harmony Posted April 1, 2013 Share Posted April 1, 2013 Wij hebben het idee om een vrijstaande overkapping, prieel (of hoe je het ook noemen wilt) te maken in onze tuin.Hij moet niet te klein worden, wij denken aan ca 6 x 4 m. Mijn man wil graag een eikenhouten constructie met pannen. Nu denken wij dat wij vanwege de zwaarte van de constructie er niet onderuit kunnen palen in het midden van de overkapping te plaatsen. Dat is niet mooi en niet praktisch. We zitten al tijden te dubben, maar komen er niet uit.Wie heeft thuis een overkapping van die grootte en heeft tip?Groet, Monique Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
T&M Posted April 1, 2013 Share Posted April 1, 2013 De lange zijde van 6 m moet kunnen zonder midden steun balk als de horizontale balken maar dik genoeg zijn bv 16x 9 of 12. Maar veel hangt ook weeraf van keuze van pannen anamelijk de lichtere keramische pannen of zwaardere beton sneldek pannen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbvanmarion Posted April 1, 2013 Share Posted April 1, 2013 Gezien de lengte van 6 meter denk ik dat het uberhaupt lastig wordt dit in 1 lengte te krijgen ... Er zal bij deze overbrugging inderdaad een paal tussen moeten om het doorbuigen tegen te gaan.Eventueel zou je gebruik kunnen maken van een sterkte berekening (te vinden op het internet) mogelijk is deze berekening ook nodig voor de vergunning bij de gemeente maar dit is misschien niet nodig gezien de afmetingen. Recentelijk heb ik een overkapping gemaakt van 4,5 bij 3 van douglas hout gezien dit prijstechnisch een hoop scheelt en het hout erg maatvast is. Ook is het ontwerp van belang ivm de wind maar ook de hellingshoek (min 15 gr) vanwege de dakpannen. Een paar foto's bijgevoegd om een idee te geven van een mogelijk ontwerp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bee Posted April 2, 2013 Share Posted April 2, 2013 ik zou het toch ook niet doen zonder tussenpalen...Ik heb 4-5 jaar terug een schuur gezet van 7.5m op ong 4m en heb in totaal 8 palen gezet. Moet er wel bijvertellen dat er bij mij tegelpannetjes op liggen en als ik me goed herinner ging dat toch om 60kg per m²dus qua gewicht was dat een belangrijke factor.Vorig jaar heb ik nog een kleinere versie gezet van 5m op 3m en ook daar heb ik zes palen gezet, ook omdat het qua ontwerp zo mooi uitkwam, de ene helft is gewoon een doorgang naar achteraan en de andere helft is houtopslagplaats.Ik heb puur om esthetische reden eiken balken gebruikt voor het uiterlijk. Als je 100% zekerheid wenst ofdat het kan vrees ik dat je best een architect de vraag stelt...of een bouwkundig ingenieur of zo...Zo zag de constructie eruit bij mij voor het kleine gebouw : Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
harmony Posted April 2, 2013 Author Share Posted April 2, 2013 Dank jullie wel voor jullie reacties! Vooral de foto's vind ik natuurlijk erg leuk Wij hebben het hout al liggen. Dat heeft mijn man afgelopen winter bij Staatsbosbeheer gezaagd en van een aantal bomen heeft hij palen en planken laten zagen. Het is Amerikaans eiken. De langste balken zijn 3,5m, dus voor de lengte hebben we er daar 2 van nodig.Er moeten behalve de hoekpalen ook palen halverwege komen begrijp ik. De pannen hebben we ook al liggen, vorig jaar voor niets opgehaald via Marktplaats, het zijn sneldekkers dus zware jongens.Het zal uiteindelijk wel het meest simpele model worden, dus met een gewoon puntdak. Meer foto's en tips blijven natuurlijk welkom!Groeten, Monique Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piroska Posted April 2, 2013 Share Posted April 2, 2013 Hier dan plaatje van onze overkapping, vorig jaar gemaakt om de leemoven te beschermen en droog pizza en brood te kunnen bakken mocht het opeens gaan regenen. Quote http://piroskainpaprikaland.blogspot.nl/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
harmony Posted April 2, 2013 Author Share Posted April 2, 2013 Haha, geweldig!! Wij hebben ook (aan het huis vast) een afdak waar de pizzaoven onder staat. Brood heb ik er nog niet ingebakken, het kostte ons al heel wat uurtjes om een goede pizza eruit te krijgen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piroska Posted April 2, 2013 Share Posted April 2, 2013 ja je moet eerst flink stoken voor je hem kan gebruiken, ik doe het met valtakken uit ons bosje, gewoon lekker ernaast zitten, wijntje erbij.. en dan wel een uur of 2 stoken, en vast je pizza maken. Als je zover bent is hij in 3 minuten klaar Ik heb bij de Blokker van die kleine oventhermometertjes gekocht, je kan dan zien wanneer hij weer afgekoeld is tot iets boven de 200 graden voor brood. Is mij ook nog niet echt goed gelukt hoor. Ik oefen stug door! Quote http://piroskainpaprikaland.blogspot.nl/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
harmony Posted April 2, 2013 Author Share Posted April 2, 2013 Goed idee, zo'n thermometer, bak je dan het brood op een plaat, of in een vorm?Ik maak voor de pizza's altijd een beetje extra deeg. Van het extra deeg maak ik een kleine pizzabodem, die gebruiken we om te kijken of de oven heet genoeg is. Dan komt het gewoon als een broodje eruit. En we nemen er de tijd voor, met een boek en een glas wijn ernaast is het wel vol te houden Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piroska Posted April 2, 2013 Share Posted April 2, 2013 Nee het brood gaat op de grond gewoon, net als de pizza. Eerst stoken, dan met natte veger as en kolen wegvegen, dan op de lemen vloer de pizza en veel later dus het brood, je hebt dan vloerbrood Quote http://piroskainpaprikaland.blogspot.nl/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.