Jump to content

Kruiden drogen


bio-fee
 Share

Recommended Posts

Ik heb al even zitten zoeken maar ik kan het nergens echt duidelijk vinden.

 

Hoe kun je nu het beste je kruiden drogen?

En hoe lang duurt het droogproces zo'n beetje?

 

Het liefste gebruik ik geen electriciteit, dus geen oven oid.

 

Ik had een paar bosjes kruiden opgehangen in de garage, maar nu heb ik het idee dat sommige (munt en citroenmelisse) er te lang gehangen hebben. Die waren nl. wel héél erg droog geworden. En sommige blaadjes waren wel erg donker (schimmel...???). De dille, die ik naar ik meen iets later heb opgehangen, was echter nog niet knisperig droog.

Alles heeft er ik meen wel een week of 2, 3 gehangen.

 

Iemand nog tips? Wat is jullie favoriete manier om kruiden te drogen en hoe lang duurt dat?

Link to comment
Share on other sites

Ik zou ze in elk geval buiten hangen, in de wind.

En met deze temperaturen lukt het hier ook op zolder: boven de 30 graden.

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link to comment
Share on other sites

Is een "zonnedroger" een idee, of had je dat al bedacht?

Uit mijn bookmarks: http://www.wot.utwente.nl/nl/demonstratieterrein/zon/de-zonnedroger

Maar als je zoekt op 'solar dehydrator' vind je er eindeloos meer, in allerlei vormen en maten.

Succes.

 

Edit: volgens mij was er al ergens een draadje over zonnedrogers. Ha, gevonden: wie-heeft-ervaring-met-zelfgemaakte-zonnedroger-t7316.html

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Ik hang ze op zolder met alle raampjes open. Als ze vrijwel droog zijn maar nog niet knisperen zet ik ze in een mand nog een a twee dagen overdag in de zon.

Kleine topjes e.d. gaan op een dienblad of truidroger voor de raampjes.

Tijd kan ik niet aangeven, maar met 3 week zouden de meeste kruiden wel droog moeten zijn.

 

Ik denk niet dat dat zwart schimmel is, het heeft misschien iets te maken met te snel drogen? te licht?

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Hmm te snel drogen kan ik me niet zo goed voorstellen, ze hingen in bosjes in de garage en daar is het donker...

Maar sommigen van jullie drogen dus wel in het licht? Ik dacht juist dat het in het donker moest vanwege behoud van smaakstoffen...

 

De donkere blaadjes heb ik voor de zekerheid maar weggegooid; de moederplanten hadden ook wat schimmel dus ik was bang dat dat het was. Uiteraard had ik geen beschimmelde takjes/blaadjes genomen om te drogen, maar ik vertrouwde het toch niet helemaal...

 

Naar die zonnedrogers ga ik eens kijken!

Link to comment
Share on other sites

In een vroeger kruidenboek stonden m.i. goede richtlijnen voor het drogen van kruiden. Niet in de zon, niet in een te warme of te koude ruimte. Wel in een ruimte waar het donker is en goed luchtig, heel goed geventileerd, ongeveer 18 tot 20°C.

 

In de zon en in een te warme ruimte drogen ze te snel uit, verdrogen ze, blijft er poeier van over zonder smaak.

 

Te koud en te weinig ventilatie = schimmelen, rotten.

Teeltwedstrijd 2022: komkommer!

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Ik droog achter in de auto....ideale droogmachine met dit weer...oregano 1 dag droog!!...heb n caddy en hang er een hor in met de kruiden erop en raampjes op ventilatie....

 

je kunt met dit warme weer ook een droogrekje buiten zetten en een tafellaken eroverheen of parasolletje tegen de zon

 

De zaken die jij noemt zijn de optimale omstandigheden, maar zolang kruiden niet verbranden of te lang liggen en schimmelen, is gewoon ergens drogen ook goed.

 

succes

Link to comment
Share on other sites

Ik droog onder de overkapping buiten. Dit is uit de zon, in het licht en in de wind. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik ook niet precies weet hoe lang alles drogen moet. Het liefst heb ik de kruiden nog groen maar wel gedroogd en dat is de ene keer wel het geval en de andere keer niet. Als het heel donker wordt denk ik altijd dat het te lang gedroogd is, maar het hangt ook van het kruid af. Citroenmelisse was na een week mooi droog en nog groen, munt was na week mooi droog en bijna zwart (?).. Dit onder dezelfde omstandigheden, dus ik weet niet waar het aan ligt.

Link to comment
Share on other sites

In de magnetron, oh nee, dat nooit!!! Een magnetron is niet geschikt om voedsel in te stoppen, alle levenskracht gaat erdoor verloren. Het enige wat ik er nog in doe, is het opwarmen van mijn kersenpitkussentje.

 

Inmiddels heb ik een goede manier gevonden, als het tenminste van dit weer is (warm, zon en droog): ik heb een theedoek op het terras gelegd, kruiden erop uitgespreid, een tweede theedoek eroverheen en dan de hele dag in de zon laten liggen. Binnen 2 dagen waren de kruiden mooi droog. Dus dat is lekker snel!

 

Achterin de auto is ook een goede! Jammer alleen dat mijn Polo maar weinig ruimte heeft.

 

Om kruiden in het licht te drogen (zoals Willy in z'n kas) ben ik toch wat huiverig, volgens mij draagt het licht niet bij aan een goed behoud van smaakstoffen.

 

Leuk, dit experimenteren en uitwisselen van ervaringen!

 

Piroska, smaken die zwart geworden kruiden nog gewoon goed? Of heb je dat nog niet geprobeerd?

Link to comment
Share on other sites

Ik heb een paar grote bossen citroenmelisse opgehangen onder de walnoot..daar is altijd schaduw. In tegenstelling tot de citroenm die ik op zolder had opgehangen werd deze wel snel droog, maar ook zwart... Daar ben ik toch niet blij mee. Die theedoektip ga ik morgen eens proberen...ik heb nog een berg munt te doen.

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Ik heb mijn calendulablaadjes lekker in de zon in de vensterbank te drogen. Ik heb een hele grote platte vijzel van donkergrijze natuursteen. Daar droogt het super op, aangezien de warmte dan van boven én onder komt.

 

Andere kruiden hangen in kleine bosjes in de keuken. Ik heb aan een kastdeur een los kapstokrekje hangen van de Blokker, hardstikke handig om normaal gesproken de gekste dingen even aan op te hangen, en momenteel dus de kruiden. Gaat vrij vlot, niks wordt zwart.

Link to comment
Share on other sites

In de keuken heb ik een aardbeienschaal(zo één met gaatjes onderin) boven op de vriezer staan. Deze staat mooi donker,en doordat de deur meestal in de zomer open staat ,goed ventilerend.Daar gooi ik ook regelmatig wat kruiden in die ik teveel heb geplukt.In deze schaal droogt het ook erg goed.Zo maak ik elk jaar mn mediteraane kruidenmix(tijm,oregano,rozemarijn)De pepermunt die ik er vorig jaar in gedroogd heb was nog redelijk groen,niet zwart.

Link to comment
Share on other sites

Ik vond nog dat zwart geworden kruiden idd niet meer bruikbaar zijn:

 

"De kruiden moeten binnen twee dagen gedroogd zijn, anders gaan de kracht, het aroma en de werking verloren.

Bij bladeren die een donkerbruine of zwarte kleur gekregen hebben en tekenen van schimmel vertonen, gaat het drogingproces te langzaam – ze zijn onbruikbaar geworden"

 

Bron: http://barf-natuurlijk.nl/kruiden/kruiden_drogen_bewaren.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...