Jump to content
René

Gaatjes in blad van raapstelen, snijkool en rucola

Recommended Posts

In mijn raapstelen, snijkool en rucola zitten allemaal kleine gaatjes

Iemand een idee hoe dit kan komen (en wat ik er tegen kan doen)?

 

10mei2013gaatjes.jpg


Wie zaait zal oogsten

Share this post


Link to post
Share on other sites

Volgens 'Life and Energy in Agriculture - Dr. Arden B. Andersen' is de oorzaak van vraat door de aardvlo (Flea Beetle) een tekort aan (in volgorde): calcium, fosfaat, en in nachtschade soorten ook selenium.

 

Je kunt dit verhelpen door kalk (liefst zonder magnesium, of zo min mogelijk (zie verpakking)) en natuurfosfaat in de bodem aan te brengen.

 

Als je je raapstelen zou kunnen testen op hun kwaliteit met een refractometer, dan zou je zien dat je raapstelen waarschijnlijk een zeer laag suikergehalte vertonen. (Suikergehalte is via photosynthese gelinkt aan de opname van mineralen en dus de kwaliteit van je gewas.) Een slechte kwaliteit gewas lokt in dit geval aardvlooien uit om zich tegoed te doen aan jouw raapstelen. Je zal merken (in loop van jaren) dat als je je bodem verbeterd met calcium en natuurfosfaat (als hoofdmineralen) en spoorelementen (bijv. uit gesteentemeel, lavameel, of anders) en het bodemleven op peil brengt, dat ziekten of plagen, van welke soort dan ook, zich steeds minder aan jouw zullen vergrijpen en liever ergens anders gaan eten.


Comprehend and copy Nature

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok bedankt voor je uitgebreide antwoord, maar nu kan ik er dus eigenlijk niets meer aan doen, behalve hopen op minder droog weer?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gekeken naar de uitleg van Castaneda zou je dus, met nat weer het meest handige, nu klak kunnen strooien en hopen dat ze dan met rust gelaten worden.

 

Ik heb ook veel last van aardvlooien, heb het even goed in de gaten gehouden, maar de planten groeien - misschien iets minder snel - gestaag door. Ik denk en hoop dat ze er dus uit zullen/kunnen groeien

Share this post


Link to post
Share on other sites

Je kunt inderdaad niet iets direct doen dat direct resultaat heeft. Je kunt inderdaad wel met een licht (gif) middeltje zoals staat aangegeven op de aangeraden website iets spuiten, maar dat verbloemt eigenlijk alleen maar de slechte kwaliteit van het gewas.

 

Wat je nu kunt doen is zoveel mogelijk kwaliteit aan je bodem toevoegen, zodat je in de loop van enkele jaren goede kwaliteit gewassen verbouwd op deze bodem en geen of in ieder geval al veel minder last zult hebben van ziekten of plagen.

 

Eigenlijk moeten wij als mens het ook zo bekijken: de ziekten of plagen op onze gewassen doen ons eigenlijk een plezier => zij waarschuwen ons over de kwaliteit van onze gewassen, die dus niet erg goed is. Als mens behoren wij veel hogere kwaliteit groente en fruit te eten dan dat we nu doen, maar daar denkt bijna niemand over na. We komen nu op een punt, zeker met de ingetreden genetische manipulatie en andere degenererende aspecten, dat groente en fruit zelfs onze gezondheid gaat aantasten.

 

Nu had ik twee jaar geleden ook slechte kwaliteit spinazie (Brix waarde 2 - 4 via refractometer) op mijn land staan, maar omdat de kwaliteit die je kunt kopen in de supermarkt net zo slecht is (vers, diepvries is nog erger), moeten we voorlopig maar genoegen nemen met slechte kwaliteit groente en fruit. Dat we het dan zelf hebben gekweekt, ondanks de slechte kwaliteit, is dan nog iets van een pluspunt. En laten we proberen voor onszelf, voor degene die daarin geinteresseerd is, zoveel mogelijk kwaliteit (bacterien, schimmels, compost, suikers en mineralen) in onze bodem te stoppen, zodat je in ieder geval voor jezelf zo goed mogelijke kwaliteit gewassen kweekt. We hebben weinig invloed op de kwaliteit van de gewassen die elders gekweekt worden, dus laten we er op deze manier het beste van maken. Helaas realiserende dat we nog een lange weg te gaan hebben


Comprehend and copy Nature

Share this post


Link to post
Share on other sites

@castaneda, het lijkt me eerder dat het komt omdat er veel gewassen van 1 soort op 1 plek staan. Een lopend buffet voor allerlei diertjes.

 

Als je helemaal back to nature wilt, dan kun je niet veel met een moestuin. Hoe goed grond ook is, het is van origine nooit bedoeld om er per m2 zo veel groente en fruit te faciliteren als de commerciële teelt, maar ook moestuinen. Dan moet je echt een natuurlijk habitat creëren, maar dat gaat je in een moestuin nooit lukken, dat kost hectares om er een beetje van te kunnen eten. Echt goede grond vind je in een natuurgebied, niet in de tuin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...