Jorieke123 Geplaatst: 8 maart 2011 Geplaatst: 8 maart 2011 Ik hoop dat de titel niet te lang is? Wij gaan dit jaar heel wat granen verbouwen. En brood bakken is sowieso natuurlijk zo ongeveer stap 1 in de zelfvoorziening.Maar ik kreeg het potverdriedoriedubbeltjes toch niet voor elkaar! Ik heb net een brood gebakken met een aantal tips en uitleg van Berti, en het is heerlijk geworden!Het was een vrij lichte mix (voornamelijk normale bloem, met een gedeelte meergranenmeel), en pas het 1e brood, dus ik heb nog een boel te oefenen. Maar je kunt er in ieder geval geen gat meer mee in het aanrecht slaan! Ik heb de smaak weer te pakken Berti, dankdankdank! (hoeft mijn vriend ook niet meer te doen alsof ie mijn misbaksels wel lekker vindt ) Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
jasmin Geplaatst: 8 maart 2011 Geplaatst: 8 maart 2011 Ik gebruik mijn broodbakmachine voornamelijk voor het kneedwerk... het uiteindelijke bakken doe ik in de oven... Voor als je niet van kneden houdt.... een oplossing... (ik houd daar nl niet van) Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
Jorieke123 Geplaatst: 8 maart 2011 Auteur Geplaatst: 8 maart 2011 Ja... heb mijn broodbakmachine aan mijn schoonmoeder gegeven. Vond het een rotding. Maar om er alleen mee te kneden had gekunt inderdaad! Dat kneden is zulk rotwerk Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
jasmin Geplaatst: 8 maart 2011 Geplaatst: 8 maart 2011 Het gebakken brood ervan vind ik ook niet zo prettig. Ik heb een kleine Inventum. 600 Gram per keer... Dan laat ik het deeg ervan nog narijzen, en doe gelijk een tweede keer in de machine... Daarna twee broden tegelijk in de oven. Doe ik bij vlagen, hoor. En als ik het doe, moet ik snel zijn, want de kids eten direct een brood achterelkaar op... Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
Juna Geplaatst: 8 maart 2011 Geplaatst: 8 maart 2011 Leuk dat je brood aan het bakken bent! Heerlijk vers brood ^_^ die geur alleen al maakt me altijd wel vrolijk. En als het dan ook nog van eigen granen is, wow Quote
Jorieke123 Geplaatst: 8 maart 2011 Auteur Geplaatst: 8 maart 2011 Nou ja, nu nog geen granen van eigen land hoor. We hebben wel eigen maïsmeel, maar daar bak je geen brood mee (geen/weinig gluten). Komende herfst dus wel. En dan heb ik ook rozijnen, pompoenpitten, zonnepitten (hoe ga ik die in vredesnaam in grote aantallen pellen?) maanzaad, etc. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Juna Geplaatst: 8 maart 2011 Geplaatst: 8 maart 2011 MIsschien moet je ons gewoon aan het werk zetten als we er zijn Quote
RvO Geplaatst: 8 maart 2011 Geplaatst: 8 maart 2011 ... Dat kneden is zulk rotwerk Ken je het principe van 'no knead bread'. Niet kneden, wel geduld oefenen.Suggestie: http://www.nrcnext.nl/koken/2007/02/05/in-de-ban-van-het-brood/.Anders even goegeloeren. Veeeeel te vinden. Quote
Berti Geplaatst: 8 maart 2011 Geplaatst: 8 maart 2011 fijn dat het gelukt is jorieke!! graag gedaan!! en kneden? ik snap niet dat jullie dat rotwerk vinden het is perfekte onthaastings therapie, en heel goed tegen stress. en ik ken zelf het no knead systeem, gebruik het nu ook maar heeft even gekost om het goed te laten werken.was zo simpel nog niet.op youtube staat een filmpje en toen ging me een licht op, en daarna lukte het wel. al die machines HELEMAAL NIET NODIG.behalve de oven dan Quote
dennislp Geplaatst: 8 maart 2011 Geplaatst: 8 maart 2011 Nou ja, nu nog geen granen van eigen land hoor. We hebben wel eigen maïsmeel, maar daar bak je geen brood mee (geen/weinig gluten). Komende herfst dus wel. En dan heb ik ook rozijnen, pompoenpitten, zonnepitten (hoe ga ik die in vredesnaam in grote aantallen pellen?) maanzaad, etc. Hoe je dat pelt? Je ging toch een dagje organiseren voor dit forum? Quote > Planten kopen? Doe het bewust!
Jorieke123 Geplaatst: 8 maart 2011 Auteur Geplaatst: 8 maart 2011 Wauw! Heb een filmpje gezien, van de New York times. Doe jij het ook zo Berti? Met zo'n pan? Dat is lekker brood (luchtig, als een ciabatta)! Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
jasmin Geplaatst: 8 maart 2011 Geplaatst: 8 maart 2011 Nou ja, nu nog geen granen van eigen land hoor. We hebben wel eigen maïsmeel, maar daar bak je geen brood mee (geen/weinig gluten). Komende herfst dus wel. En dan heb ik ook rozijnen, pompoenpitten, zonnepitten (hoe ga ik die in vredesnaam in grote aantallen pellen?) maanzaad, etc. Nou, dat ging ik je eigenlijk net vragen, maar ik zie dat je dat ook nog niet uitgevogeld hebt... hoe gaan we de zonnepitten pellen?? Stampen en zeven?? Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
jasmin Geplaatst: 8 maart 2011 Geplaatst: 8 maart 2011 Ik garandeer niet dat dit het antwoord is... gevonden met Google... Zonnebloempitten kun je net als beukennootjes makkelijker pellen na het roosteren. Een deel van de pellen gaan los als je ze tussen 2 doeken wrijft, het liefst nog warm. Dan is het een stuk minder werk, en het is bovendien echt een werkje voor kinderhandjes. Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
Jorieke123 Geplaatst: 8 maart 2011 Auteur Geplaatst: 8 maart 2011 Peter bauwens schrijft dat je ze op een aanrecht moet leggen, met een theedoek er op, en dan met de deegroller er over. Dan in een bak met water, en je hebt een boel zonnepittenpuin. Geen mooie pitjes dus, zoals je wel in zakjes kunt kopen Ik zal tegen die tijd eens kijken of het uitmaakt als ze geroosterd zijn idd! Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
arjanm Geplaatst: 27 maart 2011 Geplaatst: 27 maart 2011 Als je niet van kneden houdt, kun je ook een goede staande mixer gebruiken.http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2010/02/mag-ik-even-voorstellen-mijn-nieuwe.html Bovenstaande blog is trouwens sowieso een aanrader voor broodbakkers, staat vol met allerlei broodrecepten, inclusief foto's. Quote
veuvecouderc Geplaatst: 27 maart 2011 Geplaatst: 27 maart 2011 Bovenstaande blog is trouwens sowieso een aanrader voor broodbakkers, staat vol met allerlei broodrecepten, inclusief foto's. Wat grappig om de keuken van arden ook hier terug te vinden. Ik ben al jaren van van deze site! Mijn eigen brood maak ik met de Kitchen Aid want ik heb geen hekel aan kneden maar ik bak 8 tot 10 broden tegelijk en dan krijg je er wel genoeg van. Ik houd nu eenmaal van plaatjes dus hierbij mijn laatste baksels Quote VeuvecoudercDe weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/
Jorieke123 Geplaatst: 27 maart 2011 Auteur Geplaatst: 27 maart 2011 @veuvecouderc: Bedoel je dan zo 1 als hier op de 1e pagina? http://www.kokenkoken.nl/KitchenAid-Artisan-mixer/nl/page/334/Of zijn die vooral mooi en niet sterk genoeg? Ik ben erg benieuwd! Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
arjanm Geplaatst: 27 maart 2011 Geplaatst: 27 maart 2011 @veuvecouderc: Bedoel je dan zo 1 als hier op de 1e pagina? http://www.kokenkoken.nl/KitchenAid-Artisan-mixer/nl/page/334/Of zijn die vooral mooi en niet sterk genoeg? Ik ben erg benieuwd! http://www.kitchenaid.nl/app.cnt/ka/nl_NL/pageid/pgkaproddetail001/catid/7/subcatid/35Max. deeginhoud: 1 kg standaardbloem of 800 g volkorenbloem. Volgens mij zijn alle Kitchenaids wel geschikt, maar de hoeveelheid deeg die je in een keer kan maken is afhankelijk van het vermogen. Zelf hebben we een Kenwood, die kan 600g volkorenmeel aan. Quote
Jorieke123 Geplaatst: 27 maart 2011 Auteur Geplaatst: 27 maart 2011 Ok, nou heel veel deeg hoeft er niet in, maar hij moet wel een sterke motor hebben en dus niet voornamelijk voor licht werk en een mooie keuken zijn. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Kersenbloesem Geplaatst: 27 maart 2011 Geplaatst: 27 maart 2011 Ik bak ook elke week brood, soms meerdere keren per week. Maar ik ben lui, ik gebruik het no kned recept Verder hier ook een Kenwood, maar sinds ik altijd het niet kneden brood gebruik heb ik die nog nooit voor brooddeeg gebruikt. Zal dat ook eens proberen. Quote Kersenbloesem, mama van 2 kleine kersjes. Voor het eerst dit jaar een mini moestuin.
veuvecouderc Geplaatst: 27 maart 2011 Geplaatst: 27 maart 2011 Die kitchenaid (van dat plaatje inderdaad) is voor mij sterk genoeg, net als ajmoraal zegt max 800 gram volkorenmeel erin. En ik bak alleen maar volkorenbrood want dat kunnen die Fransen niet! Nou ja ze kunnen het wel maar da's echt niet te betalen. En die kitchenaid is er na lang beraad gekomen, want ik moet wel een ding hebben dat werkt en inderdaad ook een beetje stevig in zijn schoenen staat. En daarbij is ie natuurlijk prachtig! Maar wij hebben ook een Kenwood Net zo goed alleen kan daar net iets minder in. En lang zo mooi niet. Ik vind brood bakken enig en ik probeer ook steeds weer iets nieuws maar ik maak er wel altijd een puinhoop van en ik heb geen zin om zo'n puinhoop op te ruimen voor maar twee broodjes. Dus maak ik er altijd een stuk of 10 tegelijk. In de kitchenaid prop ik dan het maximale (800 gram meel) en daar haal ik dan deeg uit voor twee broodjes. In die Kenwood doe ik altijd iets minder dan mag en dan maak ik van dat deeg 1 groot brood. Dan doe ik dat hele circus nog een keer en nog een keer. Dus dan heb ik uiteindelijk deeg voor een stuk of 9 broden gekneed. Omdat het broodbakken hier niet echt meer een hobby is maar een soort 'levensbehoefte' heb ik mezelf ook een semiprofessionele oven kado gedaan. En daar passen al die broden dan in 2 keer in. Maar die Kitchen Aid heb je ook nog in een grotere uitvoering volgens mij heet ie dan de Heavy Duty of zo. Kan meer in! Verder is het volgens een heel handig ding want je kan 'em uitbreiden met o.a. een graanmolentje. Maar ik weet niet of dat voor de hoeveelheden die jij Jorieke gaat malen wel genoeg is Quote VeuvecoudercDe weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/
veuvecouderc Geplaatst: 27 maart 2011 Geplaatst: 27 maart 2011 Voor de bakkers, veel recepten haal ik van Ardens website maar ik heb ook boeken van Linda Collister. Hele fijne boeken voor allerlei soorten brood.[ik had hier een link staan naar een commerciele site met haar boeken maar da's eigenlijk nergens voor nodig, even zoeken op het net en je vind de boeken zo. ze bestaan ook in het nederlands] Quote VeuvecoudercDe weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/
Jorieke123 Geplaatst: 27 maart 2011 Auteur Geplaatst: 27 maart 2011 Ik heb een mooi molentje, dus die heb ik niet nodig Ik ga mij eens verdiepen in die machine's. @Kersenbloesem: Kan je in je eigen woorden uitleggen wat je doet met het no knead deeg? Hoe maak je van het meel, een brood Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
arjanm Geplaatst: 27 maart 2011 Geplaatst: 27 maart 2011 Er staat een leuk artikeltje over No Knead Bread op downsizer:http://www.downsizer.net/Projects/Processing_food/No_Knead_Bread/Meer foto's dan tekst, maar dat is het belangrijkste toch? 1 Quote
Jorieke123 Geplaatst: 27 maart 2011 Auteur Geplaatst: 27 maart 2011 Thanks! Dat gaan we eens proberen (nadat ik ergens zo'n pan vandaan heb getrokken...) Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.