Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Alternatieve regenton aansluiten


Metje

Aanbevolen berichten

Ik heb via marktplaats een regenton gekocht. Niet zo'n "echte" regenton uit de winkel (met een kraantje en aansluiting et cetera) maar gewoon een groot, blauw vat met een schroefdeksel. Nu wil ik het aansluiten op onze regenpijp, en ik zie dat ik daar een "vulautomaat" voor nodig heb. Deze vulautomaat moet dan via een gat in de zijkant worden aangesloten (zie hier: http://www.karwei.nl/advies-en-inspiratie/regenton-aansluiten/). Nu wil ik de regenton aansluiten via de bovenkant van mijn vat - zoals op de bovenste foto van de karwei website - want ik wil geen gat in de zijkant boren (ik zou niet weten hoe ik dat moet doen).

 

Hoe sluit ik een vulautomaat aan via de bovenkant van mij vat? Moet ik dan een pvc pijp aansluiten op de vulautomaat, en deze schuin in mijn vat laten lopen? En werkt de vulautomaat dan nog wel? Ik ben absoluut niet technisch...

Reveries of a Craftsy Garden Reader: http://craftsygardenreader.blogspot.com/

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee, wat jij beschrijft dan werkt de vulautomaat niet meer. Daar heb je een rechte pijp voor nodig. De vulautomaat werkt zo: als de ton vol is kan geen water meer in de ton lopen. Het water loopt dan weer weg via de oorspronkelijke aansluiting op het riool.

 

Er zijn (waren?) ook aansluitingen met een klepje wat je handmatig op en en dicht doet. Dan maak je wel kans op een grote plas naast je ton als je vergeet de klep weer dicht te doen...

 

Je kan een gat in je ton maken met een boormachine met een speciaal rond-zaagje. Ik kan me voorstellen dat je ook vanaf de bovenkant er een gat erin zou kunnen zagen. Dat is dan misschien iets minder mooi, maar je kan dan de pipe er toch recht in zetten en een vulautomaat gebruiken.

 

Ik moet ook nog een regenton kopen en aansluiten... Heb het dus nog niet uitgeprobeert. Heb nu een gekregen ton staan bij de schuur, die niet is aangesloten op het riool.

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je zo'n klepje als Kruidje beschrijft niet kan vinden zou ik gewoon de regenpijp in de ton laten uitkomen. Ik weet niet waar je de ton gaat neerzetten maar als je een plekje uitzoekt waar dat overtollige water geen kwaad kan dan lijkt me dat de makkelijkste oplossing.

 

Bijkomend voordeel van een overlopende ton is dat je rondom de ton ook moerasplantjes kan zetten zonder dat je meteen een vijver in je tuin moet graven. Ten minste zo heb ik het gepland in mijn tuin, rondom de ton moet een soort moerasje ontstaan waar planten groeien die van flink veel water houden, alleen is dat vorig jaar nog niet gelukt..... veel te weinig neerslag! En als het zo doorgaat komt het er dit jaar ook niet van.

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ooh, dus... ik kan ook een regenton aansluiten zónder zo'n vulautomaat geval? Ja, als je erover nadenkt eigenlijk vrij logisch... Moet ik dan gewoon een stukje pvc schuin in de ton laten uitkomen? Is het misschien een idee dat ik zo'n dekseltje koop? Dan kan ik dat schuine stukje pvc gewoon met het dekseltje afsluiten als de ton vol is.

 

Waar ik nog mee zit: er zit een deksel bij de ton, maar ik zie niet echt in waarom ik die zou moeten gebruiken. Kan ik de ton niet gewoon open laten staan, en de pijp er dan schuin van boven in laten lopen? (De esthetische waarde boeit me niet )

 

Trouwens Veuvecouderc, echt een onwijs leuk idee, dat moeras! Erg gaaf, om zo een alternatieve biotoop te creëren. Ik zit er alleen een beetje mee dat mijn regenton vlak naast het huis staat. Het lijkt me niet zo goed om een permanent minimoeras tegen de muur te hebben. Maar ik ben benieuwd hoe jouw mini-moerasje er dit jaar uit gaat zien!

Reveries of a Craftsy Garden Reader: http://craftsygardenreader.blogspot.com/

Link naar reactie
Delen op andere sites

Deze aansluiting is een automaat, kan je ook afsluiten zodat er helemaal geen water in de regenton kan, bv in de winter.

http://www.brico.be/wabs/nl/catalogus/p481875/waterrichter-voor-regenton.do

 

En zo kan je het ook, wat simpeler.

http://www.gamma-belgie.be/Klustips/page.aspx/31?xd_itemId=217

 

Heb denk ik zone automaat ergens nog liggen, maar heb die peins ik weggegooid.

Had zo een Jardin regenton gescoord voor 15€ met een scheef deksel (is nu terug recht door de zon) en had al de onderdelen niet nodig.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hmmm... zo'n visje in het water is geen gek idee! Ik heb niet zo'n zin om een gat in het deksel te moeten zagen. Alleen.. hoe zit dat dan met overstromen? Ik bedoel, als de ton overstroomd, kan het dan gebeuren dat mijn visje eruit spoelt? Dat zou ik wel heel sneu vinden!

 

Ik ga nog even overwegen wat me nou het beste uitkomt. Ik wil de pijp toch het liefste van boven laten komen, want ik ben bang dat ik de ton kapot maak als ik probeer een gat in de zijkant te maken.

Reveries of a Craftsy Garden Reader: http://craftsygardenreader.blogspot.com/

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wel of geen gaten boren?

 

Ik begrijp nog niet goed wat je ermee wilt, hoe je het verzamelde water wilt gaan gebruiken.

Het doel is toch om op gezette tijden water te tappen uit de ton? Dan moet er onderin de ton een kraantje komen. Via een gat onderin in de ton dus. Dus gaten moeten er zowiezo geboord worden.

(Tenzij je met een klein emmertje gaat "putten" uit de bovenkant van de ton. Nogal onhandig.)

 

En voor dat tappen uit de kraan is het wel handig als het vat niet op de grond staat, maar wat hoger. Ergens op dus. Een stapeltje stenen, een leeg bierkratje, iets anders. En als je de onderkant van de ton op een meter of meer hoog zet (met meer kratjes; iets anders), dan kun je vanaf het kraantje via een slang je tuintje besproeien.

 

Zagen van gaten kun je -als je ook een boormachine hebt- zelf doen met een gatenzaag

Zoiets: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Gatenzaag.jpg

En, nog makkelijker: in je omgeving is vast wel een behulpzaam en vooral handig iemand met een boormachine én een gatenzaag. Laat hem (haar?) wel eerst even proefboren op iets anders. Een te klein gat is lastig groter te maken, en een te groot gat is echt niet kleiner te maken

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Metje, als je vlot en makkelijk gebruik wilt maken van het regenwater - dat hopelijk snel komt - zet je je ton gewoon onder een regenpijp. Die pijp kan ook best een halve meter boven je ton eindigen, maakt niet uit. Ik heb helaas geen close up foto van mijn ton en pijp maar op onderstaand plaatje kun je misschien zie hoe het bij mij zit. De pijp komt schuin van het dak en het water spuit met een boogje in mijn ton. Ik heb geen deksel en geen gaatje onderin (okay ik heb wel een gaatje onderin, maar daar zit een kurk in). Ik haal het water er met emmers (eventueel een touwtje eraan) er aan de bovenkant uit. Is niet meer onhandig dan nu een hele constructie maken. En jouw ton kun je zelfs als ie bijna leeg is nog op zijn kant rollen om het laatste water er uit te gieten.

 

Met het overlopen, de muggen en de stank van stilstaand water zal het wel meevallen. Je gaat het water uit de ton namelijk ook gebruiken (neem ik aan), hij zal dus niet de hele zomer stampvol staan. Tenzij het de hele seizoen plenst van de regen maar dan heb je de ton en het water erin ook niet nodig dus dan kun je altijd het deksel er nog op doen. Het water uit je regenpijp klettert dan op de grond maar dat doet het ook zonder ton.

 

Gewoon in gebruik nemen dit jaar, kijken hoe het bevalt en als het niets is rustig in de winter een nieuwe constructie bedenken twaareerstdekonijnenflatstond62551333125528.JPG

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor jullie hulp! Het punt is: ik wil geen gaten in mijn ton boren, want ik ben totaal niet goed met dat soort dingen en ik ken niet toevallig iemand die er wel goed in is (ik ken alleen maar mensen die met hun neus in de boeken zitten... ) Daarnaast vind ik het allemaal wat veel gedoe: ik wil gewoon een ton met water, dat water schep ik er wel uit met een emmertje. Fancy kraantjes en automaten hoeven niet echt van mij, en passen ook niet in mijn studentenbudget. Maar alsnog bedankt voor alle goede tips!

 

Veuvecouderc, wat jij schrijft is dus zo ongeveer wat ik bedoel. Gewoon een eenvoudige manier om het water van mijn dak ik die ton te krijgen. Ik ben blij om te horen dat het met muggen enzo niet een al te groot probleem zal worden. Dan durf ik hem gewoon zonder deksel te laten staan. En wat fijn dat die pijp gewoon overal mag eindigen! Lijkt me best een leuk gezicht, zo'n miniwaterval in je ton!

 

Okee dan.. ik ga ervoor! Ik laat gewoon een stukkie pvc ergens boven mijn ton eindigen, en zie wel wat ervan komt. Als alles in de soep loopt roep ik wel weer om hulp!

Reveries of a Craftsy Garden Reader: http://craftsygardenreader.blogspot.com/

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Metje: Maar hoe ga je dat doen in de winter? Hier komen de regenpijpen op die manier 'uit', omdat het gewoon nog niet af is. Maar Na een sneeuwsmelt/regenbuitje stroomt het water (in ons geval over de stoep), en als het dan gaat vriezen, heb je een levensgevaarlijke ijsbaan.

 

Of gaat het hier om een regenpijp bij een dak ergens in je tuin, en niet op een looproute? (dan nog krijg je een ijsbende...)

 

Edit: Even terug gelezen: ik zou dat dan niet doen... Steeds een lading water bij je fundering is ook echt niet goed.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb vorig jaar een regenton geplaatst in onze achtertuin en omdat de deksel niet helemaal afsluit krijgen we ook muggenlarven erin steeds, maar onze goudvissen zijn er gek op.

 

Ik vang de goudvissen in een netje als ik de bak toch moet schoonmaken (of soms tussendoor) en dan doe ik ze in een zakje water die ik in de regenton leg zodat het water langzaam afkoelt en dan laat in na een uurtje de vissen los in de regenton en die worden dan helemaal wild en gaan als een gek achter die larven aan, erg leuk om te zien ook nog.

 

Aan het eind van de dag vis ik de goudvissen weer uit de regenton met een netje en gaan ze weer terug naar binnen in hun bak, (de vissen groeien dan ook wat harder btw).

 

Doe dit wel pas als het weer wat warmer is.

Maybe Slowpoke is pretty slow downstairs in the feet, but he's pretty fast upstairs in the cabeza.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat leuk voor je goudvissen, ze gaan uit eten!

 

Wellicht iets makkelijker (even Google op: regenton muggenlarven olie)

"Doe enkele druppels slaolie in de regenton", raadt hij verder aan. "De muggenlarven in de ton raken het wateroppervlak namelijk met hun staart. Dat doen ze om aan voldoende zuurstof te komen. Door de olie kunnen ze niet blijven drijven, halen ze geen adem meer en gaan ze dood."

 

Van bijvoorbeeld 1 milliliter olie op 50 liter water zullen je planten geen last hebben.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik moet een beetje lachen om het topic, je krijgt allerlei goede adviesen op je vragen en dan zegt 1 iemand onzin niet nodig met een foto erbij dat je denkt tjonge apart zo je regenpijp,

en dan luister je daar liever naar, natuurlijk moet je dat zelf weten maar het is grappig

Nouja er leert vast nog wel iemand anders iets van het topic.

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dit topic kent inderdaad enige afsplitsingen. Misschien verwarrend voor de vraagsteller. Wellicht ook verhelderend voor een toepassing waar je moesson-achtige regen wilt opvangen voor de rest van het jaar.

 

Over het gewoon maar over laten lopen van het watervat. Ik ben even aan het rekenen geslagen, voornamelijk omdat ik dat zelf leuk vind.

Bij een puntdak, en een huisoppervlak van 8 x 5 meter vangt de regenpijp aan de achterkant van het huis (8 x 5) / 2 = 20 m2 regen op (de andere helft gaat via de regenpijp aan de voorkant). Stel dat er gemiddeld 70 mm regen per maand valt (praktijkwaarde in Nederland).

Per maand komt er dan 20 * 70 = 1400 liter door de regenpijp.

Bij een vat van 100 liter, waaruit regelmatig wordt getapt, moet de overlopende 1400 liter - 400 liter tappen, = 1000 liter ergens anders naartoe. De grond in dus.

 

Maar is dat erg?

- Niet voor de veuve. Daar loopt het af en kan -zo te zien- de grond alles goed absorberen.

- Bij een rijtjeshuis, met een tuintje van bijvoorbeeld 5 x 8 meter. Op het tuintje regent het ook, geen regenpijp daar. Daar loopt dus per maand 2800 liter gewoon de grond in, al dan niet via deelbestrating. Dan maakt die extra 1000 overstromende liters uit de waterton niet enorm veel uit.

 

Bovenstaande betekent wel dat je, als je zoveel mogelijk regen wilt opvangen, je een veel grotere opvangbak nodig hebt. Een groot gat in de grond, bekleed met vijverfolie of zo.

 

(Als ik een rekenfout gemaakt heb -ergens een factor 10 mis zit- dan hoor ik dat graag!)

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

In het nieuwe boek van Alma H. en Doortje S. staat een tip tegen muggen, in de regenton.

Ik heb het nog niet uitgeprobeerd , maar ga het zeker doen.

Een handje houtskool in een zakje van stof en in de regenton laten zakken.

Eerst dacht ik dan wordt het water vies maar misschien valt het mee.

Houtskool kan geen kwaad in je ton, je strooit ook je as op het land.

De muggen komen dan niet, volgens Alma Huisken.....

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik moet een beetje lachen om het topic, je krijgt allerlei goede adviesen op je vragen en dan zegt 1 iemand onzin niet nodig met een foto erbij dat je denkt tjonge apart zo je regenpijp,

en dan luister je daar liever naar, natuurlijk moet je dat zelf weten maar het is grappig

Nouja er leert vast nog wel iemand anders iets van het topic.

Ik snap je punt wel Hans. Ik ben ook heel blij met die adviezen, maar alle adviezen komen er op neer dat ik een gat moet maken in mijn ton - wat ik niet kan. Ik heb geen boor, geen cirkelzaag (ofzoiets) en ik ken niemand die met die dingen om kan gaan. Ik hoop dat mensen begrijpen dat het voor mij dan niet zo realistisch is om voor het eerst in mijn leven een boor (huren..?) vast te houden en daarmee amateuristisch in te slaan op mijn pas gekochte vat, dat voor mijn budget al duur genoeg was (20 euro). En dan zit ik ook nog met het bevestigen van kraantjes e.d. De kans is gewoon ontzettend groot dat ik het dan verpest - en dan heb ik helemaal niets meer.

 

Dus ik vind al die adviezen heel fijn, maar ik kan er op dit moment gewoon niet zoveel mee. Ik ben enthousiast over veuvecouderc's advies, omdat dat een advies is wat uitvoerbaar is voor mij - een persoon die nog nooit een boor heeft vastgehouden, met een studentenbudget. Ik hoop natuurlijk dat er een heleboel mensen zijn die wel veel geld hebben en goed kunnen klussen, die veel kunnen leren van dit topic. Maar voor mij past iets eenvoudigs nu eenmaal beter... Snappie?

 

-

 

Over het overlopen van het water: ik zit nu na te denken over een systeem met bochtjes, zoiets als Zeeuw post, maar dan zonder het gat in de ton. Misschien kan ik een slangetje tussen de twee stukken pijp bevestigen als de ton vol is. Maar ik ga dus wat experimenteren. Waar ik dankzij jullie hulp achter ben, is dat het geen vulautomaat wordt. Ik dacht aan het begin van het topic namelijk dat het zonder vulautomaat niet kan - maar dat is gelukkig niet zo.

 

Goeie tips over die muggen trouwens! Dat van die olie, daar was ik echt nooit op gekomen.

Reveries of a Craftsy Garden Reader: http://craftsygardenreader.blogspot.com/

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 11 maanden later ...

Heeft iedereen zijn regenton aangesloten op de regenpijp? Ik heb ook een ton gekocht en zie het ook niet zo zitten om te gaan boren in de kunststof ton, is het niet mogelijk om gewoon de ton open te zetten als het regent? (waarom maken ze geen gaatje in de ton om aan te sluiten op de regenpijp )

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja natuurlijk kun je de regenton "gewoon" open te zetten.

Maar het regent in NL gemiddeld ruim 80 cm per jaar. Ofwel na een gemiddeld jaar heb je de regenton bijna eenmaal vol.

Voor iedere vierkante meter dak die je - via de regenpijp - aansluit op de regenton krijg je gemiddeld 800 liter water extra.

Kijk dat schiet tenminste op.

 

Overigens worden er wel degelijk kunststof regentonnen "met gaatje" verkocht.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...