Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Wat is potgrond om te zaaien?


Margie

Aanbevolen berichten

Al 3 jaar heb ik potgrond,wel elk jaar een ander merk.

Maar er zit zoveel troep in dat ik alles er uit moet zoeken om er zaadjes in te kunnen doen.

En nog zitten er harde stukjes en e.d in.

Weten jullie goeie potgrond die ook geschikt is om er in te zaaien?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja die stukjes tak en oude wortelknoedels heb ik er ook altijd inzitten....als in een pot vul om er een plant in te zetten, vind ik dat niet erg. Zaaien doe ik altijd in potgrond vermengd met 1/3 zand....en die grote stukken pak ik er dan uit....ik woel altijd voor het zaaien met mijn vingers er door

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb het gewoon bij een tuincentrum gehaald. Bij de beschrijvingen op internet staan ook vaak de verhoudingen potgrond & zand bij die geschikt zijn voor de betreffende plant. Heb dus vorig jaar minder zaai- en stekgrond gebruikt dan verwacht.

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zaai- en stekgrond is te koop bij ieder tuincentrum. Eerlijk gezegd weet ik niet wat de prijs is ten opzichte van gewone potgrond. Maar de hoeveelheid die je gebruikt om te zaaien is veel minder dan van potgrond voor planten die al verder gevorderd zijn. Dus echt zoveel duurder is het uiteindelijk niet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

zaai/stekgrond gebruik ik ook. Er zijn vergelijkende onderzoeken gedaan met kiemingspercentages met verschillen tussen 1: potgrond, 2: gewoon je eigen tuingrond, 3: zaai/stekgrond en 4: zand en 5: turf. Zaai/stekgrond kwam daar als beste uit ( Garderers World, BBC, houdt regelmatig zulke vergelijkende tests ) Naar mijn idee loont het de extra uitgave wel. De doorlaatbaarheid ( vocht ) is gewoon super van dat goedje.

 

Voor stekken gebruik ik overigens zelf wel vaak potgrond ( soms wat nader samengesteld ; klei bijgemengd , soms wat grit, of grof zand, whatever ). Winterstekken die ik toch wil kunnen controleren en niet open op de tuin wil hebben, zet ik in potten met potgrond. Kwetsbare zomerstekken gaan in de speciale stekgrond.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als ik in een turfpotje kweek of in een bakje om het zaad eerst voor te kiemen, doe ik dat altijd met zaai- en stekgrond. Het verpotten/ verspenen doe ik super bewerkelijk.

 

Ik neem een lege schone yoghurtbeker, vul ik half met kleigrond uit de tuin vermengd met een beetje mest. Daarop komt een centimeter compost, daarna vullen met potgrond. Daar maak ik een kuiltje in dat met stekgrond gevuld wordt. Daar komt het nieuwe miniplantje plantje in te staan, het zij met of zonder turfpotje. Na verloop van tijd krijgen de plantjes nog eens een schepje bloedmeel of beendermeel of vinassekali afhankelijk van het soort plant dat het moet worden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, ik sta zeker een tijdje te tuttelen met mijn jonggoed. Het voordeel is dat ze er dan ook wel erg lang tegen kunnen zodat ik nooit overhaast ze uit moet poten in de tuin terwijl het niet goed uitkomt met het weer of andere aktiviteiten. En door het onderste laagje met gewone tuinklei te vullen, leren ze hun toekomstige voedingsstoffen al een beetje kennen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Leuk om te lezen, al die verschillend manieren.

Werd doorverwezen naar dit topic!

 

Ik gebruik nog gewoon potgrond maar ben ook echt een beginner op dit gebied.

Zal misschien in de toekomst eens stekgrond gebruiken.

Zijn er mensen die de turf- en kokostabletten gebruiken voor het kiemen e.d.? (misschien heb ik er overheen gelezen)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank jullie voor jullie informatie!

Jullie hebben mij verschillende manieren laten zien,hoe ik zaaien met goede potgrond.

Ik zal het even allemaal goed doorlezen,en de informatie opschrijven in mijn groenteboekje.

Nu zal vast het zaaien vel beter gaan,en wat vooral beter zal gaan is dat de zaadjes kan kiemen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als ik in een turfpotje kweek of in een bakje om het zaad eerst voor te kiemen, doe ik dat altijd met zaai- en stekgrond. Het verpotten/ verspenen doe ik super bewerkelijk.

 

Et voila, potgrond om te zaaien of te stekken is niks meer of minder dan turf al dan niet met toegevoegd phosphaat om het wortelgestel te stimuleren.

 

Eens klaar om te verspenen ontdoe je je jong plantje liefst van die turf en zet je die uit in een volle grond die het best aan zijn of haar natuurlijke habitat voldoet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vindt duidelijk verschil bij stek/zaaigrond en gebruik het voor zaaien altijd, bij stekken zie ik dat verschil niet

en gebruik ik gewoon goede potgrond er zijn nogal een hoop onduidelijke verschillen in potgrond en dat is beetje uittesten wat je bevalt, ik laat nu bij een tuincentrum die hun eigen potgrond samensteld die mij goed bevalt deze steeds bezorgen want is wat verder weg.

Maarja ik vindt wel dat je begin (potgrond/zaaigrond dus) goed moet zijn wil je blij met resultaat zijn, je kan op goedkope toer gaan maar dat zie je terug aan resultaat in de vorm van wat minder mooie/minder sterke planten en dat is beetje zonde van je tijd.

Cocos of opzwel blokken zou ik nooit meer gebruiken, geprobeerd maar echt geen goede resultaten mee, er is ergens een topic hier waar meer een slechte ervaring met deze droge blokken hebben, vooral toen ze goedkoop waren bij

Exion kochten meerdere hier deze blokken maar met slecht resultaat.

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Blij dat jij het zegt Frank, hoef ik het niet te zeggen Nou ok toch maar wel: Zoals vaker gezegd, zaai/stekgrond is een verkooptruc, voor luie mensen die te veel geld uit willen geven, het staat in ieder geval niet voor betere kwaliteit!

Even a broken clock is right twice a day

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat verkocht wordt als zaai en stekgrond is zoals al eerder vermeld niks meer of minder dan turfgrond. Al naargelang de behoeften van wat je wil zaaien of stekken voeg je daar zand aan toe in de verhouding die wordt vereist voor je plant.

 

Turf is altijd gewillig voor het gros van wat je wil doen kiemen of waar je je stek wil doen wortelschieten omdat het luchtig is en wortelruimte biedt. (Vaak bevat het toegevoegde fosfaten die de wortelgroei bevorderen, soms ook weer niet)

Eens het verspeenstadium aangebroken grijp ik persoonlijk naar een mengsel van neutrale potaarde ( i.e. potaarde zonder toegevoegde kunstmest) en grof zand.

 

Maar goed, ik denk dat de kunst er in bestaat te weten wat je wil opkweken en wat het nodig heeft, veralgemenen lijkt me een beetje te kort door de bocht...

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...