Jump to content

Palmkool, invriezen, wecken, anders?


appelvrouw

Recommended Posts

Mijn palmkolen ( 4, gehad op de MTFD van?) doen het heel goed! Vorig jaar nog niet, dit jaar staan ze in mijn mengcultuur-permastuk, samen met knolselderij, en weinig aantasting van rupsen of vliegjes tot nu toe.

 

Ik begin nu van het onderste blad te oogsten. Hoe kan ik deze groente verder voor de winter bewaren? Invriezen of heeft iemand een ander idee? Gewoon op t land laten staan is hier geen optie..in november is - 10 geen uitzondering, en dat overleefd hij niet.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Palmkool is nu ook al prima te eten, maar wordt nog lekkerder als hij wat vorst heeft gehad.

Hij heeft hier trouwens -13 °C (droge vorst) overleefd.

Hij is gesneuveld toen het afwisselend ging vriezen, sneeuwen en regenen; die natte troep was funest.

 

Invriezen gaat inderdaad prima.

Dat heb ik vorig jaar ook gedaan omdat de bladeren van m'n kool werden gesneden door iemand anders (lees: gejat).

De planten zelf heb ik laten staan en daar heb ik later nog van geoogst: er waren in de bladoksels zijscheuten ontstaan.

Link to comment
Share on other sites

Geen haast. De planten blijven gewoon groeien en kunnen best vorst verdragen, is mijn ervaring. In het najaar, als het weer wat guurder wordt, kan je er koolsoep mee maken. Heb vorig jaar dit recept http://www.mergenmetz.nl/sf.mcgi?3148 gebruikt. Veel maken (handig als je ook grote bonen hebt gekweekt) en in porties invriezen. Heerlijk voor een stevige lunch.

 

Ik krijg trek...

Link to comment
Share on other sites

De bladeren zijn qua hardheid/taaiheid wel wat te vergelijken met gewone boerenkool. Als ze lichter worden drogen ze uit, dus dan zijn ze niet zo lekker meer. Verder maakt het voor gekookte toepassingen weinig uit. Ik stroop de bladeren wel altijd van de hoofdnerf af. Die is wat te vezelig.

 

Hoe groot zijn de planten trouwens? Bij mij staan ze nu nog onder de knie, maar vorig jaar kwamen ze tot op heuphoogte.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...