Seizoen 2021 is gedaan. Op naar 2022
Onlangs geplukt, uit eigen tuin:
Wijndruiven (Rondo). Netto 5 liter wijn.
Stoofpeertjes (Gieser Wildeman). Beurtjaar. Iets van 6 kilo.
Goudrenet. Beurtjaar (of veel te droog gestaan). Niet de moeite waard.
Herfstframbozen. Nog steeds iedere paar dagen een fors handje.
Onlangs gekregen: grauwe gans, geschoten op 1km van mijn huis.
Onlangs van het land geraapt:
Uien. Weinig. Totaal slechts 10 kilo.
Aardappels. Redelijk. Bij elkaar ca. 30 kilo.
Herkomst: maximaal 2 km van huis. Onder het motto "eet lokale producten", en voorkom allerlei prijsopdrijvende tussenhandel.
^ Eergisteren: ca. 15 kg. Dat rapen vind ik leuk, ieder jaar weer. Hier hoef je dat niet te vragen. Het moment van rooien moet je wel goed in de gaten houden: soms wordt er dezelfde avond nog geploegd.
Nog te oogsten:
Een aantal pepers. Twee planten staan nu binnen. De warmte -vooral de warmte 's nachts- versnelt het laatste afrijpen enorm.
Onlangs geplant:
Saffraan. Bijna alles is nu opgekomen. Over een week of twee de eerste oogst.
(Zonet vond ik een extra pot terug, waarin ik restantjes kleine bollen had geplant (daarna een beetje vergeten ...). Die doen het ook.
De eerste zaai voor 2022:
Aan mijn sloot staat veel gele lis (zelf "geïmporteerd"). Ieder najaar (okt/nov) zaai ik zaden in een grote bloembak. Buiten laten staan, niks aan doen. Kieming en groei vindt pas plaats na een koude periode. Pas in het voorjaar dus. Tot nu toe kon ik steeds een stuk of 50 plantjes kwijt, gratis weggegeven (in de handel wordt € 2,- of meer gerekend, per plantje in een P9 potje!).
^ Ik heb nog genoeg zaden over. Te geef, ex. verzendkosten.
De tweede zaai voor 2022:
Dat wordt -tussen nu en een maand- knoflook.
Daarna?
Midden / eind januari: peper Madame Jeanette en evt. andere Chinense soort(en).
Daarna stilte, tot half maart: tijd voor zaaien van Cayenne peper.
En daarna?
- 5
3 Comments
Recommended Comments