook wij hebben dit jaar weer veel bieten. Ook gele bieten dit keer.

 

Ik kook ze eerst gaar, dan vel eraf..i plakjes of blokjes zo in schone weckpotten. Kokent water erop en in de weckpan ...30 min op 100c.

 

Dan zijn ze goed lang houdbaar en goed van smaak. Ik kan na opening ze voor vanalles gebruiken omdat er geen zout, suiker, kruiden oid in zit

~ Waarom zou je kinderen wonderen gaan uitleggen terwijl je ze ook een tuin kunt laten aanleggen. ~

Link to comment
Share on other sites

Dank je wel beiden!

Gele bieten ik ook. Het is blijkbaar een mooi bietenjaar..ik heb alle variëteiten, rood gestreept, wit en geel in flinke knollen.

 

Ik heb ondertussen ook veel op Franse sites gezocht,er wordt meestal water toegevoegd, alleen kookt men de bieten daar tijdens het steriliseren..gaan dus rauw in de pot. Sommigen doen ze in grote stukken met schil en schilt men de bieten na het openen van de pot. Dat lijkt mij niks.Vaak geschild en in kleine hele bietjes of staafjes/blokjes. Kooktijden tussen de 1.15 minuten/2 uur en ik heb bij een persoon zelfs 3 uur gezien.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Ondertussen staan de bietenpotten in de weck ketel. 6 potten met geraspte rode biet, kwart theelepeltje zout en een half blaadje laurier. Geen water.

Dan enkele potten met bietjes di Chioggia in plakjes. kwart theelepeltje zout, een minigreepje dragon, halve theelepel suiker ( en de andere pot zonder suiker) half blaadje laurier en een eetlepel dragonazijn.

Ik ga het op 100 graden wekken voor 5 kwartier.

2016-08-05-1283831470393709.042016-08-05-1211721470393711.07

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
wij koken ze voor, schillen, in plakken met iets

Rob kook je ze voor totdat ze gaar zijn? Ik heb weer aardig bieten te verwerken maar wil niks met zuur of suiker. Iemand nog een leuke/lekkere tip?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...