Druivensnoei begin 2022 (wintersnoei)
De wintersnoei kan nu nog, maar het wordt wel hoog tijd.
Gisteren bezig geweest:
^ Vóór
^ Ná
Elk jaar gaat alles eraf (dus ook de oude gesteltakken), op twee mooie ranken van het vorig jaar na. Dat worden de nieuwe gesteltakken. Uit die nieuwe gesteltakken groeien de nieuwe ranken, waaraan de trossen ontstaan.
Snoeiwijze: Guyot, dubbel.
Ras: Rondo. Blauwe wijndruif.
Ras-informatie: https://www.wijnbouwersderlagelanden.nl/cursusse/druiventeelt/blauwe-druivenrassen/rondo/
Vandaag de Cabernet cortis (ook 2x) snoeien, en daarnaast de wat jongere aanplant Rondo (4x)
Edit: @Lia56 vroeg: "Moet er echt zoveel af????"
Het is maar net welke snoeimethode je toepast: Guyot, Cordon, gordijn, nog anders.
Guyot vind ik het makkelijkst. Cordon doe ik alleen als ik echt geen geschikte nieuwe gesteltak kan vinden, dan moet de oude gesteltak nog een jaartje mee, als Cordon.
Wat je ook kiest: lees je goed in over de voor-en nadelen van elke snoeiwijze.
(Toch: alle snoei-fouten zijn later te corrigeren. In het allerergste geval heb je een jaartje geen opbrengst. Maar het ontwikkelen van het wortelstelsel gaat in ook dat jaar gewoon door.)
De kale zielige stokken van nu zullen er in augustus dit jaar weer zo uitzien. Hoop ik. Alle nieuwe ranken worden steeds verticaal omhoog vastgemaakt aan de horizontale draden, en getopt als ze echt te lang worden:
Met Guyot- en Cordonsnoei komen alle trossen op dezelfde (lage) hoogte, makkelijk bij eventueel dunnen en bij het plukken (op de foto staat het krukje al klaar). En daarna (ergens in februari) gaat de snoei weer op dezelfde wijze (zie foto 1 en 2).
- 1
7 Comments
Recommended Comments