Jump to content

Rode bieten (krooten): groeien slecht, vlekken en verwelken


LucV

Recommended Posts

Ik heb al geruime tijd mooie zomer bietjes (kogel bolivar) kunnen oogsten, maar de laatste paar jaar (4 jaar) willen mijn bieten niet goed groeien en krijgen al in het begin stadium vlekken op het blad en verwelken. Ze staan er armetierig bij, een enkeling groeit wel goed.

Wat is er aan de hand, ik wissel elk jaar van plaats ik heb reeds 35 jaar moestuin ervaring maar dit fenomeen krijg ik niet onder de knie.

Ik zocht al op internet of ik een oorzaak kon vinden maar helaas.

Daarom mijn toevlucht gezocht bij dit forum.

Wie kan mij uit de brand helpen?

Bijvoorbaat dank ! Rinus

 

Bericht oorspronkelijk geplaatst door gebruiker: marcopolo. Door een databasecrash zijn alle registraties in de periode van 29 juli tot en met 14 augustus verloren gegaan. Registreer aub opnieuw hier: ucp.php?mode=register Excuus voor het ongemak

Link to comment
Share on other sites

Bij mij doet de Kogel Bolivar het dit jaar ook erg matig. Ik heb op mijn bietenbed een rij Bolivar en een rij Egyptische plaronde staan, en het verschil is echt enorm. De kogel ziet er armetierig uit, met veel bladsterfte en weinig blad. De platronde gaat qua bladgroei prima, hoewel er dit jaar relatief veel vraat aan de knollen is.

De knolontwikkeling bij de kogel is overigens niet eens zo slecht.

 

Mijn ervaring, en die is heel wat minder dan marcopolo, is dat bieten toch beter gedijen bij wat bemesting. Het ging hier nooit geweldig, totdat ik vorig jaar (per abuis) mijn bieten zette op een bed waar ik in de winter flink koemest heb ondergespit. Het was een bietenfestijn met enorme exemplaren egyptische platronde. Ik heb nog steeds bieten van die oogst in de vriezer.

 

Dit jaar weer op relatief onbemeste grond, en het is opnieuw waardeloos.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...

Interessant! Ik lees nu pas Luc's vraag en de reacties hierop van 9 jaar geleden. Ik heb ook zo'n 35 jaar moestuinervaring. Ook mijn rode bieten deden het op 4 verschillende lokaties altijd prima, maar de laatste 4 jaar wil het niet meer met precies dezelfde symptomen als Luc omschrijft. Ik gebruik compost en dit jaar verteerde championmest, maar dit jaar oogst ik nul terwijl de meeste andere gewassen het prima doen. Misschien moet ik ook gaan experimenteren met verschillende rassen en ook eens ijmesten met Patentkali. Voel je vrij om te reageren.

Vrg, Bart

Link to comment
Share on other sites

Kan je een foto toevoegen? Wellicht geeft dat meer inzicht en ideeën. 
 

Hier groeien ze ook niet zo hard, maar ze komen wel. Heb er ook nog niet zo heel veel kunnen oogsten dit jaar. 
 

Op het zakje zaad staat meestal een houdbaarheidsdatum. Tweede jaar lijkt mij voor bieten niet veel. 

Link to comment
Share on other sites

PXL_20210724_111041538.thumb.jpg.b6435c847cf63509cc3b720a4aee5efd.jpgPXL_20210724_111028032.thumb.jpg.d49e7c0639996ba1f13b9da5511f3620.jpgPXL_20210724_111031629.thumb.jpg.921e13aeabf25ba7cda5bda9d81e1751.jpg

 

Het loof is best aardig qua formaat maar ik heb de wat grond rond de biet weggehaald en dan zie je dat het maar een heel klein bietje is. Ik heb er twee geoogst die wel normaal groot waren geworden maar de rest groeit niet echt verder

 

 

Edited by Moonsparkle
Link to comment
Share on other sites

Ik had daarover gegoogled maar toen las ik juist dat bieten weinig voeding nodig hebben en dat veel voeding juist slecht kan uitpakken, het was volgens mij ook een topic van dit forum waar ik op kwam. 

 

Vind het vooral apart omdat ik dit andere jaren niet had, ze staan in hetzelfde stuk tuin (wel andere plek maar zelfde grond zeg maar) waar ik ruim voor het planten een beetje mest bij had gemengd. 

 

Ik laat ze nog wel staan en ga ervoor duimen😬

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...