Mijn eerste blog-bericht 2022
Eerst maar eens beginnen met mijn zaaikalender, bijgewerkt tot vandaag:
Iedereen heeft zijn eigen vorm van een zaaikalender. Deze bevalt mij al jaren goed. De vooraf geplande zaaidatum weerhoudt mij van (veels te) vroeg zaaien.
Geplande zaaidatums zijn op basis van eigen ervaringen. En natuurlijk ook op basis van algemene, betrouwbare informatie. Zoals de tabelletjes op de site van Diana (https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/tomaat/) , en meer nog die in de Groente- en Fruitencyclopedie van Luc Dedeene (https://www.bol.com/nl/nl/p/groente-en-fruitencyclopedie/9200000102508078/?bltgh=mpyPKPyjMT5ag-4ONf1PQQ.2_9.10.ProductImage)
De ervaring heeft geleerd om te zaaien in het midden van de aanbevolen zaaiperiode. Niet eerder, en niet al teveel later.
In mijn kalender (Excel) zie je een kolom met 'Actie?'. Daar zit een formule achter die -afhankelijk van de huidige datum en de geplande datum toont: 'Nu zaaien!'. Aardig, maar niet echt nodig, als je de tabel op 'Datum gepland' sorteert.
De enige andere formule zit achter 'Opkomst'. Het van elkaar aftrekken van opkomstdatum en zaaidatum (formule: =Cel opkomst - Cel Zaaidatum, moeilijker moet je het niet maken) is vooral leerzaam voor volgende jaren. "O ja, dat duurt dus altijd zo lang (of kort)".
Wat ook enorm helpt tegen te vroeg zaaien: foto(s) maken van alle véél te grote planten in huis, vlak vóór al het spul naar buiten kan. Het jaar daarna denk je: dat gedoe wil ik niet nog een keer, dan maar een weekje later rijpe tomaten.
Mijn Excel zaaikalender kun je downloaden via de link hieronder.
- 6
3 Comments
Recommended Comments