Jump to content

Eetbare waterplanten


Frank vwl

Recommended Posts

Ik heb sindskort een kleine beekloop/waterval in de tuin en een water opvangbak. Dit wil ik graag aankleden met wat eetbare groenten of kruiden. Ik heb er al (dwerg)watermunt en heb gehoord van beekpunge en waterkers. Weet iemand ook een adres waar ik er meerdere (online) kan bestellen? Vreeken bijvoorbeeld bied wel waterkers maar geen beekpunge

Link to comment
Share on other sites

Nou het is maar een paar meter lang hoor op een smal stukje in mijn nieuwe tuin, het zag er daar wel leuk uit en met het begin in het kippenhok kunnen ze daar ook drinken en is het geen ramp als ik ff een dagje het water in hun drinkbak niet vervang. Daarnaast geeft het wat afwisseling, decoratie mag alleen gecombineerd worden met functionaliteit hier vandaar dus dat ik er nu wat eetbare dingen in wil zetten. Ik wil best iets in de doe het zelf hoek zetten maar het is eigenlijk heel eenvoudig. Je hebt iets nodig om het water op te vangen en voor je watervoorraad, een pomp ennuh het gegeven dat het water de makkelijkste weg volgt haha Maar goed we dwalen af.

 

P.S. ik weet niet of het topic hier goed staat of dat ik het beter in de huiskamer had kunnen plaatsen?

Link to comment
Share on other sites

Ik heb ooit gehoord dat de wortels van lisdodde (=rietsigaar) eetbaar zijn (bron vergeten en nooit zelf geprobeerd).

Beekpunge en lisdodde zijn wilde planten in NL, misschien kun je het eens bij een kweker/zaadhandel proberen die wilde planten heeft.

En misschien kun je eens op "permacultuur" googelen. Hier bijv: http://www.permacultuurnederland.org/planten.php

Meer ideeën heb ik even niet.

Succes ermee, RvO

Link to comment
Share on other sites

@ rvo, bedankt voor de tip. De lisdodde blijkt een hele nuttige plant te zijn met allerlei toepassingen en is zelfs eetbaar, wel iets geleerd maar de lisdodde wordt te groot denk ik en breid zich waarschijnlijk te snel uit voor het kleine oppervlak hier.

Die link is wel handig inderdaad, waternoot lijkt me wel wat. Je kan alleen niet bestellen op die site van permacultuur of wel?

 

@ maarten, leuk idee maar dat is me nu iets te ingewikkeld, het komt nogal nauw met die wasabi, groeit het best in koele berggebieden waar de temperatuur niet teveel schommelt. watertemperatuur moet zo constant rond de 13 graden celsius zijn... heeft 30% schaduw en 70% zon nodig (zou bij mij zonder schaduw staan) en daarnaast inderdaad zuiver stromend water. Eén voordeel je kan ze het hele jaar oogsten als het zou lukken dan . Dus voor nu sla ik die even over maar misschien probeer ik dat nog wel eens

 

Ik denk dat het dan de watermunt wordt die er al staat en dan waternoot en beekpunge of waterkers nu alleen nog een adresje vinden waar ik ze allemaal tegelijk kan bestellen.

Link to comment
Share on other sites

Tja ik heb het geluk dat er in mijn woonomgeving veel kwekerijen zitten, ook specifiek voor waterplanten.

Ik heb voor mijn vijver divers "goed spul" bij onderstaande kweker gekocht:

 

http://www.waterplantenspecialist.nl/

 

Of ze ook versturen weet ik niet, ik vermoed sowieso dat de kwaliteit snel achteruit loopt als je waterplanten gaat versturen. Maar je kunt het ze vragen.

Overigens, beekpunge heb ik nog wel eens in het voorjaar gewoon bij de Welkoop gezien.

Link to comment
Share on other sites

Als ik binnenkort eens wat tijd heb zal ik een topic plaatsen in de doe het zelf hoek aangezien er kennelijk toch meerdere mensen in geïnteresseerd zijn hoe je zoiets maakt

 

Inmiddels heb ik (dwerg)watermunt en witte waterkers (van Vreekens) beekpunge of waternoot moet ik nog ergens vinden.

Link to comment
Share on other sites

Als dit de eetbare beekpunge is wil ik wel een stekje aan je versturen...img492066041334247830.JPG

een stukje wortel of zo, wel even wachten tot het voorjaar denk ik, want we hebben net de beek met de hark schoongemaakt( maar het spul komt ieder jaar weer terug). Als ik weer daar ben kijk ik wel even voor je of het ook nu in het najaar kan..

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Jet, dat is heel aardig van je. Volgens mij is het Bekpunge. Alleen ik ben een beetje huiverig voor waterplanten in het buitenwater omdat ze drager kunnen zijn van de leverworm

 

Quote van Wikipedia:

Waar de plant groeit in de nabijheid van dierlijk afval, kan de plant een broeinest zijn voor leverwormen als Trematoda.

 

Wanneer ik een plant uit zaad heb is dit risico er natuurlijk niet of is er nog een andere manier?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...