Jump to content
 • entries
  279
 • comments
  572
 • views
  7,421

Mijn eerste blog-bericht 2022


henkg

581 views

Eerst maar eens beginnen met mijn zaaikalender, bijgewerkt tot vandaag:

 

teeltlijst2022.png

 

Iedereen heeft zijn eigen vorm van een zaaikalender. Deze bevalt mij al jaren goed. De vooraf geplande zaaidatum weerhoudt mij van (veels te) vroeg zaaien. 

Geplande zaaidatums zijn op basis van eigen ervaringen. En natuurlijk ook op basis van algemene, betrouwbare informatie. Zoals de tabelletjes op de site van Diana (https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/tomaat/) , en meer nog die in de Groente- en Fruitencyclopedie van Luc Dedeene (https://www.bol.com/nl/nl/p/groente-en-fruitencyclopedie/9200000102508078/?bltgh=mpyPKPyjMT5ag-4ONf1PQQ.2_9.10.ProductImage)

De ervaring heeft geleerd om te zaaien in het midden van de aanbevolen zaaiperiode. Niet eerder, en niet al teveel later.

 

In mijn kalender (Excel) zie je een kolom met 'Actie?'. Daar zit een formule achter die -afhankelijk van de huidige datum en de geplande datum toont: 'Nu zaaien!'. Aardig, maar niet echt nodig, als je de tabel op 'Datum gepland' sorteert.

De enige andere formule zit achter 'Opkomst'. Het van elkaar aftrekken van opkomstdatum en zaaidatum (formule: =Cel opkomst - Cel Zaaidatum, moeilijker moet je het niet maken) is vooral leerzaam voor volgende jaren. "O ja, dat duurt dus altijd zo lang (of kort)".

 

Wat ook enorm helpt tegen te vroeg zaaien: foto(s) maken van alle véél te grote planten in huis, vlak vóór al het spul naar buiten kan. Het jaar daarna denk je: dat gedoe wil ik niet nog een keer, dan maar een weekje later rijpe tomaten. 

 

Mijn Excel zaaikalender kun je downloaden via de link hieronder.

2022_teeltlijst (.xlsx)

 

 • Like 6

3 Comments


Recommended Comments

Hoi Henry - Handig zo een teeltlijst. Dank voor het delen daarvan 🙂. Mag ik weten wat alle afkortingen in kolum 'B' zijn? Gr DB 

Link to comment

@DaveoB: Kolom B ("Lev."): Leverancier van het zaad.

VDW = zaadhandel Van Der Wal, met artikelnummer

AH = Albert Heijn

EZO = Eigen Zaad Oogst. Ik win alleen zaad van niet-hybriden (voor zover dat te achterhalen is), én waarbij ik de kans op kruisbestuiving klein acht. Dat voorkomt teveel onzekerheid over het resultaat.

Henry Henk.

 

 

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...